JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uttalelse

«Fagbevegelsens solidaritet må også gjelde kommende generasjoner»

På samme måte som oljenæringa ble bygd opp gjennom en aktiv næringspolitikk og reguleringer, mener vi fellesskapet gjennom staten må legge til rette for framtidsrettede, klima- og miljøvennlige næringer, skriver NTL Miljødirektoratet.

På samme måte som oljenæringa ble bygd opp gjennom en aktiv næringspolitikk og reguleringer, mener vi fellesskapet gjennom staten må legge til rette for framtidsrettede, klima- og miljøvennlige næringer, skriver NTL Miljødirektoratet.

Håvard Sæbø

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Klimaendringer, forurensning og tap av biologisk mangfold er blant de største problemene menneskeheten står overfor.

Det krever handling fra alle deler av samfunnet, inkludert oss i fagbevegelsen.

Som LO-organiserte fagfolk innen natur, miljø og klima mener vi fagbevegelsen må bidra aktivt til å løse klima- og naturkrisa gjennom å kreve rask og rettferdig grønn omstilling.  

Vi mener fagbevegelsens solidaritet også må gjelde de som rammes hardest av klima- og naturkrisa. Derfor kan ikke en solidarisk fagbevegelse prioritere kortsiktige ønsker om økonomisk vekst og midlertidige arbeidsplasser foran hensynet til kommende generasjoner og menneskene som vil rammes hardest av klimaendringene.

Tidligere kamper og opparbeida rettigheter har vist at fagbevegelsen har kraft til å sette dagsorden og forme samfunnet. Denne krafta må vi bruke for å løse krisene vi står oppe i på en rettferdig måte. Fagbevegelsen må vise at klima- og naturkrisa løses gjennom solidaritet, fellesløsninger og mobiliseringen av kollektivt ansvar - ikke gjennom individualisme og forbrukskultur.

På samme måte som oljenæringa ble bygd opp gjennom en aktiv næringspolitikk og reguleringer, mener vi fellesskapet gjennom staten må legge til rette for framtidsrettede, klima- og miljøvennlige næringer.

Det krever at også fagbevegelsen retter blikket framover. Det gjør vi verken ved å satse på å bli "verdens siste olje- og gassleverandør", gjennom å bygge ned viktige naturverdier for marginalt kortere kjøretid eller ved å bygge ut marginalt lønnsomme oljefelt i sårbare naturområder.

Selv om tiltakene som må til for å løse klima- og naturkrisa kommer til å koste, vet vi at det vil være mye dyrere å ikke gjøre noe. Det er kommende generasjoner som må ta kostnadene om vår generasjon velger bort handling til fordel for kortsiktige gevinster.

NTL Miljødirektoratet er stolte av å være del av et forbund som prioriterer kampen for natur og miljø.

Vi ber delegater fra alle forbund om å sette hensynet til klimaet, naturen og miljøet både vi og kommende generasjoner skal leve i, med og av, foran kortsiktige ønsker om økonomisk vekst i alle avstemninger på LO-kongressen.

Warning
Annonse
Annonse