JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Rent vann i springen»

Det er kommunene som har ansvar for å forsyne oss med rent vann i springen.

Det er kommunene som har ansvar for å forsyne oss med rent vann i springen.

ANB-arkiv

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Norge er velsignet med rent drikkevann, men dette kommer likevel ikke av seg selv.

kjell.werner@anb.no

Og det er ikke opplagt at vannet alltid er rent. Det ble vi minnet om på forsommeren, da mange innbyggere i Askøy ble syke av bakterier som ikke skal være i drikkevann. Og mandag fikk askøyværingene igjen beskjed om å koke vannet. I mellomtiden har vi hatt et kommunevalg hvor vann og kloakk knapt ble nevnt, selv om det er store utfordringer på dette feltet.

I en rapport fra interesseorganisasjonen til vannbransjen, Norsk Vann, kan vi lese at det er behov for å investere svimlende 280 milliarder kroner fram til 2040 for å fornye og forbedre vann- og avløpsanleggene rundt om i landet. Over halvparten av dette investeringsbehovet er knyttet til vannforsyningen. Mange steder er det gamle rør og renseanlegg som ikke er gode nok. I tillegg kommer forskrifter hvor myndighetene settes strengere krav til rensing, sikkerhet, beredskap og klima.

Følg oss på Facebook

Det er kommunene som har ansvar for at vi får rent vann i springen og blir kvitt kloakken på forsvarlig vis. Kommunene sørger for dette via egne selskaper eller i interkommunal regi. Vann og avløp finansieres ved at den enkelte husstand må betale gebyrer. Dette skal skje etter selvkost, altså slik at kommunene verken skal tjene eller tape på denne virksomheten. Det innebærer dermed at økte kostnader vil føre til ditto økte gebyrer.

Norsk Vann anslår at det blir nødvendig å øke disse gebyrene med fire prosent utover vanlig prisstigning. Mange års unnfallenhet må nå tas igjen. Ifølge Huseiernes Landsforbund må boligeiere flest belage seg på å måtte betale 30.000 kroner i gebyr for vann og avløp, altså det tredobbelte av dagens nivå. Dette vil komme på toppen av andre gebyrfinansierte tjenester og eventuell eiendomsskatt. «Skriv eller ring til noen av medlemmene i ditt kommunestyre», er beskjeden fra generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseiernes Landsforbund. Dette er en høyst betimelig oppfordring.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Det er synd at vann og avløp ikke ble et sentralt tema i årets lokalvalgkamp. Politikerne i landets kommuner er i ferd med å utforme budsjettene for 2020. Det medfører forslag til for hvor mye gebyrene for vann, avløp og renovasjon skal øke. Samtidig vil politikerne legge føringer for nye investeringer på dette saksfeltet. Ved neste korsvei må lokalpolitikerne så bli stilt til ansvar for det som er gjort eller ikke gjort.

Vann og avløp er som nevnt et kommunalt ansvar. Samtidig er det grense for hvor mye husstandene kan pålegges i økte gebyrer. Derfor bør det bli politisk tema om ikke staten bør bidra en del økonomisk. Vi snakker tross alt om en fellesoppgave.

Annonse
Annonse