JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Slik får vi unge til å stemme

Ungdomspartilederne gir klare råd til voksne politikere om hvordan de skal få flere unge til å stemme.

bjorn.erik.dahl@anb.no

– Partiene bør være tydeligere på løsningene sine, lyder rådet fra FpU-leder Himanshu Gulati til voksne politikere.

USIKKER PÅ HVA DU SKAL STEMME? Test vår velgerhjelp!

– Jeg opplever at mange politikere snakker mye rundt grøten i stedet for å stå for det de sier. For eksempel er det mange som sliter å se forskjellene mellom Arbeiderpartiet og Høyre akkurat nå. Jeg anbefaler alle ungdommer om å ta en partitest på nettsidene til ett av mediene og se hvilket parti de er mest enig med, sier Gulati.

– Les også: – Tenk på den nye generasjonen

– La unge få gjennomslag, løft frem unge kandidater og snakk så folk forstår og blir engasjert, oppfordrer AUF-leder Eskil Pedersen.

– Politikerne må være tydeligere og bli flinkere til å prioritere. Si at noe er viktigere enn noe annet, ikke prøve å gjøre alle til lags alltid. Og selvsagt vise at de faktisk har lyst til å gjøre noe med klimakrisa, mener Hallvard Surlien i Grønn Ungdom.

– Politikk handler om alt fra bussen og hvordan skolen skal være, til om Norge skal delta i krig, minner Rød Ungdoms Seher Aydar om.

– Jeg tror vi må bli flinkere til å peke på det, men alt i alt handler det om hva som skal ligge til grunn. Vi må vise forskjellene, sier Aydar.

– Les også: Hater å bli «snakket ned til»

– Vi må vise forskjellene mellom partiene tydelig frem, og vise at det betyr noe hvem du stemmer på. Det betyr at hvis du ikke stemmer, så gir du fra deg makten til de andre og du får ikke være med å bestemme, slår Elisabeth Løland i KrFU fast.

Unge Venstres Sveinung Rotevatn vil at politikerne snakker mer om viktige ungdomssaker som personvern, dyrevern, skolepolitikk og miljø.

– Dessuten mener jeg at vi bør senke stemmerettsalderen til 16 år, sier Rotevatn.

– Politikere og media har et ansvar for å prøve å vekke det politiske engasjementet til folk der ute, få dem til å skjønne at deres ene stemme kan være avgjørende for hvem fra de ulikene fylkene som kommer inn på Stortinget. Så må vi synliggjøre i større grad at valget ikke bare handler om Erna eller Jens, valget handler om hvilke representanter som kommer inn fra det fylket du er fra og som dermed kan være med å få viktige saker prioritert, sier Sandra Borch i Senterungdommen.

– Les også: Ble fridd til på politisk møte

Andreas Halse i SU mener det handler om å jobbe for saker som ungdom er opptatt av på en troverdig måte.

– Vi opplever at mange blir engasjert i SU gjennom vårt arbeid for å satse mer på yrkesfag, sørge for en mer rettferdig boligpolitikk og i kampen mot voldtekt, sier Halse.

– Snakk om skole, bolig og jobb for unge og få fram forskjellene på en tydelig måte, mener Paul Joakim Sandøy i Unge Høyre. (ANB)

Annonse
Annonse