JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hvem er redd for Frp?

Siv Jensen har ikke forstått hva den norske modellen er. Uansett vil hun ødelegge den.

Det meste som går galt her til lands skyldes den norske modellen, mener Fremskrittspartiets leder Siv Jensen. Under partiets landsmøte brukte hun mye krefter på å angripe modellen. Samtidig var det vanskelig å forstå om det var modellen eller regjeringen hun egentlig mente.

Den rødgrønne regjeringen er glad i den norske modellen. Det er også Høyre – sier de, og mener at partietskal ha sin rettmessige del av æren for suksessen. Den norske modellen betyr at vi har parter i arbeidslivet som samarbeider både med hverandre og myndighetene når det er hensiktsmessig, både ute på den enkelte arbeidsplass og ved de store forhandlingsbordene sentralt. Men det dreier seg også om en offentlig sektor som fungerer og gir trygghet. Det innebærer at omstilling på en arbeidsplass kan skje uten at den enkelte risikere å miste alt. Fellesskapet sikrer privat økonomi, helsetilbud, omsorg for barn og utdanning uavhengig av arbeidsplassen. Det er langt fra noen selvfølge i mange andre land.

Det er bred oppfatning at den norske modellen er verdifull. Ikke bare for samfunnet, men også for arbeidsgivere, arbeidstakere og politikerne som skal styre dette landet. Mange mener at systemet gir oss et solid konkurransefortrinn, til tross for høye lønninger og et skattenivå litt over gjennomsnittet.

Det bekymringsfulle er ikke at Siv Jensen ikke vet hva den norske modellen er. Det bekymringsfulle er at hun i regjering kan bidra til en politikk som ødelegger systemet, selv om det kanskje ikke er målet. Flere av vedtakene på landsmøtet vil hver for seg bidra til at modellen forvitrer. En liberalisering av Arbeidsmiljøloven og arbeidstidsbestemmelsene er et slikt vedtak som rokker ved beskyttelsen av arbeidsfolk. Økt bruk av midlertidige ansettelser vil også svekke arbeidstakernes posisjon i forhold til arbeidsgiver og forskyve maktforholdet. En desentralisering av forhandlingsretten er et kraftig skritt tilbake mot en tid hvor arbeidstakeren stod med lua i handa. At Fremskrittspartiet ønsker å fjerne fagforeningsfradraget vitner også om at man ikke forstår verdien av et organisert arbeidsliv og av den norske modellen.

I eventuelle regjeringsforhandlinger må Høyre gi Frp noen seire. På en rekke politiske områder står partiene steilt mot hverandre. Men når det gjelder arbeidslivet snakker Frp med gammel høyrestemme. Selv om Høyre i dag ønsker å framstå med langt mykere profil i forhold til arbeidslivsspørsmål, er det ikke alle som er like overbevist om at de virkelig har fjernet seg fra gamle standpunkt. Arbeidsgivere og næringslivstopper har i hvert fall ikke mistet troen på det gamle Høyre. Nå kan de få hjelp av Fremskrittspartiet til å få pusset støv av gamle standpunkt. Da brenner det et blått lys for den norske modellen.

Annonse
Annonse