JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

 Et steg nærmere løpsglede

Jann Post: Et steg foran – veien til varig løpeglede.
Vigmostad Bjørke 2021

Vigmostad og Bjørke

nina.hanssen@lomedia.no

Har du kjent på løpeglede eller lyst til å melde deg på et løp, enten i Norge eller i utlandet? Enten det er 10 kilometer løp eller en maraton du skal gjennomføre, så er Jann Posts bok «Et steg foran» fra 2021 verd å lese.

Da den legendariske canadiske ishockeyspilleren Wayne Gretzky ble spurt hvorfor han var så god, svarte han at han alltid pleide å plassere seg der pucken kom, og ikke hvor den hadde vært. Altså et steg foran de andre spillerne.

Jeg hadde Gretzkys ord i bakhodet da jeg leste Jann Posts bok «Et steg foran» på flyet på vei til Addis Abbeba for å løpe «The Great Ethiopian Run».  Jeg hadde trent litt og lest meg opp på det å løpe i høyden, men trengte litt motivasjon foran Afrikas største gateløp. Noe av det lureste jeg gjorde var å raske med meg Post sin lettleste bok om å finne løpegleden på Gardermoen.

Det var et smart valg for forfatteren inspirerer både de som aldri har løpt før, men også sånne som meg, som av og til glemmer at trening er ferskvare. Og at motivasjonen sitter i hode.

Jeg var nysgjerrig på å få vite hvordan Post trente, og ikke minst hva han tenkte da han gikk fra mange år med usunn livsstil til å finne den ekte løpegleden som vi alle jakter på. Ifølge forfatteren fikk han mer overskudd i hverdagen og taklet stress bedre etter at han begynte å bruke joggeskoene regelmessig.

For en glad amatørløper som meg er det lett å kjenne seg igjen i Posts postulater om løping.

Alle har vi vel kjent at det er vanskelig å komme seg ut å løpe, og vi klarer å finne mange unnskyldninger for å slippe. Men så plutselig når du faktisk har begynt å bevege kroppen din fysisk, så kommer også de glade tankene i hodet. Og plutselig så kommer smilet og det gode humøret seilende.  Mange tror at man skal være i god form og slank og løpe raskt når man trener, men som Post skriver så handler trening om noe helt annet. Det går helt fint å løpe sakte og til og med kan du gå for å komme i gang. For en som selv har funnet løpegleden i voksen alder, er boka en fryd å lese, og forfatteren vil nok med denne boka inspirere mange amatører, men også folk som vil konkurrere.

I likhet med forfatteren så slet også jeg med motivasjonen til å komme i gang da jeg nærmet meg 50 år, men når man først har snøret joggeskoa og lagt bak seg noen mil, så skjer magien. Og det er vanskelig å slutte med løping.

Post skriver om hvordan han selv motiverte seg, deler filosofi og treningsopplegg fram til løp. Her kommer han med kunnskap han har samlet gjennom samtaler med eliteutøvere og trenere over mange år. Og han har gode råd om hvordan vi kan få organisert løpeturen uten stress i en travel hverdag.

Boka flyter lett og av og til kan vi kjenne godfølelsen som Post har under løpeturene sine. Han gir oss innblikk i egne tanker og følelser om hva trening gjør og har betydd for ham som menneske.

Selv en amatør kan bli emosjonell av å komme seg igjennom et løp selv om tiden ikke er noe å skryte av. Post har i hele sitt liv vært engasjert i idrett og er også en habil sportsjournalist, så at boka er velskrevet, er ingen overraskelse.  Men i motsetning til oss andre glade amatører har forfatteren også superimponerende resultater å vise til som løper med 2.32.53 på helmaraton og 1.11.57 på halvmaraton, så dette er en skribent som vet hva han skriver om.

Jeg liker spesielt at Post avmystifiserer sin suksess med løping og deler hverdagstips om trening, motivasjon og ikke minst forholdet til mat og drikke. For en som hele livet har vært opptatt av flow eller å finne flytsonen som meg, er det Post sin beretning om jakten på flyt noe som engasjerer. Her har vi noe felles. For det er ikke enkelt å styre når flyten og letthetsfølelsen inntrer under trening. Men bare det å vite at det kan skje, gjør løpingen verd alt slit. Og inntreffer flyten under trening eller løp, så kommer lykken seilende på en fjøl enten man løper raskt eller i snakketempo.

Alle har vi ulike mål i livet og kanskje også i forhold til trening. Kanskje vil du bare trene for å bli litt gladere, eller du har lyst til å prestere noe i et løp. Uansett hva målet er, så er fysisk aktivitet noe alle mennesker bør prioritere. Verdens helseorganisasjon har flere ganger påpekt at altfor mange sitter foran dataskjermene sine og pådrar seg livsstilssykdommer om de ikke trener. Som Post sier så sitter mye av løpingen i ditt eget hode, og ikke i beina.

Har du først bestemt deg for å ta det første skrittet, kan du gjennom å lese boka, som også er gitt ut som lydbok, sette deg et mål. I «Et skritt foran» vil du få inspirasjon til både å komme deg opp av sofaen, men også hvordan du selv kan trene deg opp til både 5k, 10k, halvmaraton og ikke minst helmaraton. Etter å ha lest boka, fullførte jeg Afrikas største gateløp med et smil om munnen. Enkelte strekninger gikk jeg, men da jeg fikk medaljen, kjente jeg nærmest en ekstase av løpeglede. Om det var boka til Jann Post som fikk meg igjennom eller heiaropene fra mine 45.000 medløpere, er jeg usikker på. Men om du kjenner at det kribler i beina, så løp og kjøp boka. Så ligger du i alle fall et steg foran de andre. 

Annonse
Annonse