Slik organiserer velferdskapitalistene selskapene sine
Det handler om å betale så lite skatt som mulig og få maks profitt, mener Fagforbundets Fanny Voldnes.
IKKE SKATT: Velferdskonsernene sier deres selskapsstruktur ikke har noe med skatteplanlegging å gjøre. Fagforbundet er ikke enig.
Kristin Margrethe Johansen
yngvil@lomedia.no
else@lomedia.no
– Revisorer og andre eksperter lager selskapsoppsettene med grunnlag i regnskapsrett og skatterett. Strukturen er skapt for «å flytte» penger, for å betale minst mulig skatt. De flytter også deler av virksomheten innad i konsernet, med samme mål, sier Fanny Voldnes.
Hun leder Fagforbundets enhet for samfunnsøkonomi og har studert velferdskonsernene lenge. Voldnes er også revisor. For å beholde godkjentstempelet som revisor er hun lovpålagt å delta på regelmessige kurs for å holde seg oppdatert på skatterett, regnskapsregler og etiske prinsipper.
Dette avviser en av Norlandia-konsernets eiere, Kristian Adolfsen. (Se nederst i saken: Norlandias struktur for selskapene som eier eldreomsorgsdelen av konsernet.)
Les også: Slik tjener de private på eldreomsorg
Les også: Unicare tjente over 35 millioner på eldreomsorg
– Jeg kan ikke uttale meg om andre, men hennes påstand stemmer ikke når det gjelder oss. Vi prøver hele tiden å forenkle vår selskapsstruktur mest mulig, og det viser alle fusjonene vi har gjennomført de siste årene. Vi har et norsk morselskap på toppen, og alle aksjene i konsernet er eid av norske selskaper som igjen er eid av nordmenn bosatt i Norge og som betaler skatt i Norge. Vi er således 100 prosent transparent. Vår struktur er i alle fall ikke opprettet med det formål som Fanny Voldnes beskriver, skriver Adolfsen i en epost til FriFagbevegelse.
– Vi kjøper mange selskaper, og etter hvert som vi overtar selskaper, prøver vi å forenkle selskapsstrukturen ved å fusjonere mange av datterselskapene, opplyser han.
De private konsernene som driver sykehjem har en mengde selskaper. Til sammenligning har sykehjemsetaten i Oslo én «eier» for sine 20 sykehjem: Oslo kommune.
– Planlegging av skatt og profitt
Voldnes sier hennes hovedpoeng er dette:
– Konsernene endrer ofte selskapsstrukturen som et ledd i planlegging av skatt og profitt for eierne.
Heller ikke det mener Adolfsen er riktig.
– Det er heller ikke tilfelle for vår del. Vår selskapsstruktur er strukturert ut fra hvilke forretningsområder de forskjellige selskapene driver i og tilgang på finansiering, sier han.
Adolfsen forteller at de igjen endrer selskapsstrukturen i Norlandia, for å forenkle den.
– Selskapet Nordic Health & Care Group As vil bli fusjonert enten opp i morselskapet Norlandia Care Group AS eller ned i Norlandia Care AS, og dermed forsvinner det enda et nivå.
Attendo reorganiserer
Attendo driver seks sykehjem og hjemmetjenester i alle Oslos 15 bydeler, og selskapet har reorganisert seg flere ganger de siste årene. Siste gang var i år.
De overførte et sykehjem og hjemmetjenestene til et annet av sine selskap. Dette skjedde «på grunn av konsernintern reorganisering», står det i et av Attendo-selskapenes årsregnskap fra i fjor. Attendo etablerte også et nytt selskap, som skal drive Romsås sykehjem i Oslo. Det overtok Attendo driften av fra i høst.
Klikk her for å se Attendos selskapsstruktur.
– Hvorfor reorganiserte Attendo slik?
– Vi prøver nå å konsolidere driften ved å sortere selskapene som ikke har noen aktivitet (Attendo Norge AS og Vua AS), og selskapene som har aktivitet. Sistnevnte er delt i to grupper. Det er gjort ut i fra når kontraktene ble vunnet, omtrent samtidig, og hvor vilkårene i avtalen med kommunen er rimelig ensartede, svarer pressesjef i Attendo i Sverige, som eier de norske Attendo-selskapene, Charlotte Näsström Morén.
– Flytting av virksomheten har ikke med skatt å gjøre, sier hun.
I en serie artikler ser FriFagbevegelse på hvordan velferdskonsern og deres eiere tjener penger på eldreomsorgen. Har du tips til flere saker? Kontakt oss! Send en epost til yngvil@lomedia.no
LES OGSÅ:
Slik tjener de private på eldreomsorg
Tjente 8 millioner på eldreomsorg
Taper grovt på å jobbe i privat sykehjem
Over 60.000 mindre i lønn i privat sykehjem
Rita kan tape 800.000 i pensjon
De ansvarlige vil ikke hjelpe Rita
Kommersiell eldreomsorg
• Fire kommersielle velferdskonsern har kontrakt med norske kommuner om å drive eldreomsorg: sykehjem og/eller hjemmetjenester.
• De er Norlandia, Aleris, Attendo og Unicare.
• Til sammen hadde de en omsetning i eldreomsorg på rundt 3,7 milliarder kroner de tre siste årene.
• Deres samlede overskudd i denne perioden var på 89 millioner kroner.
• Norlandias tall inkluderer drift av tre sykehoteller.
Kilde: Selskapenes årsregnskap.
Vi prøver hele tiden å forenkle vår selskapsstruktur mest mulig, og det viser alle fusjonene vi har gjennomført de siste årene.
Kristian Adolfsen, en av Norlandia-eierne.
Konsernene endrer ofte selskapsstrukturen som et ledd i planlegging av skatt og profitt for eierne.
Fanny Voldnes leder Fagforbundets enhet for samfunnsøkonomi.
Flere saker
Kommersiell eldreomsorg
• Fire kommersielle velferdskonsern har kontrakt med norske kommuner om å drive eldreomsorg: sykehjem og/eller hjemmetjenester.
• De er Norlandia, Aleris, Attendo og Unicare.
• Til sammen hadde de en omsetning i eldreomsorg på rundt 3,7 milliarder kroner de tre siste årene.
• Deres samlede overskudd i denne perioden var på 89 millioner kroner.
• Norlandias tall inkluderer drift av tre sykehoteller.
Kilde: Selskapenes årsregnskap.