JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Historisk dårlig valg for SV

Sosialistisk venstreparti (SV) klarte så vidt å kare seg over sperregrensen med 4,1 prosent.

Det er det dårligste stortingsvalget siden partiet ble opprettet i 1975.

Spenningen var til å ta og føle på under SVs vake på Rockefeller i Oslo mandag kveld, mens partiet vippet fram og tilbake over sperregrensen gjennom valgkvelden.

Da over 70 prosent av stemmene var opptalt i 23-tiden var det imidlertid klart at partiet klarte å komme over sperregrensen og ligger an til en stortingsgruppe på sju mandater mot dagens elleve.

– Les også: Stoltenberg vil søke avskje d

Men selv om SV vant kampen mot sperregrensen, ligger partiet an til et historisk dårlig valg. SV har ikke fått en så lav oppslutning i et stortingsvalg siden partiet ble opprettet i 1975. Resultatet er imidlertid på linje med kommune- og fylkesvalget for to år siden.

Partiet har falt over 2 prosentpoeng siden forrige stortingsvalg i 2009.

– Les også: Jubel hos Høyre-folket

En hes og tydelig sliten SV-leder Audun Lysbakken snek seg inn bakveien langt på overtid før han talte til sine partifeller sent mandag kveld.

– Alt vi har oppnådd i regjering skal nå gi oss inspirasjon når vi nå sammen skal bygge en sterk venstreside, stanse høyrekreftene og verne alt som er godt med Norge, talte Lysbakken med dirrende stemme og fikk stående ovasjoner til svar.

Salen svarte også med trampeklapp da Lysbakken svarte et klart ja på NRKs spørsmål om han fortsetter som partileder fremover, tross det særdeles dårlige resultatet.

Prognosene viser også at SV-lederen er klart inne i Hordaland, og at Lysbakken muligens kan takke sitt hjemfylke for at SV endte over sperregrensen.

– I Hordaland faller SV ikke mer enn 0,3 eller 0,4 prosentpoeng. Hadde velgerne i Hordaland stemt som resten av landet kunne SV ha falt under sperregrensen, sier valganalytiker Johan Giertsen som driver nettstedet PollofPolls.

– Les også: SV vippet fram og tilbake

Regjeringsslitasjen blir trukket fram av flere som fremste årsak til SVs kraftige nedgang, men ingen vil være med på at regjeringssamarbeidet har kostet for mye.

– Alternativet ville vært 40 år som protestbevegelse, sa en av partiets stortingsrepresentanter, Akhtar Chaudhry, til NTB sent mandag kveld.

– Slitasjen etter åtte tøffe år skal ikke frata oss gleden over hva vi har fått til. SV har fått gjennomført veldig mye politikk som vi har stått for og slåss for, sier tidligere SV-leder Kristin Halvorsen.

Hun trakk fram som eksempler 64.000 barnehageplasser og at Lofoten og Vesterålen fremdeles er spart for oljeinteressene.

– Vi har hatt en utvikling i Norge som har redusert ulikhetene, og det skal vi være godt fornøyd med. Så får vi legge strategien videre i morgen, sa Kristin Halvorsen.

– Les også: – Det var verdt det!

Både SV-leder Audun Lysbakken (Hordaland), Bård Vegar Solhjell (Akershus), Heikki Eidsvoll Holmås (Oslo) og Snorre Valen (Sør - Trøndelag) er inne på Stortinget. Partiet ser også ut til å få utjevningsmandater i de tre nordligste fylkene, og får inn tre nye navn: Marius Jøsevold (Nordland), Torgeir Fylkesnes (Troms) og Kirsti Bergstø (Finnmark).

Profilerte SV-navn som Hallgeir Langeland, Inga Marte Thorkildsen og Karin Andersen ser imidlertid til å ryke ut av Stortinget. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse