JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

«Jonas Gahr Støre bør ikke frykte en EØS-utredning»

Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvol Vedum har funnet et kompromiss om EØS-avtalen.

Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvol Vedum har funnet et kompromiss om EØS-avtalen.

Håvard Sæbø

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Snarere tvert om. Han kjøper seg EØS-fred en stund.

kjell.werner@anb.no

Ap/Sp-regjeringen har samlet seg rundt et kompromiss om forholdet til EU. EØS-avtalen skal ligge til grunn for Norges forhold til Europa. Samtidig skal erfaringene med EØS-samarbeidet utredes. Statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre har siket seg at EØS-avtalen ikke settes i spill. På den annen side har Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum vunnet en delseier gjennom at det nå blir en utredning om hvordan avtalen har fungert.

Den forrige EØS-utredningen stammer fra 2012 og konkluderte med at EØS-avtalen har tjent Nore godt. Spissformulert ble det her sagt at Norge i realiteten har blitt trekvart medlem av EU. Både EU-tilhengere og EØS-motstandere kunne, hver på sin måte, bruke denne beskrivelsen til sin fordel. Nå har det gått snart gått ti nye år og er derfor naturlig å gjøre opp fornyet status.

I LO-familien er det stor skepsis til EØS-avtalen. På denne bakgrunn har Fellesforbundet fremmet krav om at det må utredes alternativer til denne avtalen. Ønsket er å få utredet hvordan en handelsavtale med EU og fullt medlemskap vil arte seg som alternativer. I den politiske plattformen til Ap/Sp-regjeringen blir det dessverre ingen slik utredning.

I stedet blir det en utredning om erfaringene med EØS-samarbeidet de siste ti årene. Erfaringene som «nærstående land utenfor EU» har med alternative avtaler med EU skal også utredes. I klartekst betyr det Storbritannia og Sveits. Trygve Slagsvold Vedum har hyllet britenes brexit, og mange EØS-motstandere er fascinert av tilknytningen som Sveits har til EU.

Men Vedum & co har dårlige kort på hånda. Baksiden brexit-medaljen er nemlig ikke noe pent syn. Sveits-modellen er også i ferd med å rakne. I Storbritannia er det eksempelvis prekær mangel på trailersjåfører. Resultatet har blitt drivstoffmangel og tomme butikkhyller. Og grenseproblemene mellom EU-landet Irland og britiske Nord-Irland tårner seg opp. EU står på sitt krav om at EU-domstolen må ha siste ord.

Forholdet mellom Sveits og EU har aldri vært mer anstrengt enn nå. Regjeringen i Sveits har trukket seg fra forhandlingene om en mer fleksibel, dynamisk og EØS-liknende avtale. Sveitserne ønsker å leve videre med 120 statistiske avtaler. Regjeringspartiet i Sveits fikk blod på tann etter britenes brexit-løsning. Men EU setter hardt mot hardt. Det kan bli full knute på tråden.

Ap/Sp-regjeringen lover, som mange tidligere regjeringer, å føre en aktiv Europa-politikk. Det nye er løftet om å sikre nasjonal kontroll når det gjelder arbeidsliv, energi og jernbane. Jonas Gahr Støre bør ikke frykte en ny utredning, snarere tvert om. Han kjøper seg EØS-fred en stund. I neste omgang vil mer fakta på bordet ventelig bidra til at oppslutningen om EØS-avtalen styrker seg ytterligere.

Warning
Annonse
Annonse