JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jernkvinnens spor

Nesten like mange barn lever under fattigdomsgrensa i Storbritannia som det finnes mennesker i Norge.

Med Meryl Streep i hovedrollen bringes historien om Margareth Thatcher til våre hjerter.

Og det lyser Oscar hele veien. I filmomtalene beskrives hun som jernkvinnen som kom ingenstedsfra. Som kjempet seg fram i en mannsdominert verden. Fra å være en av få kvinnelige deltakere. Til å bli lederen av landet som en gang fødte den industrielle revolusjonen, og som i en svunnen tid feiret seg selv under slagord som «sola går aldri ned» i det britiske imperiet.

Med åttitallets fagforeningsknusing, skattekutt og privatiseringer satte hun også startskuddet for tre tiår med nyliberal politikk. Ideologien oppsummert: Forskjeller er naturlige, litt må man tåle.

I filmen er hun dement, gammel og går alene i butikken for å kjøpe melk. Hun vandrer forvirra rundt i det samme landet som det siste året ble rammet av en bølge av opptøyer. I 2011 var Storbritannia det landet i EU med «dårligst livskvalitet», ifølge en undersøkelse referert i avisa The Guardian. Nesten like mange barn i Storbritannia lever under fattigdomsgrensa som det finnes mennesker i Norge; en av ti briter vurderer seriøst å emigrere; 59 prosent svarer at «broken society» er den største bekymringen.

Og når det gjelder situasjonen for de unge, tegnes det opp et bilde av en gjeng arbeidsløse, blakke og desillusjonerte. Igjen går de under klisjeen «den tapte generasjonen».

Da Tony Blair tok over stafettpinnen, erklærte han høyt og tydelig «utdanning, utdanning, utdanning». Ikke alle er i dag så sikre på om ordene var verdt taleservietten de var skrevet på. Én av fem med universitets-eksamen står uten jobb. En av seks sier at de ville revurdert å ta høyere utdanning hadde de visst hvor vanskelig livet ville bli etter eksamen. Sammenliknet med tidlig på åttitallet: Mer enn det dobbelte av de universitetsutdannete jager nå hver ledige jobb. Arbeidsgivere kutter antall åpninger for nyutdannete og tvinger dem som er desperate etter arbeidserfaring, til å jobbe gratis. Ubetalte internships kan nå vare mer enn tolv måneder. En rapport fra Institute for Employment Studies viste at selv de med jobb måtte ta flere ulike jobber ettersom ingen var fulltidsstillinger og lønningene var for lave.

På den andre siden av gata finnes noe som heter vasking: Man bestiller to sjampanjeflasker i baren på et utested, ber bartenderen helle ut den første, og så drikker man den andre.

Nå er det gått over tretti år siden jernkvinnen kom til makten. Selv om hun ikke kan klandres for hva politikere har gjort etter henne, er det likevel verdt å minne om at da Maggie Thatcher erklærte krig mot den organiserte arbeiderbevegelsen, og vant, forrykket hun hele maktbalansen i samfunnet. Teppet ble røsket bort under føttene på den som ville bygge et samfunn basert på solidaritet, rettferdig fordeling og som mente at forskjeller ikke er naturlige, men produkter av konkrete politiske avgjørelser.

(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 4/2012)

Annonse
Annonse