JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Entra-salget

Regjeringa vil selge eiendomsselskapet Entra samtidig som Oljefondet kjøper opp eiendom i utlandet. Hvor er logikken?
Torgny Hasås er journalist i LO-Aktuelt.

Torgny Hasås er journalist i LO-Aktuelt.

torgny@lomedia.no

Like før jul vedtok Stortinget at regjeringen kunne starte salget av det heleide statlige eiendomsselskapet Entra. I går varslet næringsminister Monica Mæland at arbeidet med salget av samtlige aksjer i Entra Holding har startet.

Entra Eiendom ble etablert i 2000 da Stortinget vedtok å skille ut kontorbyggvirksomheten fra Statsbygg. Selskapet oppgir at de eier og forvalter 1,2 millioner kvadratmeter, fordelt på rundt 115 bygg.

Fra før hadde de rødgrønne gjort klar for å selge 2/3 av aksjene i Entra. De blåblå åpner nå uten noen videre debatt, for å selge ut alle aksjene.

«Under den forrige regjeringen var det en lang diskusjon om eiendommer skulle tas ut av Entra før en privatiseringsprosess kunne starte. Vi er godt fornøyd med at dette spørsmålet nå er avklart og at vi som eier av selskapet kan sette i gang privatisering», skriver Mæland i en pressemelding.

I gårsdagens debatter gjorde Mæland det klart at salget ikke kom til å få store konsekvenser for leietakerne. De statlige virksomhetene som leier i Entras lokaler i dag, skal fortsette med den forskjellen at husleia nå ikke skal gå inn på statens konto, men på kontoen til en privat eier.

En annen statlig virksomhet, Statens Pensjonsfond utland, meldte mandag at de fortsetter å kjøp opp eiendom i utlandet. Mandag meldte fondet at de har brukt 6,14 milliarder kroner på å kjøpe seg opp i to eiendomsselskap henholdsvis i San Fransisco og Washington DC.

Når oljefondet nå går inn i eiendomsmarkedet, er det ut fra en overbevisning om at eiendomsmarkedet vil gi god avkastning for fondet. «Alle» vet at eiendom er det sikreste du kan investere i.

Før jul ble milliardæren Olav Thon intervjuet i forbindelse med hans PR-show for å få skattefiksing til å framstå som veldedighet.

Han ble spurt om hva som var bakgrunnen for hans suksess.

– Det er fordi jeg aldri har solgt noe, svarte han. Han hadde hatt mange samtidige konkurrenter, men han hadde slått dem alle fordi de var blitt fristet til å realisere kortsiktige gevinster.

Statens Pensjonsfond Utland og Olav Thon mener altså at eiendom er gode investeringer.

Regjeringen har i og for seg ikke argumentert mot dette. Regjeringen har ikke argumentert. Den har bare sagt at det skal privatiseres.

Regjeringen har ikke en gang tid til å vente på seg selv. Den har varslet at de skal komme med en eierskapsmelding hvor de skal drøfte det statlige eierskapet. Men Entra-salget er antagelig gjennomført når stortingsmeldingen kommer og vil ikke bli behandlet der.

Fordi eiendom er noe av det sikreste det går an å investere i, sitter eiendomssalg svært langt inne. Ofte skilles eiendommer ut i et eget eiendomsselskap for å kunne melke hovedvirksomheten for større verdier gjennom økt husleie. Når eiendommer selges, er det ofte i forbindelse med en pengeknipe eller fordi en ønsker mer kapital til annen virksomhet.

Staten har plenty med penger og har ikke behov for pengene salget av Entra vil gi.

Den eneste effekten av Entra-salget er å overføre verdier og fremtidig avkastning fra fellesskapet til private eiere.

Dessverre dilter de rødgrønne partiene prinsippløst i de samme fotefârene.

Annonse

Flere saker

Annonse