JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Advarer mot svenske tilstander

– Dere har mange «skitår» foran dere, sier svenske Alexander Lindholm. Nå advarer han norske LO-medlemmer mot angrep på faglige rettigheter etter regjeringsskiftet.

knut.viggen@lomedia.no

Alexander Lindholm, tidligere butikkmedarbeider i TeliaSonera, nå leder i Stockholmsavdelingen av svenske SEKO, fagforbundet for service og kommunikasjon, reiste rundt i Norge før høstens stortingsvalg og advarte norske LO-medlemmer mot å skifte regjeringsmannskap. I begynnelsen av november var han tilbake i Norge på besøk hos tillitsvalgte i energibransjen i EL & IT Forbundet. De var samlet til landstariffkonferanse på Hamar.

Stemte borgerlig

Advarslene fra Alexander i månedene før valget hjalp ikke. Arbeiderpartiet gjorde sitt nest dårligste valg i historien, og for regjeringspartner SV var det nesten katastrofe. Bare 1600 stemmer skilte partiet fra å havne under sperregrensen. Leder i EL & IT Forbundet, Hans O. Felix, kunne i sin åpningstale på tariffkonferansen slå fast at det også var mange medlemmer av EL & IT Forbundet som stemte borgerlig denne gangen. Begrunnelsen blant mange av dem som vendte de rødgrønne ryggen var at «åtte år var mer enn nok».

Skepsis fra øst

Alexander Lindholm er skeptisk til det norske valgresultatet. I Sverige undres mange over at Frp er i regjering. Der sammenlignes Fremskrittspartiet med Sverigedemokratene, selv om mange her hjemme, inkludert avtroppende statsminister Jens Stoltenberg, mener dette er en alt for drøy sammenligning.

– Men jeg må innrømme at jeg er forundret. Jeg trodde ikke Sverige ville være noe godt eksempel til etterfølgelse. Likevel valgte dere en Høyre/Frp-regjering, sier Lindholm.

Beundrer LO

Går vi tyve år tilbake i tid var det mye å lære av Sverige og svensk fagbevegelse, mener den svenske fagforeningslederen. I dag er det svenske LO-tillitsvalgte som beundrer norsk LO og de norske forbundene. EL & IT Forbundet er ikke noe unntak.

– Vi er imponert over dere, og hva dere har fått til. Minimumsbemanningen innen energisektoren er et eksempel, mener Lindholm.

«Arbetspartiet»

I likhet med Høyre vant Reinfeldt og Moderaterna fram i Sverige i 2006-2007 med sitt «nya arbetspartiet», en mykere og mer ydmyk utgave av partiet som snakket om at det skulle lønne seg å arbeide. Dette ble kombinert med utsagn om at svensk LO bare drev med svartmaling. Massearbeidsløsheten, ble det hevdet, skyldtes de høye svenske lønningene. Dette skulle løses gjennom å øke tilbudet av arbeidskraft kraftig. Samtidig skulle det være ulønnsomt ikke å være i jobb.

Syk, så frisk

Syv år etter er Sverige blitt et helt annet samfunn, hevder Lindholm. Et samfunn der forskjellene har økt, og der utryggheten er blitt større.

– I dag har Sverige, som det eneste land i verden, innført regler om at du ikke kan være syk mer enn 180 dager. Går du ut over denne tiden er du etter reglene frisk, forklarer Lindholm og smiler skjevt.

I Sverige viser politikerne på høyresiden rett som det er til det tyske arbeidsmarkedet der det ikke er uvanlig at en frisør tjener 30 kroner i timen.

– Gjennom å øke tilbudet av arbeid, angripe fagbevegelsen og slakte velferdssystemet har finansminister Anders Borg skaffet seg et ry som «Europas beste finansminister». Men til hvilken pris? Spør Lindholm.

– Man straffer i realiteten de som ikke har jobb, det er blitt vanskeligere å kvalifisere seg for «A-kassan», det er blitt dyrere å være organisert. I tillegg har man uthulet arbeidstakerbegrepet. I stedet er mantratet at «alle er bedriftseiere», enhver er sin egen lykkes smed.

0-timerskontrakter

I boken «Skitliv» som er en fortelling fra Teliia, Sveriges svar på Telenor, beskrives de såkalte 0-timeskontraktene. Du blir ansatt på kontrakt, men på kontrakten er arbeidstiden satt til 0 timer. Oppdragene får du på telefon. Stiller du ikke opp, går oppdraget til en annen.

– Vi synker i organisasjonsgrad. På vårt beste var vi oppe i 80 prosent, nå er vi nede i 69 prosent. Årsaken til at den svenske organisasjonsgraden historisk sett har vært så høy, skyldes medlemskapet i «A-kassan», eller arbeidsløshetskassen, forklarer Lindholm.

Valg i 2014

1000-kronersspørsmålet nå er hva som nå skjer i Sverige. Det er et nytt valg i 2014. Er svenskene like lei av Reinfeldt som norske velgere var av Stoltenberg?

– Nja, svarer Lindholm.

– De ble jo gjenvalgt i 2010. En annen ting er at disse endringene ikke har skjedd over natten. Det har skjedd over tid, bit for bit, akkurat slik det legges opp til av den nye norske regjeringen, kommenterer Lindholm.

– Ja, dere har noen virkelige «skitår» foran dere, mener den unge svenske fagforeningslederen.

En jobb å gjøre

Lindholm mener tillitsvalgte og medlemmer i norsk LO og i EL & IT Forbundet har en jobb å gjøre, først og fremst gjennom å øke den politiske bevisstheten blant kollegene rundt om på arbeidsplassen.

– Dere må gå forsiktig fram, men gå inn og prat politikk hele veien. Hvert angrep på rettighetene deres må møtes, men snakk velferd, ikke skatt. De vil senke lønningene, minske fagbevegelsens makt og redusere statens størrelse og gjennom dette velferdsgodene. Avslutter Alexander Lindholm.

Annonse
Annonse