JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tar feriepengene fra de arbeidsløse

De som mottar dagpenger, får ikke tjene opp feriepenger.
Arbeidsminister Robert Eriksson sparer en milliard kroner på å fjerne feriepengetillegget fra dem som har mottatt dagpenger.

Arbeidsminister Robert Eriksson sparer en milliard kroner på å fjerne feriepengetillegget fra dem som har mottatt dagpenger.

Kristian Brustad

frode@lomedia.no

hanne@lomedia.no

Folk som mottar dagpenger gjennom Nav, vil ikke lenger tjene opp feriepenger til året etter.

Arbeidsminister Robert Eriksson vil fjerne ferietillegget i dagpengeordningen. Det betyr at de som er arbeidsløse, og de som nylig har kommet seg i jobb etter en periode som arbeidsløs, ikke får penger til å ta ferie. Staten sparer 1 milliardr kroner på dette, men først fra 2016.

Regjeringen antar at arbeidsløsheten vil øke noe til neste år, og setter av en milliard ekstra til økte utbetalinger av dagpenger, inkludert lønnsvekst.

Kutter i sykepengene

Regjeringen vil kutte sykepengene for de som tjener minst. Nå har ansatte som tjener minst halvparten av det såkalte Grunnbeløpet – 44.185 kroner – rett til dagpenger. Regjeringen vil heve dette taket til 88.370 kroner, tilsvarende hele Grunnbeløpet. Det betyr at alle som tjener under 88.370 kroner i løpet av et år, ikke vil ha rett til sykepenger gjennom Folketrygden. Dette vil ramme mange deltidsansatte – og trolig flest kvinner.

Like mange tiltaksplasser

Regjeringen legger opp til like mange tiltaksplasser i 2015 som i år.

Nytt servicesenter for utenlandske arbeidstakere

Det skal også etableres et nytt servicekontor for utenlandske arbeidstakere (SUA) i Bergen, et samarbeid mellom Skatteetaten, Politiet, UDI og Arbeidstilsynet. Til dette bevilges det 10 millioner. Det er allerede etablert kontorer i Stavanger, Oslo og Kirkenes.

Fleksibilitet

Regjeringen fortsetter arbeidet for mer fleksibilitet i arbeidslivet, og poengterer Arbeidstilsynets «kompetanse til å godkjenne alternative turnusordninger, overtid, beredskapsvakt og søn- og helgedagsarbeid. De viser til at de vil komme tilbake til Stortinget med en lovproposisjon om saken. De viser også til arbeidstidutvalget som skal være ferdig innen utgangen av 2015 og til saken om midlertidighet.

Færre permitterte

I budsjettframlegget vises det til at tallet på permitterte avtok kraftig i perioden 2010 til 2013. Nedgangen har fortsatt i inneværende år og i første halvår 2014 er nedgangen på 25 prosent sammenlignet med samme periode 2013. Dette kan ha sammenheng med at det har blitt dyrere for arbeidsgiverne å permittere. LO frykter at flere som kunne blitt permittert, nå heller blir sagt opp.

Tiltak mot useriøse

Regjeringen skjerper innsatsen gjennom Arbeidstilsynet mot arbeidslivskriminalitet og sosial dumping. Regjeringen foreslår i statsbudsjettet 25 millioner kroner til samarbeid mellom Arbeidstilsynet, Politiet og Skatteetaten for å styrke arbeidet mot useriøse aktører. Samtidig styrkes Arbeidstilsynet med 19,5 millioner kroner til utvikling og modernisering av IKT.

Arbeidstilsynet vil i 2015 ha nasjonale satsninger rettet mot bransjene renhold, bygg og anlegg, transport og overnatting og servering, i tillegg til særskilt fokus på ungearbeidstakere og nye virksomheter.

Totalt vil Arbeidstilsynet bli styrket med 30,5 millioner kroner til drift i forhold til saldert budsjett 2014.

Warning
Annonse
Annonse