JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vi er røde, vi er grønne

Hadde LO-kongressen avgjort stortingsvalget, kunne Jens Stoltenberg returnert fra dagens fagligpolitiske seanse med to tredels flertall – minst.

Hvis det i hele tatt fantes noen i kongressalen som ønsket seg noe annet enn fortsatt rødgrønn regjeringsmakt denne formiddagen, så holdt de fullstendig kjeft under den tre timer lange fagligpolitiske debatten.

LES OGSÅ: Fornyet tillit fra LO

Desperat Sande

Til og med Leif Sande, lederen for Industri Energi som planlegger politisk streik mot regjeringen 12. juni, låt mer desperat enn sint i dag.

– Vi er slett ikke interessert i noen borgerlig regjering, men medlemmene våre går i den retningen hvis dere ikke leverer når det gjelder et nytt industrikraftregime, Det er deres ansvar, Jens, var hans appell.

På rekke og rad gikk delegatene på talerstolen for å underskrive på Roar Flåthens påstand om at «de rødgrønne har levert» og for å forsikre at de vil slåss for fortsatt rødgrønt flertall i den kommende valgkampen.

Reserverte offiserer

Det eneste lille unntaket var Offisersforbundet, som av prinsipielle grunner varslet at de kommer til å stemme mot forslaget om bevilge til sammen 7 millioner kroner til de rødgrønne partienes valgkamp.

Store forventninger

For en lyttende statsminister Jens Stoltenberg ble det likevel ikke formiddagen noen ren hyllingsferd. Nesten hver eneste av de 32 delegatene som slapp til i debatten hadde med seg en eller flere hjertesaker på talerstolen og klare forventninger om å få innfridd dem i kommende fireårsperiode.

HKs Peggy Hessen Følsvik ville ha lovfestet retten til heltidsjobb. Kjell Atle Brunborg fra jernbaneforbundet ville ha gjennomslag for LOs pensjonskrav i den pågående meklingen i lønnsoppgjøret i offentlig sektor. Postkoms Odd Chr. Øverland gjentok sin appell om at regjeringen må bruke reservasjonsretten mot EUs postdirektiv. Renée Rasmussen fra Musikernes fellesorganisasjon ville ha fullført kulturløftet.

– Vi skal sørge for applaus når det er fortjent og kritikk når det trengs, var hennes hilsen til regjeringssjefen.

Kraftigere satsing på kriminalomsorgen, likelønn, mer billig kraft til industrien, nei til «New Public Management» i offentlig sektor og kraftige grep for å få slutt på fattigdommen i Norge var blant hjertesakene kongressdelegatene minnet statsministeren om.

Roy Pedersen fra Fellesforbundet oppsummerte den blandingen av fornøydhet og utålmodighet som preget debatten slik:

– Høyre og Frp vil vi ikke ha, men et rødgrønt samarbeid må vise at det er bra.

Regnskapets time

– De rødgrønne har levert, fastslo LO-leder Roar Flåthen da han dro i gang debatten i morges.

Regjeringens fagligpolitiske regnskap sto sentralt i innledningene til både LO-leder Roar Flåthen og statsminister Jens Stoltenberg.

– Regnskapet er en god søknad om fornyet tillit, oppsummerte Flåthen.

Han brukte det aller meste av innlegget sitt på å liste opp krav LO vil ha gjennomslag for i neste stortingsperiode:

– Arbeid til alle og en næringspolitikk der industrien sikres tilgang på nok kraft til akseptabel pris og der naturressursene i hele landet tas i bruk for å skape arbeidsplasser sto naturligvis sentralt.

– Fellesforbundets krav om høyere trygd til de arbeidsløse fikk LO-lederens helhjertede støtte.

– Flåthen krevde et krafttak for å få bukt med ungdomsarbeidsløsheten, blant annet gjennom økt satsing på utdanning og bedre lærlingtilskudd.

– LO-lederen krevde en fornyet og forsterket handlingsplan mot sosial dumping, en ny og målrettet plan for satsing på fornybar energi og at etter- og videreutdanningsreformen kommer på plass i kommende 4-årsperiode.

– Kamp mot fattigdom, et nytt løft for kommuneøkonomien, en inkluderingsgaranti for å sikre de som faller utenfor skole og arbeidsliv og en fornyet avtale om inkluderende arbeidsliv sto også på LO-lederens lange kravliste.

Utfordret Stoltenberg

Helt til slutt kom han med en direkte utfordring til statsministeren om å frede sykelønnsordningen:

– La det være klart i denne salen: LO har ingenting å gå på når det gjelder sykelønnsordningen. De som vil ha LO med på laget, må holde fingrene av fatet på dette området, tordnet LO-lederen.

– Jeg går ut fra Jens, at du kan klargjøre dette alt her i dag, la han til.

Ikke svar

Noe direkte svar på sykelønnsutfordringen fikk han ikke. Derimot leverte statsminister Jens Stoltenberg en engasjert gjennomgang av alt som er oppnådd gjennom fire år med rødgrønt flertall og de utfordringene finanskrisa skaper.

– For oss er ikke krisa over før de som er arbeidsløse har fått jobb igjen, forsikret Stoltenberg.

Borgerlig rot

Både Flåthen og Stoltenberg harselerte over de borgerlige partienes problemer med å stable på beina et klart regjeringsalternativ.

– Det framstår som Norges mest rotete arbeidsplass. Hadde Arbeidstilsynet vært der, hadde de stengt den tvert, mente LO-lederen.

Statsministeren advarte likevel mot å stirre seg blind på de borgerlige partienes problemer med å bli enige om et regjeringsalternativ. Borgerlig flertall på Stortinget etter valget vil uansett bety en eller annen form for Frp-dominert, borgerlig regjering advarte han.

Ifølge Stoltenberg dreier høstens valg seg om tre grunnleggende spørsmål:

Usosiale skatteletter eller satsing på fellesskapet, privatisering eller styrking av fellesskapet og styrking eller svekking av de ansattes rettigheter.

– Bare de ansattes rettigheter burde være grunn god nok til at vi vinner valget 14. september, mente statsministeren.

Annonse
Annonse