Tromsøværingene skal få mer innsyn, lover Ap-topp
– Vårt viktigste politiske grep blir å åpne opp og lufte sakene før de blir behandlet, sier byrådslederkandidat Kristin Røymo fra Arbeiderpartiet i Tromsø.
Kristin Røymo er byrådslederkandidat for Arbeiderpartiet i Tromsø
Nina Hanssen
nina.hanssen@lomedia.no
Det er dagen etter valget og det er en glad og rørt Røymo som tropper opp smilende med Avis Nordlys under armen, som proklamerer valgsuksess for Arbeiderpartiet i Troms.
Røymo har tre valgperioder bak seg og er nå klar for å danne et mindretallsbyråd fra Arbeiderpartiet for å snu den negative utviklingen hun mener de borgerlige har skapt.
– Vi er klar for å starte samtaler og forhandlinger med de partiene som står oss nærmest og jeg gleder meg til å bruke tiden godt i dagene som kommer, sier hun.
Framgang for SV og Rødt
Røymo gleder seg også over valgseieren til Rødt og SV i byen og håper de kan bli enige om en politisk plattform som de vil støtte opp om, selv om de i prinsippet er imot styringsformen parlamentarisme.
– Valget har vært et verdivalg over hele landet og vi ser at folk ønsker seg en bedre verden, der felleskapet er i fokus og der vi ser menneskene. Velgerne vil ikke ha privatisering, der man måles og veies og der profitt er målet eller stoppeklokkeomsorg. Nå skal vi ha fokus på det som ikke kan måles og veies, nemlig menneskene som trenger omsorgen, sier hun.
Ønsker åpenhet
Røymo, som kommer fra en mellomlederstilling i NAV, ønsker en åpen dialog med hele samfunnet og med både fagbevegelsen og partiene som vil jobbe for samme retning.
Selv ønsker hun å ha fokus på hele transportsektoren og lage en langsiktig plan for dette som er bredt politisk forankret blant partiene. I tillegg ønsker hun å reversere privatisering der det lar seg gjøre og ta tilbake styringen.
Inspirert av Trondheimsmodellen
Ronny Johansen, leder av LO i Tromsø, var en av dem som feiret den rødgrønne seiereren med sine Ap-kolleger i går kveld.
– For oss i fagbevegelsen har det vært superviktig å ta tilbake kontrollen og makten over byen for å stoppe privatiseringen. Vi har jobbet bevisst sammen med politikerne fra venstresiden i valgkampen og er glad for at Ap, SV og Rødt har svart omtrent identisk da vi stilte dem en dem 55 konkrete spørsmål før valgkampen startet. Vi skrev samarbeidsavtaler med alle disse tre. Sp har ikke svart. Det har heller ikke Høyre og Frp, selv om vi har etterlyst svar, sier han.
LO-lederen inn i Ap
Selv meldte han seg inn i Ap for ett år siden .
– Jeg så at det fagligpolitiske samarbeidet mellom LO og Ap er en viktig pådriver for å få ting til, sier Johansen som i mange år har jobbet i Fellesforbundet, men har de siste to årene vært LO-sjef i Tromsø.
– Nå ønsker vi å jobbe fram et politisk manifest lik det de har i Trondheim. Jeg håper vi får laget en eget Tromsø-modell, der partene i arbeidslivet har stor innflytelse på de som styrer. Nå skal vi ta tilbake byen vår, sier han.
Trondheimsmodellen i Tromsø
I likhet med LO i Tromsø, har også Røymo latt seg inspirere av politikerkollegaer i trønderhovedstaden. Der har de funnet en god samarbeidsform.
– Ordfører Rita Ottervik og hennes partikolleger har funnet en god måte å lede kommunen på som vi vil se nærmere på. Vi ønsker å styre åpent og lytte til de som blir berørt og ikke ha lukkede politiske prosesser, slik det borgerlige styret har hatt her i Tromsø, lover hun.
Noe som klinger bra også for Rødts ordførerkandidat, Jens Ingvald Olsen, som også gjorde et brakvalg i Tromsø i går.
Partiet ytterst på venstresiden får sannsynligvis inn 6 representanter i bystyret og dobler derfor Rødt representasjon.
Olsen tror mange kommunalt ansatte puster lettet ut i Tromsø i dag, fordi de vet det blir en ny retning.
Les også: Fagbevegelsen raser inn i kommunestyret i Bodø
Skifte var viktigere enn modell
– For oss var det viktigste nå å få et skifte. Hvis Arbeiderpartiet ønsker å fortsette bystyremodellen, har vi ikke stilt noen ultimatum, for vi er mer opptatt av sakene og at vi finner en god politisk plattform på venstresiden.
Rødt og SV vil ha kommunestyremodell fremfor bystyre, men Olsen slår fast at Ap nok vil ha støtte fra Rødt i politiske saker som kommer framover.
– Vi gleder oss å gå inn i forhandlinger for å finne en politisk plattform for alle på venstresiden i samarbeid med Ap, SV og også Miljøpartiet de grønne, sier han. Men tror nok den vanskelige økonomiske situasjonen for Tromsø vil gjøre det svært vanskelig for Arbeiderpartiet å holde alt de har lovet i valgkampen.
– Jeg mener det for Ap nå er viktig å få oversikt over realitetene vi står ovenfor så raskt som mulig og hvilke vedtak som er gjort og hva det vil koste. Her tror jeg Ap vil støte på noen overraskelser som jeg mener det ville være lettere å håndtere om Ap ikke valgte en bystyremodell, sier han.
Ingen sirkusartist
Olsen er veldig glad og overveldet over at så mange i Tromsø stemte på Rødt.
– Jeg ser at en del aviskommentatorer sier at de mener at jeg har mye av æren for dette, men da mener jeg de undervurderer folket og deres begrunnelse for å stemme Rødt. Jeg har jo ikke reist rundt og sunget eller underholdt som en sirkusartist. Jeg har bare vært en målbærer av en politikk og tatt en del klare standpunkt etter et seriøst og grundig forarbeid. Dette er ikke en lettvint valgseier, som om det er en spontan rød bølge. Vi har jobbet lenge bevisst og sett at folk har vært enige, sier han.
Les også:
Snuoperasjon for arbeidsmiljøloven etter valget i Bergen og Tromsø
Kommentar: Første runde er vunnet
Fagbevegelsen raser inn i kommunestyret i Bodø