JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever utsettelse

Sammenslåingen av Forsvarets avdelinger med spesialsoldater kan måtte vente.

Varslersaken, der personer som er uenige med forsvarsledelsen i spørsmålet om å slå sammen Forsvarets spesialsoldater skal ha blitt truet til taushet, har skapt usikkerhet blant partiene på Stortinget. Flere uttrykker tvil om forslaget kan behandles i Stortinget før sommeren som planlagt. Både i opposisjonen og blant regjeringspartiene er det usikkerhet, skriver VG.

Fremskrittspartiet nekter å gå med på forslaget uansett.

– Les også: Må svare Stortinget

En samlet kontroll- og konstitusjonskomité på Stortinget bestemte tirsdag, etter forslag fra Frp og Venstre, å sende et brev med sju spørsmål til forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap). De gir ministeren en frist på én uke med å svare.

Strøm-Erichsen har fått sterk kritikk for ikke å ha tatt på alvor påstander om løgn, manipulasjon og trusler om telefonavlytting fra Forsvarets toppnivå i forbindelse med forslaget om å flytte Marinejegerkommandoen fra Bergen til Rena. Hun har også erkjent at det tok tre måneder fra hun mottok en kritisk epost fra marinejegernes tillitsvalgte, til hun leste den. Brevet var heller ikke ført inn i departementets postjournal.

Til NTB sier komitéleder Anders Anundsen (Frp) at det kan være grunner til å spørre om beslutningen for å slå sammen spesialkommandoene er tatt på tilstrekkelig forsvarlig grunnlag.

– Hvis dette bevisst er unntatt fra journalføring eller at personer med andre meninger enn forsvarssjefen er blitt tiet i hjel, så kan man sette spørsmålstegn ved om dette er blitt godt nok opplyst, sier Anundsen.

– Les også: Leste ikke grundig nok

– Dersom det som er fremkommet i mediene er riktig, kan det være en alvorlig sak. Derfor må vi få avklart de faktiske forhold raskt, sier Anundsen.

Forsvarssjef Harald Sunde gikk i fellesskap med forsvarsministeren ut med kunngjøringen 22. april om at Marinejegerkommandoen (MJK) i Bergen og Forsvarets spesialkommando (FSK) på Rena skulle slås sammen med felles ledelse i Oslo og med like oppgaver knyttet til å bistå politiet med kontraterror og beredskap. Løsningen ble sett på som et kompromiss etter at forsvarsledelsen først hadde gått inn for å flytte marinejegerne til Rena, milevis unna nærmeste fjordarm eller marinebase.

– Det er bare delvis sant at forsvarssjefen ikke fikk det som han ville. Det eneste han ikke fikk gjennomslag for var den fysiske flyttingen av Marinejegerkommandoen. Det er en allmenn utbredt misforståelse at disse to miljøene skal opprettholdes som de er, sier Anundsen.

Galskap

– Det ville være galskap å skulle behandle en slik sak når det er så mye usikkerhet knyttet til grunnlaget for det vi skal vedta. Derfor krever vi at saken utsettes, sier Jan Arild Ellingsen, Frps medlem i utenriks– og forsvarskomiteen.

Høyre og KrF vurderer om de vil kreve saken utsatt. I Høyre avventer man regjeringens redegjørelse i varslersaken. Kjell Arvid Svendsen i Kristelig Folkeparti sier han er skeptisk til regjeringens framgangsmåte.

– Det er mye som taler for at saken ikke bør behandles i denne sesjonen. Saken bør få en skikkelig behandling, sier Svendsen.

SVs og Senterpartiets medlemmer i komiteen ville ikke gi noe klart svar i den vanskelige saken tirsdag kveld. Snorre Valen (SV) sier han vil ta spørsmålet opp med forsvarsministeren og internt i partiet før han vil ta stilling i saken.

I Arbeiderpartiet vil de derimot ikke gå med på noen utsettelse.

– Vi er klar til å ta beslutningen nå. Den svært alvorlige varslingssaken som har kommet opp nå, innvirker ikke på selve beslutningen om å lage en felles overbygning over de to spesialstyrke–miljøene i Norge, sier Sverre Myrli, som er saksordfører for spesialstyrke–saken i Stortinget til VG. (ANB–NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse