JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Med ansvar for grått og grønt

Våren er den travleste tida for gartnerne. På Universitetet i Oslo har de 500 mål med asfalt og grøntanlegg og 1500 trær om skal strigles og vises fram fra sin beste side.
GRØNN ALLÉ: Gartner Une
Christiane Holt og driftsleder
Dag Vargset i en grønn allé av
lønnetrær på Blindern.

GRØNN ALLÉ: Gartner Une Christiane Holt og driftsleder Dag Vargset i en grønn allé av lønnetrær på Blindern.

Ole Palmstrøm

may.berg@lomedia.no

På det store universitetsområdet på Blindern ferdes omtrent 28 000 studenter og 7000 ansatte. En varm vårdag i slutten av april myldrer de som løvetann på de grønne plenene som omgir høyhusene.

Ellers er de karakteristiske, gule blomsterhodene vanskelige å få øye på. De er under streng kontroll. Gartner og NTL-medlem Une Christiane Holt synes løvetanna er en flott urt, men det får ikke hjelpe; den svies effektivt vekk når den stikker hodet opp av brosteinsbelegningen.

– Se, der blomstrer slåpetornen! Den er så vakker på våren, sier Une og peker på det vesle treet som står i en sky av hvite blomster ved inngangen til urtehagen.

Steller uteområdene

11 fast ansatte gartnere har ansvar for all drift og vedlikehold av uteområdene ved alle eiendommene til Universitetet i Oslo. Områdene utgjør ca 500 000 kvadratmeter, eller 500 mål. De er anleggsgartnere, produksjonsgartnere eller agronomer. Noen har spesialutdannelse til å klatre i trær, et par et universitetsutdannet innen plantefag.

Gartnerne har ansvaret for både grått og grønt. De vedlikeholder parkeringsplasser, brosteinbelegninger, gang- og sykkelstier, plasser og trapper, basseng og fontener. De måker snø og feier, klipper gress, planter og luker. Gartnerne har 1500trær å passe på, og et utall av busker og hekker. For ikke å snakke om løkplanter, sommerblomster og stauder.

– I mai eksploderer det – alt skjer på en gang. Dette er den travleste tida på året for oss, sier Dag Vargset, driftsleder i parkseksjonen.

I år har våren kommet et par uker tidligere enn vanlig. Siste uka i april er tulipanene utsprunget og løvet er lysegrønt og nyutsprunget.

Une elsker jobben sin

Urtehagen er gartner Une sitt ansvarsområde. Det er starten på sesongen, og arbeidet i urtehagen består i å spa opp og gjødsle bed og flytte på villfarne, selvsådde småplanter, dele planter og sette dem ned på nytt. Så tidlig på sesongen er Une forsiktig med å luke, fordi det er vanskelig å se forskjell på frøplanter av ugress og urter.

– Jeg elsker jobben min til alle årstider, men spesielt denne tida på året når alt spretter, sier Une, med arbeidshanskene fulle av voksevillige, lubne mynteplanter. Som fotografen og journalisten tigde til seg et par eksemplarer av.

Gartneren beklager at hun har så lite blomster å vise fram i urtehagen. Om våren er den penest om morgenen, når nyansene i grønnfargene kommer til sin rett, ifølge Une.

Hun forteller at urtehagen drives økologisk. Det betyr at kjemiske plantevernmidler er bannlyst.

20-årsjubileum for urtehagen

Urtehagen gjenspeiler mangfoldet av urter og de mange bruksområdene. Her er en avdeling for urter som brukes i matlaging og en for krydderurter. Her er bed for duftende urter og for urter som brukes til farging og smakstilsetning. Medisinplanter, gifte og ikke giftige, er det mange av.

Urtehagen, som feirer 20-årsjubileum i år, er til både hygge og nytte. Biologistudent Kristian Aandstad sitter på en benk i hagen i solsteiken og leser om toksikologi. Han synes det er hyggelig å sitte her og lese med plantene rundt seg, og forteller at hagen brukes aktivt av studentene.

Leif Ryvarden, professor i mykologi og verdenskjent soppforsker, kommer forbi mens vi beundrer urtehagen. Han gir gartnerne sin fulle anerkjennelse for hagens tilstand, og viser fram et eksemplar av en Ginko biloba (kinesisk tempeltre), et levende fossil, ifølge Ryvarden.

Vil være fast ansatt

Under den forrige, blå regjeringen var det planer om å omorganisere parkseksjonen. Planen var å opprette en egen eiendomsenhet, som skulle drive utleie av tjenester ved universitet.

– Planene ble lagt i en skuff da den rødgrønne regjeringen overtok. Siden har vi ikke hørt noe om det. Men vi er jo oppmerksomme på at disse ideene kan dukke opp igjen, sier Dag Vargset, som håper at gartnerne ved eiendomsavdelinga ikke blir satt ut på anbud i framtida.

Vargset håper ikke det går med hans arbeidsplass som med kommunale Oslo Park og Idrett. De ble outsourcet fra Oslo kommune for et par år siden. Det betyr at kommunen ikke har fast ansatte gartnere lenger.

– På universitetet har vi et godt arbeidsmiljø, og ansatte som er veldig engasjert i faget sitt. Folk får anledning til å praktisere kunnskapene sine, og vi får lov til å oppdatere oss. Brukerne våre kjenner oss, og det er lett for dem å henvende seg til oss om det er nødvendig, sier driftsleder Vargset.

NTL på UiO:

NTL UiO er lokalforeningen ved Universitetet i Oslo.

Foreningen har 1400 medlemmer og ledes av hovedtillitsvalgt Ellen Dalen.

Alle som er ansatt ved UiO kan bli medlem.

NTL UiO har medlemmer innen alle stillingskategorier, vitenskapelig ansatte, teknisk personale, ledere, driftspersonale og administrativt ansatte.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse

NTL på UiO:

NTL UiO er lokalforeningen ved Universitetet i Oslo.

Foreningen har 1400 medlemmer og ledes av hovedtillitsvalgt Ellen Dalen.

Alle som er ansatt ved UiO kan bli medlem.

NTL UiO har medlemmer innen alle stillingskategorier, vitenskapelig ansatte, teknisk personale, ledere, driftspersonale og administrativt ansatte.