JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommunene trolig større

Alle de fire partiene har programfestet at vi bør få større kommuner her i landet.

Partiene i en ny borgerlig regjering bør ha gode muligheter for å bli enige om en prosess med sikte på å slå sammen kommuner og avvikle fylkeskommunen.

Både Høyre, Frp og Venstre vil gå hardt til verks for å få det til mens KrF er mer forsiktig. H og Frp vil legge ned fylkeskommunen, mens KrF og Venstre vil erstatte den med regioner.

– Hvis en ny regjering ønsker endringer i kommunesektoren vil vi avvente at den eventuelt setter i gang en prosess. Vi i KS har satt krav til en slik prosess, sier styreleder i kommunenes interesseorganisasjon KS, Gunn Marit Helgesen.

– Les også: Spår 105 regionkommuner

Hovedstyret i KS er satt sammen av representanter for partiene. De rødgrønne og de fire borgerlige partiene har like mange medlemmer hver. Helgesen representerer Høyre.

I hovedstyret er det ulikt syn på kommunesammenslutninger, men styret samlet seg i sommer om et vedtak som sier at en endring i kommunestrukturen forutsetter et tydelig initiativ fra Stortinget. Stortinget må sette i gang en prosess med en klar begrunnelse, et klart formål, tydelige rammer for prosessen og en overordnet tidsplan, heter det.

– Les også: – Et valg for distriktene

– Det er ikke vår oppgave å tegne nytt kommunekart eller gjøre endringer blant medlemmene våre. Partiene som vil gjøre endringer må ta ansvar og initiativ, og da vil vi involvere oss i den prosessen og legge noen premisser som gjør at vi kan få et godt resultat, sier Helgesen.

Blant kravene KS har satt opp, er at kommuneendringer ses i sammenheng med oppgavene som legges til kommunene, at statlig detaljstyring må reduseres, det må gis større lokalt ansvar og selvstyre og kommunene må få økonomiske insentiver. KS tar ikke standpunkt til om sammenslutningene må skje frivillig.

Hvis det skal skje endringer i fylkeskommunen, bør en modell med større regioner som får overført oppgaver fra staten vurderes, mener KS.

Fylkeskommunen

Både KrF og Venstre går inn for å ta bort fylkeskommunen og etablere regioner som også får overført oppgaver fra staten. KrF tar til orde for at Stortinget bør påskynde sammenslåing av kommuner, men vil ha størst mulig enighet lokalt.

Venstre vil endre fylkeskommunestrukturen etter at en omfattende kommunereform er gjennomført. Stortinget skal fastsette hvor mange kommuner vi skal ha her i landet, heter det i programmet der partiet sier at en kommunereform skal resultere i færre og sterkere kommuner.

Legge ned

Høyre er i sitt program klare på at de vil starte gjennomføringen av en reform som skal gi «større og mer robuste kommuner».

Partiet vil legge ned fylkeskommunen og overlate det meste av oppgavene til de robuste kommunene. Kommunene skal få større frihet, og statens og fylkesmannens rolle begrenses.

Frp går lengst i endringer for kommuner og fylker i sitt program. Partiet vi legge ned fylkestinget, Sametinget og fylkeskommunen. Det vil gjennomgå fylkesmannsembetet med tanke på avvikling, utrede en ny kommunestruktur og overføre oppgaver fra fylket og staten til kommunene. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse