JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Pynting av brura

– Det var ingen overraskelser i Sanners innledning, den var som forventet. Innledningen var på mange måter i tråd med regjeringserklæringen, kommenterer Transportarbeiderforbundets leder, Roger Hansen etter at Sanner har gått av talerstolen.
SKEPTISK: Roger Hansen, leder av Transportarbeiderforbundet.

SKEPTISK: Roger Hansen, leder av Transportarbeiderforbundet.

Martin Follmoe/AFR

may.berg@lomedia.no

Ane Børrud
ane.borrud@lomedia.no

– Jeg er redd for at Sanners innledning er et forsøk på å pynte brura før bryllupet. Sanner er en god taler, og er veldig ordentlig. Men innholdet i talen endrer ikke på min skepsis til Høyre og FrP sin politikk i den kommende perioden.

– Solberg-regjeringen har allerede gjort en del endringer på statsbudsjettet. Det interessante nå er: Hva kommer i praktisk politikk?

– Dialogen har startet

NTL-leder John Leirvaag er glad for at Sanner inviterer de statsansatte til medvirkning, en invitt NTL gjerne tar imot.

NTL-lederen synes signalene fra kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner er positive, og NTL tar gjerne invitten statsråden kom med fra talerstolen på kartellkonferansen om å komme med forslag til konkrete forbedringer for å gjøre offentlig forvaltning bedre og mer effektiv.

– Dialogen har startet. Det er positivt. Men det gjenstår naturligvis å se hva de gjør, ikke bare hva de sier, legger Leirvaag til.

– Jeg legger merke til at Sanner ikke vil ha oss med i produktivitetskommisjonen. Det kan se ut som om vi skal få være med på gjennomføringen, men ikke på å legge premissene, sier Leirvaag, som håper at statsråden vil tenke seg om en gang til.

– Kamuflert høyrepolitikk

Kjell Atle Brunborg, forbundsleder i Norsk Jernbaneforbund, synes Sanner kamuflerer høyrepolitikken i ord.

– Jeg synes det var litt tamt. Jeg hadde forvent mer krutt. Han pakker det inn og bruker ord som fornyelse eller omstilling. Det er alle enige om. Folk vil fornye og omstille. Det høres ikke farlig ut. Skal man tro at Høyre vil drive sin politikk, mener han privatisering og konkurranseutsetting. Jeg tror vi får merke andre virkninger av politikken etter hvert – når ordene vi i utgangspunktet ikke er uenige i, blir satt ut i praksis, sier Kjell Atle Brunborg

Ikke Fagforbundets måte

– Regjeringa har gode visjoner for utvikling av velferdsstaten og partssamarbeidet, og de sier at de ønsker å ta de ansattes kompetanse i bruk. Samtidig vet vi at en del av det som er nedfelt i regjeringserklæringen går på tvers av måten Fagforbundets ønsker å løse oppgaver på, sier Mette Nord, leder i Fagforbundet.

Nord er heller ikke enig i at den foregående regjeringa ikke gjorde noe for å forenkle tjenester i samfunnet:

– De etablerte blant annet elektroniske helsejournaler og elektroniske resepter på medisiner, sier hun.

Positivt første-møte

LO Stats leder Tone Rønoldtangen synes det ble et positivt første møte mellom de tillitsvalgte i LO Stat og deres nye arbeidsgiver, statsråd Jan Tore Sanner.

– Jeg synes både LO Stats tillitsvalgte og kommunal- og moderniseringsministeren fikk vist seg fra sin beste side, sier Rønoldtangen.

– Jeg hører Høyre-politikeren, men samtidig tror jeg på Sanner når han inviterer fagbevegelsen til samarbeid, sier Rønoldtangen.

Hun er enig med Sanner i at regjeringen og fagbevegelsen skal samarbeide på de områder der man reelt sett er enige.

– Det er tross alt ikke alt som handler om partipolitikk når vi skal få jobben gjort. Samtidig er det ikke tvil om at vi er uenige om masse ting. Jeg hørte hva Sanner sa om tariffoppgjøret og om fleksibilitet i arbeidslivet, og jeg er ikke i tvil om at vi kommer til å ha tautrekking i kommende tariffoppgjør, sier Rønoldtangen.

KARTELLKONFERANSEN:

LO Stats kartellkonferanse på Gol samler årlig rundt 200 tillitsvalgte, innledere, presse og gjester fra inn- og utland.

Konferansen har tradisjonelt vært et tenkeloft der sentrale temaer debatteres og nye ideer lanseres.

Kartellkonferansen har vært arrangert årlig - med noen opphold - helt siden 50-tallet.

Twitter: #kartkonf13

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

KARTELLKONFERANSEN:

LO Stats kartellkonferanse på Gol samler årlig rundt 200 tillitsvalgte, innledere, presse og gjester fra inn- og utland.

Konferansen har tradisjonelt vært et tenkeloft der sentrale temaer debatteres og nye ideer lanseres.

Kartellkonferansen har vært arrangert årlig - med noen opphold - helt siden 50-tallet.

Twitter: #kartkonf13