JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nå kan maten spores

Maten du spiser kan i langt større grad enn tidligere spores tilbake til der den blir laget.

helge.birkelund@anb.no

Det viser en undersøkelse som ble gjennomført i fjor høst, men først gjort kjent nå.

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum er glad, men ikke overrasket over at de fleste funn i undersøkelsen gir eksempler på god kontroll på sporing av maten.

– Dette er et arbeid som ikke kan prioriteres bort og jeg har stor tillit til at bransjene fortsatt vil ha stor oppmerksomhet på dette området, sier Slagsvold Vedum til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hensikten med sporingsundersøkelsen som ble gjennomført høsten 2012, har vært todelt. For det første har man undersøkt hvorvidt det er mulig å spore ruten til et produkt fra butikk tilbake til opprinnelse. I tillegg har man kartlagt aktørenes modenhet for elektronisk kjedesporbarhet.

– Les også: Vil gi butikkene større ansvar

Det ble foretatt stikkprøver med 30 produkter, seks produkter innen hver av kategoriene rødt kjøtt, fisk, frukt og grønt, korn og meieri, fra seks ulike forretninger i Oslo og Trondheim. Utvalget av butikker dekker de største matvarekjedene i Norge.

Produktene ble forsøkt sporet fra butikk og bakover i verdikjeden til primærprodusent, eller til importør for produkter med utenlandsk opprinnelse. Det ble tatt utgangspunkt i sporingsinformasjonen på emballasjen til produktene, samt den informasjonen som butikken kunne tilføye.

28 av 30 produkter lot seg spore tilbake til opprinnelsen (gårder, havbrukslokaliteter, fiskebåter eller importør). Det var ett fiskeprodukt og ett kornprodukt som ikke lot seg spore.

Majoriteten av aktørene i undersøkelsen viser høy modenhet på rutiner for datafangst av sporbarhetsinformasjon.

– Les også: Sauen på satellitt

Både bransjene og myndighetene oppfatter resultatene fra undersøkelsen som oppløftende.

Bransjene har blant annet brukt betydelige ressurser på å styrke kompetanse, utvikle og forbedre systemer, rutiner og praksis for sporing de siste årene. Det oppfattes også som et nyttig verktøy for bransjen med tanke på å jobbe videre med forbedring innen egen bransje.

Landbruks- og matdepartementet har tatt initiativ til å etablere et felles «Sporingsforum for alle bransjer og verdikjeder». Det første møtet ble avholdt i oktober 2012. Formålet med et sporingsforum er å ha et felles møtested for dialog, utveksling og diskusjon om aktuelle temaer og problemstillinger på sporingsområdet.

– Vi ser et slikt forum som en viktig felles arena for utvikling og forbedring av sporingsrutiner fremover, sier Tom Aage Jansen, avdelingsleder hos Nortura Kvalitet og Trygg Mat.

Matminister Trygve Slagsvold Vedum synes det er positivt å oppleve at bransjen viser så stor entusiasme og engasjement for å videreføre samarbeidet som blant annet sporingsprosjektet har bidratt til, og takker for innsatsen som bransjene i fellesskap har gjort de siste åra for å styrke sporbarhet på mat i Norge. (ANB)

Annonse
Annonse