4.000 vil dø før Qatar-VM
Den internasjonale fagbevegelsen IFS frykter at flere arbeidere vil dø under byggingen av stadionanleggene enn det vil være spillere på banen under fotball-VM i Qatar i 2022.
Bak den vakre fasaden i Doha skjuler det seg ekstremt kummelige forhold for de mange hundre tusen arbeiderne.
Amnesty/ANB
stig@lomedia.no
Qatar er tildelt VM i fotball i 2022 og omfattende byggearbeider avslører alvorlige brudd på faglige rettigheter. Landet huser over 1,2 millioner migrantarbeidere og mange av dem lever under umenneskelige og livsfarlige forhold, ifølge norsk LO. IFS har anslått at rundt 4000 arbeidere vil bli drept i arbeidsulykker i løpet av de åtte årene fram mot avspark i 2022. Den internasjonale fagbevegelsen er på banen og LO vil kjøre en informasjonskampanje om saken fra 1. mai.
NISO med
Leder i NISO, Joachim Walltin sier til LO-Aktuelt at FIFA må få spørsmålet om menneskerettigheter lengre opp på dagsorden. Som en del av LO vil idrettsutøvernes forbund delta i kampanjen for å sette arbeidstakerrettene i fokus.
– Vi vil ta opp saken i de fora vi en representert, sier Walltin. Det gjelder både nasjonalt og internasjonalt, blant annet den internasjonale fotballspiller-foreningen FIFPro.
– Når 4000 bygningsarbeidere står i fare for å dø er det klart noe må gjøres, sier Joachim Walltin til LO-Aktuelt.
– Grusomt
Forbundssekretær Jørn Eggum i Fellesforbundet var i Qatar i høst for å undersøke forholdene for migrantarbeiderne.
– Arbeidsforholdene var grusomme. Bygningsarbeiderne fikk rett og slett for lite vann, ble overopphetet og falt ned fra stillasene, noe som resulterte i arbeidsulykker og dødsfall. Det var tøft å se håpløsheten hos arbeiderne, sier Eggum som håper på et sterkt internasjonalt press for å forbedre forholdene. Han legger til at de utenlandske arbeiderne i realiteten ikke har noen rettigheter, men er totalt prisgitt arbeidsgiverne. Eggum var i Qatar sammen med en større faglig delegasjon sendt av den internasjonale bygningsinternasjonalen, BWI.
Ulovlig
Kun 150.000 mennesker har qatarsk pass og dermed fulle statsborgerlige rettigheter.
– Det er ulovlig å organisere seg i Qatar, sier Eggum.
Migrantarbeiderne bor i store leire med elendige sanitærforhold. Delegasjonen registrerer at det bodde åtte mann på samme rom, at det var skittent over alt og at det ikke var nok senger til alle. Der staten var inne, var forholdene i arbeidsleirene noe bedre. Men mange leire drives på anbud, der store multinasjonale selskaper er inne i bildet og tidligere brittiske militære står for regien.
Solidaritet
LO mener forsvar av migrantarbeidernes rettigheter er en viktig oppgave for fagbevegelsen. Hvis ikke arbeidsstandarder blir respektert, mener organisasjonen at tildelingen av VM til Qatar må revurderes. Kravene er at arbeidstakerrettigheter respekteres, at dødsårsakene etterforskes og inspeksjoner i arbeidsleirer og på arbeidsplasser. LO og IFS krever også ratifisering og etterlevelse av ILO-konvensjoner og sterkere involvering av fagbevegelsen.
LO legger opp til en informasjonskampanje, der skolebesøk inngår. Man vil også samarbeide med Norway Cup og Norges Idrettsforbund med fokus på bevisstgjøring og opplysningsvirksomhet.
Jørn Eggum sier til LO-Aktuelt at Fellesforbundet sendte et brev til Norges Fotballforbund (NFF) om saken før jul, uten å ha fått svar. Eggum vil gjerne dele sine erfaringer med forbundet og få vurdert om det er noe fagbevegelsen og Fotballforbundet kan gjøre i fellesskap. Bygningsarbeiderforbundet i Tyskland har fått større gjennomsalg i sitt fotballforbund. De har også hatt møte med FIFA og skal ha et nytt møte med det internasjonale fotballforbundet senere i mars, der også en representant fra Fellesforbundet skal delta.
Nestleder Yngve Haavik i kommunikasjonsavdelingen i Fotballforbundet sier til LO-Aktuelt at fotballpresident Yngve Hallèn gjerne tar et møte med Fellesforbundet om saken. For øvrig legger han til at NFF har uttrykt sin bekymring over arbeidsforholdene i Qatar både overfor FIFA og den europeiske fotballunionen UEFA.
FIFA
FIFA har allerede et press på seg for å stille krav om bedre arbeidsforhold for de som bygger stadioner i Qatar. På sine hjemmesider viser til henvendelse og informasjon fra BWI og ILO. Sepp Blatter sier der at han vil håndtere henvendelsene fra blant annet BWI med tanke på å bedre forholdene for arbeiderne i Qatar.
Les også: