JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Unge vil fjerne «gubbestempelet» fra LO

NTL trenger flere unge medlemmer, og de unge må være med og sette sitt preg på forbundet for å motvirke «gubbestempelet» som henger ved LO, mener unge NTL-tillitsvalgte.
Eddie Ingebrigtsen og Tonje Pettersen mener at NTL har bruk for unge tillitsvalgte på alle nivåer i organisasjonen.

Eddie Ingebrigtsen og Tonje Pettersen mener at NTL har bruk for unge tillitsvalgte på alle nivåer i organisasjonen.

Ole Palmstrøm

may.berg@lomedia.no

Et utvalg ledet av nestleder Anita K. Solhaug har sett på NTLs medlemsutvikling, og hva forbundet kan gjøre for å styrke sin stilling i forhold

til konkurrerende organisasjon og for å rekruttere flere unge medlemmer.

Utvalget mener at den synkende organisasjonsgraden er NTLs viktigste organisatoriske utfordring. Og der forbundet har største utfordring, og størst potensial, er blant de yngste arbeidstakerne. Rapporten konkluderer med at en sterkere og mer sjølstendig ungdomsorganisasjon

kan gi unge medlemmer økt synlighet og gjennomslag i forbundet.

Foreslår å opprette NTL Ung

Det viktigste tiltaket organisasjonsutvalget foreslår, er at NTL oppretter et organisasjonsledd for unge medlemmer, NTL Ung, med et eget utvalg valgt av og blant forbundets ungdomsmedlemmer.

Fra dette ungdomsutvalget foreslås det å hente en eller to ungdomssekretærer som skal jobbe med ungdomsarbeid på forbundskontoret.

Utvalget viser til at to frikjøpte ungdomstillitsvalgte sentralt er et normalt nivå for forbund på NTLs størrelse.

NTL Magasinet har snakket med tre unge tillitsvalgte i NTL-systemet. De er enige om at forbundet trenger unge tillitsvalgte på alle nivåer i organisasjonen.

Vil ha to ungdomssekretærer

Cecilie Gjennestad (29) er frikjøpt tillitsvalgt i NTL Forsvaret Nord og styremedlem i NTL Forsvaret.

Hun har tidligere vært tillitsvalgt i både Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) og i Handel og Kontor (HK) før hun ble NTL-organisert, to forbund som begge har egen ungdomssekretær.

Gjennestad har også bred erfaring fra ungdomsarbeid i NTL.

Hun synes at hun har blitt veldig godt tatt imot i NTL.

– De har gitt meg opplæring og tillit og tatt vare på mitt engasjement, sier hun.

Like fullt mener den unge NTL’eren at ungdommen har for liten innflytelse i forbundet.

– Jeg synes vi skal se til andre forbund, og hvor bra det fungerer med ungdomssekretærer som jobber spesielt med rekruttering og

skolering av ungdom. Der har ikke vi vært klassens beste. Jeg synes vi burde hatt to, sier Gjennestad.

Hun påpeker at NTL trenger å profilere seg overfor ungdom som tar høyere utdanning, som ikke vet at NTL er forbund et for dem.

– Men jeg vet også at NTL virkelig har snudd de siste par årene. Jeg håper at konklusjonene i den utmerkede rapporten vi nå har fått blir

satt ut i live, sier hun.

Eget ungdomsutvalg i NTL Forsvaret

NTL Forsvaret arrangerer en ungdomskonferanse på Geilo siste helga i februar. Gjennestad håper mange unge i NTL Forsvaret kommer på konferansen, hvor man blant annet skal velge et eget ungdomsutvalg i NTL Forsvaret.

– Vi følger NTL Skatt sitt eksempel med å stifte ungdomsutvalg, og jeg håper at andre landsforeninger gjør det samme, sier Cecilie

Gjennestad.

– Vise fram de unge

Eddie Ingebrigtsen, leder NTL NRK og leder av LOs ungdomsutvalg i Oslo, mener at unge tillitsvalgte skal ha en selvfølgelig plass i råd og utvalg, og at forbundet i større grad bør bruke de unges erfaring også der det tradisjonelt ikke «vanlig» at unge er representert.

– Jeg er overbevist om at beslutninger blir bedre når bred erfaring samles, sier Ingebrigtsen.

Han mener at et første skritt i riktig retning for å profilere NTL som et forbund for unge, vil være at forbundet snakker like selvfølgelig om «ungdomssaker» som om pensjon.

– NTL kan starte med å snakke om unge medlemmer; vise fram unge tillitsvalgte, fortelle de unges historier. På min arbeidsplass, NRK, så fokuserer vi på at vi organiserer på tvers av yrkesgrupper, alle kan være medlem hos oss. Det er dette felleskapet av gamle og unge som

jeg tror mange syns er interessant.

Ingebrigtsen tror det kan være en ide å ha arrangementer som er rettet mot unge, for eksempel «ung økonomi».

– Egne ungdomsutvalg på arbeidsplassen kan også være en god ide. Det engasjementet de unge kan skape sammen er gull når man skal

verve nye medlemmer. Når unge ser unge i LO, vil det være en motvekt til «gubbestempelet».

Plass til unge på alle nivåer

Tonje Pettersen er 33 år, og har vært med i NTL i åtte år. Hun er leder for NTL Stortinget og Fylkesutvalget i Oslo.

Pettersen er frikjøpt 50 prosent fra jobben som rådgiver i besøk og formidling på Stortinget, hvor hun for øvrig jobber med ungdom.

– Det er et paradoks her. En god tillitsvalgt er gjerne en person som har mye erfaring med tillitsvalgtarbeid og som kjenner arbeidsplassen

godt. Det er kriterier det kan være vanskelig å oppfylle for ungdom, påpeker Pettersen.

Hun mener likevel det er viktig at NTL har plass til ungdom i tillitsverv på alle nivåer. Man må våge å satse på ungdom for å få inn nye tanker

og ideer i organisasjonen.

Gammelmodige nettsider

For å treffe unge, mener Pettersen at NTL må bli mer attraktivt for folk med høyere utdanning, som det blir flere og flere av i staten.

Hun mener også at NTLs hjemmesider må bli mer moderne og tilgjengelige.

– Jeg vet at de har gjort endringer, men designen er fortsatt gammelmodig og det er vanskelig å finne stoff om ungdom og studenter, sier

hun, og etterlyser systematikk og strategi i ungdomsarbeidet.

– Men jeg merker at forbundet satser på ungdom, og det er bra, sier Pettersen.

Flere medlemmer, men lavere organisasjonsgrad

NTL har i dag nesten 3.500 flere medlemmer enn for ti år siden. Men organisasjonsgraden har sunket med 1,4 prosentpoeng til 17,5 prosent.

NTL er dårligst representert blant unge under 30 år, og best representert i gruppen over 61 år. Bare 8,2 prosent av statsansatte under 30 år er med i NTL.

NTL, LO Stat, YS Stat og Unio Stat har hatt synkende organisasjonsgrad. Akademikerne er den eneste sammenslutningen som har styrket seg.

I tiårsperioden 2003-13 har antallet statsansatte økt med 30 000.

Kilde : Organisasjonsutvalgets rapport

Vi kan konkludere med at NTL i liten grad greier å fange opp unge nyansatte i staten.

Sitat fra Organisasjonsutvalgets rapport

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse

Flere medlemmer, men lavere organisasjonsgrad

NTL har i dag nesten 3.500 flere medlemmer enn for ti år siden. Men organisasjonsgraden har sunket med 1,4 prosentpoeng til 17,5 prosent.

NTL er dårligst representert blant unge under 30 år, og best representert i gruppen over 61 år. Bare 8,2 prosent av statsansatte under 30 år er med i NTL.

NTL, LO Stat, YS Stat og Unio Stat har hatt synkende organisasjonsgrad. Akademikerne er den eneste sammenslutningen som har styrket seg.

I tiårsperioden 2003-13 har antallet statsansatte økt med 30 000.

Kilde : Organisasjonsutvalgets rapport