NTL-lederen: Tror tjenestemannsloven faller i neste runde
– Jeg har mistet all tillit til regjeringen og samarbeidspartiene på arbeidslivsfeltet, sier NTL-leder John Leirvaag. Han regner med at regjeringen i neste runde kommer til å til å svekke også tjenestemannsloven.
NTL-leder John Leirvaag sammen med Marianne Marthinsen, Aps finanspolitiske talsperson på NTL-konferansen torsdag.
Anette Karlsen
may.berg@lomedia.no
– Det er ingen sammenheng mellom det de sier at de gjør og det de faktisk gjør når de beskriver dette som en fleksibel, familievennlig og moderne arbeidslivspolitikk. De kaller det moderne å bygge ned vernet av arbeidstakerne. Regjeringen har mistet all troverdighet i når det gjelder arbeidslivet, sier Leirvaag, etter at de fire borgerlige partiene i dag la fram det de har blitt enige om når det gjelder endringer i arbeidsmiljøloven.
-Jeg mangler ord for å beskrive hva jeg mener om denne regjeringen, når de sier at mer søndagsarbeid, mer overtid, mindre kompensasjon for hjemmevakt, ingen kollektiv søksmålsrett skal være til det beste for arbeidstakerne. Mens de velger å se bort fra hva en samlet fagbevegelse sier, sier NTL-lederen.
Les også: LO: – Svært, svært skuffet
Tror tjenestemannsloven er neste
Regjeringen har nettopp satt ned et utvalg som skal vurdere endringer i tjenestemannsloven, som på en del områder inneholder andre bestemmelser enn det som er regulert i arbeidsmiljøloven for statlig ansatte. LO Stat er representert i utvalget.
De fire samarbeidspartiene sier de vil endre mandatet til lovutvalget som er nedsatt av regjeringen til å gjennomgå tjenestemannsloven, med sikte på å redusere bruken av midlertidighet i staten, særlig når det gjelder de lengste midlertidige ansettelsene.
– Det er ingen sammenheng mellom det de fire partiene sier de vil oppnå og det de faktisk gjør. Jeg frykter at det regjeringen kommer til å kopiere reglene fra arbeidsmiljøloven inn i Tjenestemannsloven, uansett hvilket mandat de har gitt dette utvalget, sier Leirvaag.
Gjennomslag for borgerlig politikk
Leirvaag er enig med dem som kaller dette et stort gjennomslag for borgerlig politikk, fordi lovendringene betyr en maktoverføring fra arbeidstakerne til arbeidsgiverne, med mindre fleksibilitet til arbeidstakerne og økt press om søndagsjobbing.
– Åpningen for mer søndagsarbeid, mer overtid og lengre daglig, ukentlig og månedlig arbeidstid kommer til å føre til at mange arbeidstakere blir presset til å jobbe mer, lengre og til andre tider enn de selv ønsker. I den grad det er kryssende interesser mellom krav fra arbeidsgivere, brukere, kunder og eiere på den ene siden, og arbeidstakerne på den andre siden, vil arbeidstakeren komme til kort uten vernet fra loven, sier Leirvaag.