JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vårrengjøring i bedriftene

Det er omveltninger i et bredt spekter av selskaper om dagen. FMC Technologies, Statoil, Mentor Media og Bertel O. Steen varsler alle oppsigelser.
KALDE TIDER: Bertel O. Steen, som blant annet er Mercedes-importør, tror salgsåret 2014 blir tynnere enn i fjor, og varsler mulig nedbemanning.

KALDE TIDER: Bertel O. Steen, som blant annet er Mercedes-importør, tror salgsåret 2014 blir tynnere enn i fjor, og varsler mulig nedbemanning.

Leif Martin Kirknes

Leif.Kirknes@lomedia.no

Januar 2014 er åpenbart slankesesong for mer enn bare ribbefeite enkeltindivider. En rekke selskaper varsler nå oppsigelser.

Sist ut er bilkonsernet Bertel O. Steen. Overfor DN.no varsler selskapet i dag at de står overfor nedskjæringer, og konsernsjef Bjørn Maarud utelukker ikke oppsigelser.

Ifølge Bilnytt.no ser selskapet et behov for å omorganisere i et marked de tror flater ut med salg av færre personbiler, etter å ha hatt et godt år i 2013. I tillegg til mulige nedbemanninger, er andre tiltak ansettelsesstopp og ledelsesendringer.

Selskapet har 2.000 ansatte, og Maarud håper at en turnover på ni til ti prosent i kombinasjon med ansettelsesstopp skal holde oppsigelsene på et «minimum».

Kutt i Dagsavisen og Vårt Land

Tirsdag denne uken skrev Klassekampen at regjeringens foreslåtte kutt i pressestøtten, i kombinasjon med generelt fallende lesertall og lave inntekter, fører til at Mentor Medier må kvitte seg med opptil en av ti ansatte, mellom 25 og 40 årsverk. Mentor Medier eier blant annet Dagsavisen og Vårt Land, og mellom 13 og 15 av kuttene planlegger selskapet å ta ut her.

– Nå måtte vi uansett gjøre omstillinger, men de blir ekstra vanskelige når det plutselig kommer store politiske endringer på samme tid. Jeg skulle gjerne ha fått gjort omstillingene i fredeligere farvann, sier konsernsjef Helge Simonnes til Klassekampen.

Kulturminister Thorhild Widvey (H) påpeker at saken om ny pressestøtte-ordning bare har vært på høring, og at ingen ting er skrevet i stein ennå.

Statoil outsourcer

Samme dag kom også nyheten om at Statoil sier opp totalt 239 årsverk til fordel for outsourcing. Cap Gemini skal levere IT-tjenester, Coor Service skal drifte eiendommene og Accenture har fått kontrakt for økonomi og finans.

– Etter grundig evaluering har vi konkludert med at det er et solid forretningsmessig rasjonale for outsourcing innen disse tjenesteområdene, sier Torgrim Reitan, konserndirektør for økonomi og finans i Statoil.

De fleste av de Statoil-ansatte som berøres, vil tilbys ansettelse hos leverandørene, ifølge Statoil. Selskapet utelukker imidlertid ikke at flere må gå i prosessen. Reitan forteller at oljebransjen bruker mer enn den tjener, og derfor må gå gjennom kostnader.

– Vi har et ansvar for å forvalte fellesskapets ressurser på best mulig måte, og det er et ansvar vi føler sterkt på. Vi må gjøre vårt for at Statoil er et robust selskap nå, i 2020 og 2030, sier Reitan til Stavanger Aftenblad.

Kritiske røster

EL & IT-forbundets leder Hans O. Felix forteller avisa at han stiller seg kritisk.

– Det er ingen garanti at ansatte som får nye arbeidsgivere ved utsetting av tjenester får beholde etablerte tariffavtaler og pensjonsordninger. Erfaringsmessig er det pensjonsavtalene som blir endret, sier han.

Overfor Teknisk Ukeblad er Negotia-forbundsleder Lise Rasmussen svært krass i uttalelsene om Statoil-grepet.

– Det er rett og slett sosial dumping. Alle fagforeninger har jobbet for å hindre denne utflaggingen. De tillitsvalgte hadde protokollført at de var imot det. Men nå har Statoil bestemt seg for det likevel og vi beklager at det skjer. Det er skuffende og trist, sier hun til publikasjonen.

Også NHOs teknologiforening Abelia er skeptisk til Statoils grep på IT-fronten:

– Outsourcing omfatter dermed også kunnskapsintensive områder. Det er mangel av samsvar mellom lønn og kompetanse og i Norge mangler vi en kompetanseheving i næringslivet, sier rådgiver Tarje Bjørgum til Stavanger Aftenblad.

Tror Statoil ombestemmer seg

En internasjonal studie omtalt i gårsdagens Teknisk Ukeblad påpeker at det er nettopp IT, finans og administrasjon som blir oftest outsourcet. Motivet er todelt, operasjonelt og strategisk.

Når de 1355 spurte bedriftslederne svarer på hvor effektiv deres outsourcing har vært, svarer imidlertid bare litt under halvparten at de har oppnådd reduserte kostnader, effektivitet og standardiserte arbeidsprosesser innad i selskapet.

IKT-Norges direktør for næringsutvikling Fredrik Syversen mener man bør være varsom med å flagge ut kjernekompetanse i selskapet, men er i så måte ikke bekymret for Statoils grep.

BI-professor Petter Gottschalk, som selv nylig har forfattet rapporten «Flytting av arbeidsoppgaver til utlandet» på vegne av Finansforbundet, tror derimot Statoil kommer til å få kalde føtter.

– Jeg tipper Statoil går for backsourcing om 3-5 år, fordi transaksjonskostnadene ble for høye, forteller han Teknisk Ukeblad.

FMC rasjonaliserer bort 130

På tampen av arbeidsdagen fredag forrige uke varslet Kongsberg-baserte FMC Technologies sine ansatte om at opptil 130 personer må gå, innenfor stab og støttefunksjoner. Dette er konklusjonen etter en gjennomgang som skulle ta rede på hvordan selskapet kunne jobbe smartere.

– Dette er veldig vondt. Det er vondt for meg. Det er vondt for organisasjonen. Og selvfølgelig er det aller verst for de som blir rammet av dette, sier FMC Kongsberg Subseas administrerende direktør Rasmus Sunde til DN.no.

Han understreker at det ikke er ordrereserven som svikter, det er snarere en rasjonaliseringsprosess – selskapet har flere ansatte enn hva de trenger. NITO-tillitsvalgt i FMC Anne-Jenny Archer mener nedbemanningen kunne vært unngått om ledelsen hadde fulgt bedre med.

– Vi har rett og slett ansatt for mange. Jeg blir litt irritert. Det er unødvendig. At dette er en kalddusj er det ikke tvil om, sier hun, og legger til at hun generelt sett har tillit til ledelsen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse