JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

300.000 tonn mat i søpla

En familie på fire kaster spiselig mat for ti tusen kroner i året. Nå lanseres regler for matvett.


11.04.2013
12:55
16.12.2013 22:21

runar.norstad@anb.no

Åtte av ti sier at de får dårlig samvittighet når de kaster mat, viser en Norstat-undersøkelse gjennomført i forbindelse med arbeidet med de nye Matvettreglene.

Likevel kaster nordmenn nesten 300.000 tonn mat i året, eller 50 kilo per person.

– Dette er mat som kunne vært spist. Reduserer vi mengden mat som kastes, vil både miljøet og forbrukerne tjene på det, sier Ola Strand, administrerende direktør i Coop Norge, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Les også: Dyrere mat ved søndagsåpent

Sammen med Framtiden i våre hender lanserer Coop Norge Matvettreglene, som en hjelp til å redusere mengden mat som kastes hjemme. Leder i organisasjonen, Arild Hermstad, tror matsvinn kommer av at vi kjøper mer mat enn vi trenger.

– Én av fire handleposer med mat går rett i søpla. Jeg håper Matvettreglene skal bidra til å redusere kastingen Ikke dra i butikken for å handle når du er sulten, for da kjøper du ofte mer enn nødvendig. Sjekk hva du har hjemme, planlegg innkjøpene og ha med handleliste, sier Hermstad til ANB.

– Kundene etterspør stadig billigere mat. Samtidig kaster en familie på fire spiselig mat for ti tusen kroner i året. Slik kan det ikke fortsette, sier Ola Strand.

Lederen for Coop-kjeden viser til de nye Matvettreglene og råder oss til å bruke syn, lukt og smak for å sjekke om maten er trygg og god å spise – og ikke bare se på datostemplingen.

– Ta hensyn til miljøet og din økonomi – kast mindre mat, råder han.

– Les også: Vil ha flere norske biffer

Familien på fire fra Rykkinn i Bærum tror de kan ha stor nytte av matvettregler.

– Det er alltid godt å bli minnet på at man kan bli flinkere til å spare på rester og se hva man har i kjøleskapet før man handler, sier Monica. Hun innrømmer at familien ikke er flink nok til å spare på matrester.

– Da jeg vokste opp var det helt vanlig med restemiddager, så det er sikkert bare en vanesak. Ikke bare sløser man med pengene – det er helt forferdelig å tenke på all den gode maten som kastes, sier Monica, som nå ønsker å bli smartere og samtidig få bedre samvittighet.

Som en start skal familien bli flinkere til å få en oversikt over hva de faktisk har i kjøleskapet, før de handler inn nye varer. Monica synes det er en god idé å ha faste plasser til de forskjellige varene.

– Nå er det knapt bare ketsjupen og melken som står på samme sted!

Miljøproblem

Kasting av mat er et enormt miljøproblem, understreker Arild Hermstad.

– Produksjon av mat fører til høye klimagassutslipp. I tillegg gir matproduksjon store miljøbelastninger på andre måter, som stort vannforbruk og utslipp av miljøgifter.

Coop-lederen tror ikke folk kaster mat av uvilje.

– Det skyldes nok dårlige vaner og kanskje også fordi vi ikke har god nok kunnskap om mat og holdbarhet. Derfor lanserer vi nå Matvettreglene som en hjelp i hverdagen, sier Ola Strand. (ANB)

Legg ikke ut på handletur uten handleliste: Før du handler mat, bør du planlegge hva du skal kjøpe

Gå ikke på handletur på tom mage: Når du er sulten, handler du ofte mer mat enn du trenger

Hold orden i kjøleskap og skap: Gi matvarene faste plasser, så holder du oversikt over hva du har til enhver tid

Vis respekt for hygiene og temperatur: Vær nøye med hygienen på kjøkkenet. Avkjøl restemat og oppbevar den i tette bokser. Kjøleskapet bør være 4 grader eller lavere. Kjøtt og fisk bør ligge nederst der det er kaldest

Vær rustet til å utnytte matrestene i nye retter: Ha alltid nødvendige basisvarer som mel, egg og pasta tilgjengelig

Lytt til erfarne restebrukere: Det finnes mange, gode resteoppskrifter på www.matvett.no

Bruk syn, lukt og smak for å sjekke om maten er holdbar: Mat som er merket «best før» kan vanligvis spises etter angitt dato

Spar på restene og frys dem ned om nødvendig

Frys ned matvarer i tide og i passe store porsjoner: Det er ingen skam å tine opp bare det du trenger (ANB) (Kilde: Matvettreglene).

11.04.2013
12:55
16.12.2013 22:21

Legg ikke ut på handletur uten handleliste: Før du handler mat, bør du planlegge hva du skal kjøpe

Gå ikke på handletur på tom mage: Når du er sulten, handler du ofte mer mat enn du trenger

Hold orden i kjøleskap og skap: Gi matvarene faste plasser, så holder du oversikt over hva du har til enhver tid

Vis respekt for hygiene og temperatur: Vær nøye med hygienen på kjøkkenet. Avkjøl restemat og oppbevar den i tette bokser. Kjøleskapet bør være 4 grader eller lavere. Kjøtt og fisk bør ligge nederst der det er kaldest

Vær rustet til å utnytte matrestene i nye retter: Ha alltid nødvendige basisvarer som mel, egg og pasta tilgjengelig

Lytt til erfarne restebrukere: Det finnes mange, gode resteoppskrifter på www.matvett.no

Bruk syn, lukt og smak for å sjekke om maten er holdbar: Mat som er merket «best før» kan vanligvis spises etter angitt dato

Spar på restene og frys dem ned om nødvendig

Frys ned matvarer i tide og i passe store porsjoner: Det er ingen skam å tine opp bare det du trenger (ANB) (Kilde: Matvettreglene).




Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

Sissel M. Rasmussen

Har du fysisk tungt arbeid? Da bør du kanskje ikke trene etter jobben

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

Eirik Dahl Viggen

Sparetiltak i fengselet gjør at Pål og Lars taper 60.000 kroner i året

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje


Flere saker