JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Byggdrift blir eget fag

Etter flere års innsats er byggdrifterfaget godkjent som eget lærefag i fag- og yrkesopplæringen.

Fagforbundet har vært en av initiativtakerne til å få byggdrifterfaget på plass.

– Dette er gode nyheter! Jobben med å vedlikeholde og oppgradere kommunenes bygninger, sørge for et godt inneklima og operere tekniske systemer, setter høye krav til byggdrifterne. De fortjener et eget fag, sier Gry Helene Bjørnstad, avdelingsleder i Seksjon samferdsel og teknisk i Fagforbundet.

Moderne vaktmester

Den moderne vaktmesteren er også folkehelsearbeider.

– Få tenker på byggdriftere når de hører om folkehelsearbeid. Men denne yrkesgruppen utfører tjenester som bidrar til å forebygge sykdom, fortsetter Bjørnstad.

Ett eksempel er hvordan godt drevne ventilasjonsanlegg forebygger utvikling og forverring av astma og andre luftveissykdommer.

Byggdrifternes hverdag handler i stadig større grad om å operere kontrollrom, kontrollere og bestille riktig kompetanse ved feil i systemene, samt foreta mindre installasjoner.

– Det er enda større kompetansekrav til den som utfører byggdriftstjenestene i dag, enn de som hadde mer tradisjonelle vaktmestertjenester, sier Bjørnstad.

Viktig fagbrev

Unni Randem er vaktmester på Ytre Enebakk barneskole, og blant dem som hittil har måttet komme inn i yrket via et annet fag. Etter 20 år som møbelsnekker skiftet hun beite og ble vaktmester.

– Det er absolutt på tide å få inn en egen utdanning for dette yrket. Det er noe vi har ønsket oss i lang tid. Skulle jeg valgt yrket i dag, hadde jeg helt klart tatt fagbrevet, sier Randem.

Hun har god tro på at fagbrevet blir populært både som yrkesfag på videregående skole, og gjennom praksiskandidatordningen.

Selv trives hun godt i jobben, som hun beskriver som allsidig og utfordrende.

– Vi må sette oss inn i mye forskjellig. Det er viktig å få teknisk fagopplæring blant annet om styring for strømenheter, varme og ventilasjon, sier hun.

Læreplan neste

–Vi syns det er spennende at vi har fått godkjenning fra Kunnskapsdepartementet til å opprette et nytt lærefag, sier Cecilia Lyche, avdelingsdirektør for fag- og yrkesopplæring i Utdanningsdirektoratet.

Neste skritt er å utforme kompetansemålene til byggdriftmesteren og få læreplanen for faget på plass.

– I det læreplanen er klar, er faget operativt, sier Lyche. Hun håper de første elevene kan starte i 2014.

– De som har gjennomført bygg- og anleggsteknikk på videregående skole, kan tegne lærekontrakt i faget når læreplanen er klar. Også praksiskandidater kan da gå opp til fagprøve, avslutter Lyche.

Den neste utfordringen blir å få elever til å velge seg det nye faget og ville bli lærlinger innen byggdrift. Etter seks år skal Utdanningsdirektoratet vurdere det nye byggdrifterfaget ut i fra tilgangen på læreplasser og hvor mange som har avlagt fagprøve.

Annonse
Annonse