300.000 tonn mat i søpla
En familie på fire kaster spiselig mat for ti tusen kroner i året. Nå lanseres regler for matvett.
runar.norstad@anb.no
Åtte av ti sier at de får dårlig samvittighet når de kaster mat, viser en Norstat-undersøkelse gjennomført i forbindelse med arbeidet med de nye Matvettreglene.
Likevel kaster nordmenn nesten 300.000 tonn mat i året, eller 50 kilo per person.
– Dette er mat som kunne vært spist. Reduserer vi mengden mat som kastes, vil både miljøet og forbrukerne tjene på det, sier Ola Strand, administrerende direktør i Coop Norge, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
– Les også: Dyrere mat ved søndagsåpent
Sammen med Framtiden i våre hender lanserer Coop Norge Matvettreglene, som en hjelp til å redusere mengden mat som kastes hjemme. Leder i organisasjonen, Arild Hermstad, tror matsvinn kommer av at vi kjøper mer mat enn vi trenger.
– Én av fire handleposer med mat går rett i søpla. Jeg håper Matvettreglene skal bidra til å redusere kastingen Ikke dra i butikken for å handle når du er sulten, for da kjøper du ofte mer enn nødvendig. Sjekk hva du har hjemme, planlegg innkjøpene og ha med handleliste, sier Hermstad til ANB.
– Kundene etterspør stadig billigere mat. Samtidig kaster en familie på fire spiselig mat for ti tusen kroner i året. Slik kan det ikke fortsette, sier Ola Strand.
Lederen for Coop-kjeden viser til de nye Matvettreglene og råder oss til å bruke syn, lukt og smak for å sjekke om maten er trygg og god å spise – og ikke bare se på datostemplingen.
– Ta hensyn til miljøet og din økonomi – kast mindre mat, råder han.
– Les også: Vil ha flere norske biffer
Familien på fire fra Rykkinn i Bærum tror de kan ha stor nytte av matvettregler.
– Det er alltid godt å bli minnet på at man kan bli flinkere til å spare på rester og se hva man har i kjøleskapet før man handler, sier Monica. Hun innrømmer at familien ikke er flink nok til å spare på matrester.
– Da jeg vokste opp var det helt vanlig med restemiddager, så det er sikkert bare en vanesak. Ikke bare sløser man med pengene – det er helt forferdelig å tenke på all den gode maten som kastes, sier Monica, som nå ønsker å bli smartere og samtidig få bedre samvittighet.
Som en start skal familien bli flinkere til å få en oversikt over hva de faktisk har i kjøleskapet, før de handler inn nye varer. Monica synes det er en god idé å ha faste plasser til de forskjellige varene.
– Nå er det knapt bare ketsjupen og melken som står på samme sted!
Miljøproblem
Kasting av mat er et enormt miljøproblem, understreker Arild Hermstad.
– Produksjon av mat fører til høye klimagassutslipp. I tillegg gir matproduksjon store miljøbelastninger på andre måter, som stort vannforbruk og utslipp av miljøgifter.
Coop-lederen tror ikke folk kaster mat av uvilje.
– Det skyldes nok dårlige vaner og kanskje også fordi vi ikke har god nok kunnskap om mat og holdbarhet. Derfor lanserer vi nå Matvettreglene som en hjelp i hverdagen, sier Ola Strand. (ANB)
Legg ikke ut på handletur uten handleliste: Før du handler mat, bør du planlegge hva du skal kjøpe
Gå ikke på handletur på tom mage: Når du er sulten, handler du ofte mer mat enn du trenger
Hold orden i kjøleskap og skap: Gi matvarene faste plasser, så holder du oversikt over hva du har til enhver tid
Vis respekt for hygiene og temperatur: Vær nøye med hygienen på kjøkkenet. Avkjøl restemat og oppbevar den i tette bokser. Kjøleskapet bør være 4 grader eller lavere. Kjøtt og fisk bør ligge nederst der det er kaldest
Vær rustet til å utnytte matrestene i nye retter: Ha alltid nødvendige basisvarer som mel, egg og pasta tilgjengelig
Lytt til erfarne restebrukere: Det finnes mange, gode resteoppskrifter på www.matvett.no
Bruk syn, lukt og smak for å sjekke om maten er holdbar: Mat som er merket «best før» kan vanligvis spises etter angitt dato
Spar på restene og frys dem ned om nødvendig
Frys ned matvarer i tide og i passe store porsjoner: Det er ingen skam å tine opp bare det du trenger (ANB) (Kilde: Matvettreglene).
Legg ikke ut på handletur uten handleliste: Før du handler mat, bør du planlegge hva du skal kjøpe
Gå ikke på handletur på tom mage: Når du er sulten, handler du ofte mer mat enn du trenger
Hold orden i kjøleskap og skap: Gi matvarene faste plasser, så holder du oversikt over hva du har til enhver tid
Vis respekt for hygiene og temperatur: Vær nøye med hygienen på kjøkkenet. Avkjøl restemat og oppbevar den i tette bokser. Kjøleskapet bør være 4 grader eller lavere. Kjøtt og fisk bør ligge nederst der det er kaldest
Vær rustet til å utnytte matrestene i nye retter: Ha alltid nødvendige basisvarer som mel, egg og pasta tilgjengelig
Lytt til erfarne restebrukere: Det finnes mange, gode resteoppskrifter på www.matvett.no
Bruk syn, lukt og smak for å sjekke om maten er holdbar: Mat som er merket «best før» kan vanligvis spises etter angitt dato
Spar på restene og frys dem ned om nødvendig
Frys ned matvarer i tide og i passe store porsjoner: Det er ingen skam å tine opp bare det du trenger (ANB) (Kilde: Matvettreglene).
Mest lest
BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.
Erlend Angelo
Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt
BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.
Jan-Erik Østlie
Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet
Roy Ervin Solstad
Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav
Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.
Eirik Dahl Viggen
Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg
OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.
Leif Martin Kirknes
Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg
Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.
Leif Martin Kirknes
Økt kokainbruk blant unge elektrikere
Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.
Erlend Angelo
Potetmangel gir permitteringer i Bama
Sissel M. Rasmussen
Har du fysisk tungt arbeid? Da bør du kanskje ikke trene etter jobben
FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.
Colourbox.com
Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke
HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.
Eirik Dahl Viggen
Jørgen (29) overlever på overtidstimer
Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.
Jonas Fagereng Jacobsen
Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler
BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.
Herman Bjørnson Hagen
Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle
KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.
Eirik Dahl Viggen
Sparetiltak i fengselet gjør at Pål og Lars taper 60.000 kroner i året
MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.
Brian Cliff Olguin
Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben
Knut Viggen
Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger
Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.
Privat
Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben
Brian Cliff Olguin
Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene
LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.
Eirik Dahl Viggen
Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene
Håvard Sæbø
Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt
Per Backer