JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

«Vestre strammer grepet overfor statlig eide bedrifter. Det er helt nødvendig»

Modig, offensivt og nødvendig av næringsminister Jan Christian Vestre, skriver Kjell Werner.

Modig, offensivt og nødvendig av næringsminister Jan Christian Vestre, skriver Kjell Werner.

Herman Bjørnson Hagen

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Regjeringen begrenser lederlønnsgaloppen i statlig eide bedrifter.

kjell.werner@anb.no

Regjeringen lover et grønnere og mer aktivt statlig eierskap.

Det går fram av den nye eierskapsmeldingen. Ett av de nye grepene er å stramme inn på lederlønnsgaloppen i de statlig eide bedriftene. Regjeringen har også styrket forventningene til klimatiltak og bærekraftig utvikling.

«Vi gjør en kraftig innstramming i forventningene til lønn, bonuser og andre ytelser for ledere i de statlige selskapene. Dette handler om å dempe lønnsveksten og bidra til å minske forskjellene», sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).

Regjeringen legger konkrete føringer for å hindre at de aktuelle bedriftslederne får høyere lønnsutvikling enn selskapets øvrige ansatte.

Og her er det kronetillegg og ikke prosenter som skal legges til grunn. Med dette smarte grepet vil gapet mellom ledere og ansatte over tid bli mindre. Hittil har det vært vanlig å basere seg på prosenttillegg.

Følgende eksempel illustrerer godt ny og gammel lønnspolitikk: Tre prosent tillegg for en lønn på 600.000 blir 18.000 kroner. Tre prosent påslag for en direktør med 6 millioner i lønn blir 180.000 kroner.

Men med ny politikk blir det andre boller. Direktøren må nå nøye seg med 18.000 kroner i påslag. Men 6.018.000 kroner burde likevel være nok til salt i grøten for direktøren.

Høyres Linda Hofstad Helleland hevder at Vestre viderefører hovedlinjen fra Solberg-regjeringen om moderasjon i lederlønninger.

Det er mildt sagt freidig av Høyres talskvinne, for kronetillegg var ikke nevnt av Erna Solberg & co. Og erfaringene fra hennes regjeringsperiode er ikke noe å skryte av. Det samme kan sies om Fremskrittspartiets Sivert Bjørnstad, som roser Vestre for det aktuelle tiltaket.

Det ligger en viss fare i at styrene i statlige bedrifter vil legge direktørlønningene ekstra høyt i utgangspunktet, for å motvirke effekten av «lave» kronetillegg framfor prosenter. Men også her har Vestre et ris bak speilet. Han forutsetter nemlig at lederlønningene skal sammenliknes med tilsvarende norske selskaper, ikke utenlandske.

Regjeringen foreslår at selskapene må begrunne særskilt dersom det blir nødvendig å gi lederne en høyere lønnsøkning enn kronesnittet blant de øvrige ansatte. Regjeringen truer med å kaste styrer som ikke har svært gode argumenter på hånda.

Næringsminister Vestre har allerede vist at han er villig til å bruke statens eiermakt. I vår sparket han hele styret i det statlige investeringsselskapet Argentum. Bakgrunnen var nettopp særdeles rause lederlønninger.

De siste ti årene har lønninger og bonuser til toppledere i flere statlig eide selskaper økt nesten dobbelt så mye som lønna til arbeidstakere flest.

Historien har vist at det ikke hjelper med vage politiske formaninger. 

Derfor er det positivt at Ap/Sp-regjeringen nå legger seg på en offensiv linje hvor det tas modige og helt nødvendige grep.

Topplederlønn: Vestre ber direktørene i statlige selskaper om lønnsmoderasjon

Warning
Annonse
Annonse