JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Peker på store svakheter

22. juli-kommisjonen peker på store svakheter hos viktige samfunnsinstitusjoner.

Det sa kommisjonens leder Alexandra Bech Gjørv da hun leverte rapporten til statsministeren.

– Kommisjonen har samlet seg om seks hovedfunn og 31 enstemmige anbefalinger for å styrke beredskapen og bedre samfunnets evne til å avverge, bekjempe og håndtere angrep, sa Bech Gjørv.

Hun takket for oppdraget, som hun sier har vært krevende og meningsfylt, og presiserte til slutt at det haster med tiltak.

– Les også: Vil holdes hemmelig i 60 år

Den formelle overrekkelsen skjedde i statsministerboligen i Parkveien i Oslo, ett år og én dag etter at regjeringen ga kommisjonen oppdraget med å undersøke hva som skjedde - og hva som gikk galt - før, under og etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya 22. juli i fjor.

– Les også: Aasrud dropper framleggelsen

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) takket kommisjonen for dens arbeid med rapporten, som han sier er av stor samfunnsmessig betydning.

– Det er ikke slik at en rapport kan gjøre om på det som skjedde 22. juli. Likevel er rapporten viktig fordi den gir oss fakta, kunnskaper og forståelse av det som skjedde, sa statsministeren da han mottok rapporten. Både han og Bech Gjørv mener rapporten har en verdi i seg selv fordi den er en sammenstilling av det som skjedde i fjor sommer.

– Les også: Kommisjonens lengste dag

Kommisjonslederen sa mandag morgen at hun håper rapporten «kan bli et godt grunnlag for en diskusjon om hvordan vi vil ha det i Norge». Fra statsministerboligen dro hun rett videre til Radisson Blu Scandinavia Hotel i Oslo, hvor hun skal presentere rapporten på en pressekonferanse klokken 13.

22. juli-kommisjonen konkluderer med:

– Angrepet på regjeringskvartalet 22/7 kunne ha vært forhindret gjennom effektiv iverksettelse av allerede vedtatte sikringstiltak.

– Myndighetenes evne til å beskytte menneskene på Utøya sviktet. En raskere politiaksjon var reelt mulig. Gjerningsmannen kunne ha vært stanset tidligere 22/7.

– Flere sikrings- og beredskapstiltak for å vanskeliggjøre nye angrep og redusere skadevirkningene burde vært iverksatt 22/7.

– Helse- og redningsarbeidet ivaretok de skadde og pårørende i akuttfasen på en god måte.

– Regjeringens kommunikasjon til befolkningen var god. Departementene maktet å videreføre sitt arbeid på tross av skadene.

– Med en bedre arbeidsmetodikk og et bredere fokus kunne PST ha kommet på sporet av gjerningsmannen før 22/7. Kommisjonen har likevel ikke grunnlag for å si at PST dermed kunne og burde ha avverget angrepene.

Det er fem grunnleggende forutsetninger som 22. juli-kommisjonen mener er avgjørende for de ulike etatenes prestasjoner 22/7:

– Evnen til å erkjenne risiko og ta lærdom av øvelser har vært for liten.

– Evnen til å gjennomføre det man har bestemt seg for, og til å bruke planene man har utviklet, har vært for svak.

– Evnen til å koordinere og samhandle har vært mangelfull.

– Potensialet i informasjons- og kommunikasjonsteknologi har ikke vært godt nok utnyttet.

– Ledelsens evne og vilje til å klargjøre ansvar, etablere mål og treffe tiltak for å oppnå resultater har vært utilstrekkelig. (ANB-NTB)

– Her finner du hele rapporten

Warning
Annonse
Annonse