JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frisk pust til folket

Røyking kan føre til at folk utvikler kols. Men visste du at luftforurensing og støv på arbeidsplassen også kan føre til kols?

I dag er det verdens kolsdag som markeres i flere land. Lungesykdommen lkols er en av vår tids nye folkesykdommer som rammer både menn og kvinner. Færre enn før røyker, men også passiv røyking og luften på din arbeidsplass kan føre til kols.

Rundt 370.000 nordmenn har kols. Mange vet ikke engang at de har den. Jo før kols oppdages, desto mer effektiv blir behandlingen. Sykdommen skader bronkiene og vevet i lungene så hoster og harker kollegaen din, er det viktig å han/hun teste seg.

Ingen tvil om at røykeslutt er det viktigste medisinske tiltaket, men det blir for snevert kun å fokusere på nikotinavhengighet eller å øke avgifter på røyk.

Mange sliter med sin indre motivasjonen, de slutter ikke med giftpinnen etter at de har fått diagnosen kols. De trenger oppfølging og hjelp fra helsepersonale eller arbeidskolleger.

Min far var 70 år da han ble tvunget til å slutte på grunn av store pusteproblemer, men det var tøft å leve med pustemaskin alltid tilgjengelig. Ikke alle har samme viljestyrke til å gi opp røyken.

Røykestopp-aksjoner på arbeidsplassen kan være et godt tiltak, men partene i arbeidslivet burde også fokusere på yrkesrelatert kols. Det mener også Landsforeningen for hjerte og lungesyke(LHL) som er en av organisasjonen i Norge som jobber med kols-rammede.

I dag deler LHL ut sin første kolspris til den norske professoren Vidar Søyseth for hans banebrytende forskning på yrkesrelatert kols. Det er ikke tilfeldig at prisen går til Søyseth ved Universitetet i Oslo.

Interessen for yrkesrelatert kols fikk han da han jobbet som bedriftslege ved Aluminiumsverket i Årdal. Blant annet fant han her ut at mye støv på arbeidsplassen kan legge grunnlag hos eksponerte arbeidere.

Under studietiden hadde han lært at røyking var eneste årsak til kols. Og det er ingen tvil om at fortsatt i dag er røyking en vesentlig årsak til kols og at risikoen øker med større tobakksforbruk og antall røykeår. Arvelige faktorer kan også spille inn.

Men visste du at hele 30 prosent av de som får kols ikke har smakt en sigarett?

Prisvinnerens forskning er verd å lese. Den viser at det er nødvendig med en bredere innfallsvinkel enn restriksjoner mot røyk.

Det er verken mulig eller ønskelig å blande seg inn i hvordan folk lever privat, men at mange arbeidstakere skal rammes av kols på grunn av dårlig luft på jobben, er forkastelig.

Søyseths forskning på hvordan støv og luftforurensing påvirker barn og folk på arbeidsplassene , er skremmende lesning.

I et opplyst land som Norge anno 2011 bør dette være noe arbeidsgivere, verneombud og tillitsvalgte kan bidra til å forhindre. Nå må det settes inn tiltak for å forhindre at flere arbeidstakere skal utvikle kols.

Dette bør være en del av HMS-arbeidet på alle arbeidsplasser. Norske arbeidstakere skal ikke pådra seg alvorlige sykdommer som følge av arbeidsmiljøet. Arbeidsmiljøloven er krystallklar her.

I dag prises professoren som har forsket på dette. Nå må tillitsvalgte, sammen med arbeidsgiverne ta ballen videre. Det trengs mer folkeopplysning om yrkesrelatert kols.

Kanskje på tide å sjekke støv og luftforurensing på din egen arbeidsplass?

Frisk pust bør ikke bare være en reklame for tannprodukter. Det bør også være et viktig slagord for fagbevegelsen. Kanskje også en 1.mai parole?

Annonse
Annonse