JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Leste ikke grundig nok

Først tre måneder etter at hun fikk eposten fra Marinejegerkommandoens tillitsvalgte, satte forsvarsministeren seg inn i innholdet.

Forsvarsministeren kjente «ikke detaljene i vedleggene før mediene kontaktet departementet tre måneder senere og ba meg kommentere dem», skriver Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) i en redegjørelse mandag. Hun har fått sterk kritikk for ikke å ha tatt på alvor påstander om løgn, manipulasjon og trusler om telefonavlytting fra Forsvarets toppnivå i forbindelse med forslaget om å flytte Marinejegerkommandoen fra Rammsund til Rena, slik VG skriver.

Forslaget ble imidlertid forkastet, men de tillitsvalgte har fortalt at de under prosessen blant annet ble utsatt for trusler om avlytting fordi de var «hardlinere» som «ødelegger prosessen». Forslaget om å samle spesialstyrkene på Rena, framkom i forsvarssjefens militærfaglige råd i februar.

Strøm-Erichsen hevder hun fikk eposten fra de tillitsvalgte 15. februar, og at hun leste den da - men ikke «så grundig som jeg kanskje burde ha gjort».

Ikke oppsummering

«Den var ventet. Vi hadde hatt et møte en uke tidligere, hvor de uttrykte bekymring for spesialstyrkestudiens prosess og retning. Jeg besvarte eposten samme kveld for å kvittere på at den var mottatt. Jeg tolket det slik at vedleggene var en oppsummering av vårt møte», skriver statsråden.

Når hun nå, tre måneder senere, har satt seg inn i detaljene, skal det ha blitt etablert en såkalt varslersak i departementet, hvor påstandene ettergås nøyere. «Det første jeg gjorde da jeg leste vedleggene var å be departementsråden undersøke påstandene om trusler», skriver Strøm-Erichsen.

Opposisjonen på Stortinget vil nå prøve å få kontroll- og konstitusjonskomiteen til å se på saken. Allerede på komiteens møte onsdag ettermiddag, vil leder Anders Anundsen (Frp) be om at komiteen igangsetter den innledende prosessen ved å sende kontrollspørsmål til forsvarsministeren.

– Jeg mener vi må sette spørsmålstegn ved om departementet hadde tilstrekkelig grunnlag for beslutningen om å slå sammen Forsvarets spesialkommando og Marinejegerkommandoen og ved departementets journalrutiner. Det vekker selvfølgelig uro og mistanke når akkurat denne type dokumenter forsvinner, sier Anundsen til NTB.

– Alarmklokkene burde ringt

Han mener det ikke på noen måte er formildende at Strøm-Erichsen skal ha hatt et møte med de tillitsvalgte uka før eposten ble sendt. Tvert imot burde det møtet ha fått «alle alarmklokker til å ringe samtidig» da eposten ankom departementet, mener han. Det har vært kjent at MJK har vært utsatt for sterkt press etter beslutningen om sammenslåingen, ifølge Anundsen, som peker på flere tidligere beslutninger som har vært svært omstridte, blant annet når det kommer til HV-016.

– Når en statsråd er kjent med dette bakteppet, så fremstår det som veldig rart at hun ikke har orket å sette seg inn meldinger hun har fått fra MJK. Det har ikke manglet på advarsler om styringskulturen i Forsvaret. Denne saken føyer seg bare inn i rekken av det som fremstår som en ganske spesiell lederstil i Forsvaret under forsvarsministerens ledelse, sier Anundsen.

Svaret på spørsmålene, dersom han får et tilstrekkelig mindretall med seg i komiteen onsdag, avgjør om komiteen på et senere tidspunkt vil åpne sak mot Anne-Grete Strøm-Erichsen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse