Debatt
«Det har aldri vært fagbevegelsens oppgave å være upolitisk»
Er det ikke medlemmenes lønns- og arbeidsvilkår vi først og fremst skal jobbe for? spør Jan-Olav Andersen.
Knut Viggen
Det er mange grupper som har ei viktig og berettiga stemme i klimapolitikken, men det er bare EL og IT Forbundet som kan snakke på vegne av de ansatte i våre bransjer.
Med jevne mellomrom kommer det spørsmål fra tillitsvalgte og medlemmer rundt forbundets engasjement for klimapolitikk og det politiske arbeidet vi gjør for å oppnå en rettferdig, grønn omstilling.
Skal vi være et fagforbund eller et naturvernforbund? Er det ikke medlemmenes lønns- og arbeidsvilkår vi først og fremst skal jobbe for?
Selvfølgelig er det det. Grunnplanken i forbundets virksomhet er arbeidet for å sikre trygge arbeidsplasser og en god lønn for medlemmene våre.
Det skal vi aldri miste av syne. Det er det som gir forbundet og fagbevegelsen styrke og kampkraft. Men det har aldri vært fagbevegelsens rolle å være upolitisk.
Fagbevegelsen skal også bruke vår styrke til å påvirke samfunnsutviklingen for å sikre sysselsetting, en sterk velferdsstat og rettferdig fordeling av samfunnets goder.
I 2022 har vi fått en smakebit på det som venter oss hvis vi ikke løser klimakrisen og begrenser global oppvarming:
Kamp om landområder og ressurser, inflasjon, flyktningestrømmer, økte matpriser, forstyrrelser i verdenshandelen, ekstremvær og reaksjonære politiske bevegelser på alle kontinenter.
Dette påvirker også oss i Norge. Derfor er det naturlig for mange LO-forbund å engasjere seg i kampen for å begrense klimaendringene.
Men EL og IT Forbundets engasjement handler ikke bare om dette.
Vi engasjerer oss også i energi- og klimapolitikken fordi en grønn omstilling skaper store muligheter i bransjene vi organiserer. Kommer vi raskt i gang med det grønne skiftet vil det gi høyere inntjening, flere oppdrag og flere arbeidsplasser for våre medlemmer i alle bransjer.
Går det for sakte vil vi se det motsatte. Det handler nettopp om å sikre medlemmenes lønns- og arbeidsvilkår. Derfor blir vi også lyttet til når LO skal utforme sin politikk. Det gir oss store muligheter.
Det er mange grupper som har ei viktig og berettiga stemme i klimapolitikken, men det er bare EL og IT Forbundet som kan snakke på vegne av de ansatte i våre bransjer.
Derfor skal vi jobbe for elektrifisering av industri- og transportsektoren, økt satsing på digitalisering, en ENØK-satsing som monner, økt fornybar kraftproduksjon både på land og til havs, og sørge for at vi får de nødvendige investeringene i strømnettet som vil gjøre det grønne skiftet mulig.
Gjør det oss til et naturvernforbund? Jeg mistenker at Naturvernforbundet selv vil være sterkt uenig i den beskrivelsen.
Etter mitt syn er det først og fremst et uttrykk for hvor viktige våre bransjer og medlemmer vil være for å løse klimakrisen.
Det skal vi være stolte av.