JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frontfagforhandlingene elleve timer på overtid:

Kan gå mot løsning

Mye tyder på at det nå bare gjenstår små detaljer før forhandlingene er i mål.

Håvard Sæbø

torgny@lomedia.no

Søndag formiddag kan frontfagoppgjøret nærme seg en avslutning. Partene sitter nå ifølge flere kilder og filer på formuleringer – men i prinsippet er det oppnådd enighet om de prinsippielle spørsmålene.

Dette kommer etter en lang mekling på Hotell Opera i Oslo. Riksmekler Nils Dalseide møtte pressen før midnatt og har siden ikke vært tilgjengelig for kommentar. Da sa han det fortsatt er store uløste prinsipielle spørsmål og at det er stor avstand mellom partene. Dette er det verst tenkelige utgangspunktet for en mekler på oppløpssiden.

I mellomtiden mobiliserer Fellesforbundets klubber og foreninger over hele landet for en streik, som vil omfatte drøye 26.000 industriarbeidere.

I kveld klokka 19.00 er det innkalt til et ekstraordinært møte i LOs sekretariat som skal behandle oppgjøret. Mye tyder på at det ikke er nødvendig å utsette dette møtet.

To prinsipper

Det er særlig to prinsippspørsmål tautrekkingen dreier seg om. Det er pensjon og betaling for reiser. I forkant av oppgjøret har Fellesforbundet tatt på seg å forhandle fram en forbedring av tjenestepensjonen. For det første at tjenestepensjonen skal være en del av tariffavtalen, for det andre at det skal være opptjening fra første krone.

Det første krever at regjeringen er med på å endre loven. Det er ikke kjent om partene har gjort noen henvendelse til regjeringskvartalet om dette. Når det gjelder tariffesting har arbeidsgiverne vært totalt avvisende, og NHO sitter og passer på i delegasjonen at det ikke blir inngått noen kompromisser i dette spørsmålet.

Det som gjør dette spørsmålet ekstra vanskelig å løse er at trykket fra LO-familien på at Fellesforbundet skal løse dette.

Det andre prinsipielle spørsmålet er hvordan reisebestemmelsene skal praktiseres. I Fellesforbundet er det stor misnøye med at Arbeidsretten har undergravet de mer enn ett hundre år gamle bestemmelsene i overenskomsten om betaling ved reiseoppdrag, gjennom den såkalte Langset-dommen. I tillegg har arbeidsgiverne krevd kutt i bortetillegget, som i dag er 20 prosent av timelønna. Dette oppfatter Fellesforbundet krav som vil fremme sosial dumping i bransjene som er omfattet av industrioverenskomsten.

Mot ny rekord?

Det er ingen av delegasjonene som vil eller har lov til å uttale seg til pressen, men av de små kommentarene det er mulig å fange opp fra begge sider, er det ingen som ser for seg at meklingen kommer til å bli avsluttet snart, tvert imot. Fleipen går på at det den ferske lederen i Fellesforbundet, Jørn Eggum, skal prøve å slå rekorden fra oppgjøret fra to år siden. Da meklingen trakk 18 timer på overtid.

Det er positivt i forhold til å finne en løsning at partene fortsetter. Begge sider er fullstendig klar over at en streik i industrien nå vil være svært skadelig. Spørsmålet er hvor mye de er villige til å fire på prinsippene for å slippe en streik eller lockout.

Annonse

Flere saker

Annonse