JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Enige og uenige

Dag Seierstad og Jan Erik Dølvik står på hver sin kant i EU-spørsmålet og begge har vært medlemmer i utvalget. De er enige om at arbeidslivskapittelet i utredningen er svært bra og beskriver utviklingen i det norske arbeidslivet siden 1994 på en svært god måte.
– Dette kapittelet burde LO trykke opp eller i det minste gjør noe ekstra med, sier Seierstad.
Dølvik mener at EØS-avtalen har både hatt positive og negative virkninger på norsk arbeidsliv. Blant de positive sakene nevner han bestemmelser om virksomhetsoverdragelse, medbestemmelse og likestilling.
– Men det finnes et handlingsrom som ikke er brukt. Dette gjelder for eksempel utstasjoneringsdirektivet.
Når det gjelder arbeidsinnvandringen etter at EU ble utvidet østover i 2004, mener han at dette har gitt en stor positiv gevinst, men også store utfordringer i arbeidslivet.
Dag Seierstad er den som har tatt flest dissenser i kapittelet om arbeidslivet.
– Jeg kan ikke se at det er bevist at EØS har hatt en positiv utvikling på norsk økonomi og samfunnsliv sammenlignet med andre tilknytningsformer, sier Seierstad.
Dette gjelder også innvandring. Det hadde vært mulig å få til den positive effekten ved arbeidsinnvandring uten et EØS-medlemskap.
Flertallet i utvalget, inkludert både Dølvik og Seierstad, mener at det er behov for å utvikle et mer treffsikkert og effektivt regime for fastsetting av minstelønn, enn dagens allmenngjøringsordning.
Annonse
Annonse