JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

En bauta i norsk likestillingspolitikk er død: – Hege Skjeie (63) etterlater dype spor

Flere LO-tillitsvalgte reagerer med sorg over beskjeden om at professor Hege Skjeie er død. Hun begraves fredag.
PROFESSOR OG FEMINIST: Hege Skjeie har spilt en sentral rolle for utviklingen av norsk likestillingspolitikk.

PROFESSOR OG FEMINIST: Hege Skjeie har spilt en sentral rolle for utviklingen av norsk likestillingspolitikk.

Wikimedia Commons

nina.hanssen@lomedia.no

Hege Skjeie var Norges første kvinnelige professor i statsvitenskap i 2000. I tillegg var hun sentral i å bygge opp CORE – Senter for likestillingsforskning ved Institutt for samfunnsforskning.

I dag blir hun hyllet og beskrevet som en bauta i norsk likestillingspolitikk og en feminist og sterk stemme som mange vil savne.

Slik vil professor Hege Skjeie få slutt på kjønnsdiskriminering (2016)

Julie Lødrup i LOs ledelse er en av de som i dag hyller Skjeie.

– Hege Skjeie har hatt enorm betydning for utviklingen av norsk likestillingspolitikk. Som statsvitenskapsprofessor og samfunnsdebattant sørget hun for at likestillingspolitikken var faglig forankret i det mangeårige arbeidet hun gjorde i statlige råd og utvalg, sier hun.

LO-Sekretær Julie Lødrup

LO-Sekretær Julie Lødrup

Jan-Erik Østlie

«Likestillingens vikeplikt»

Lødrup minner om at det var Hege Skjeie som skapte blant annet begrepet «likestillingens vikeplikt», som synliggjorde hvordan likestilling og kvinners rettigheter stadig blir forventet å vike til side for alle andre hensyn.

– Vi har mye å være takknemlige for, og vil jobbe videre i hennes ånd for å stadig utvikle og gjøre likestillingspolitikken sterkere, sier hun til FriFagbevegelse i dag.

Så mye mindre tjener kvinnelige ledere i Tromsø kommune enn sine mannlige kolleger

Forbundsleder i FO, Mimmi Kvisvik mottok også beskjeden med tristhet.

– Dette er så trist. La utvalgsrapportene og den samlede likestillingsarven leve etter henne. Jeg har hørt henne selv gi uttrykk for tristhet over at mye arbeid blir produsert for arkivet. La oss blåse liv i det, oppfordrer hun.

Mimmi Kvisvik, forbundsleder i FO

Mimmi Kvisvik, forbundsleder i FO

Eirik Dahl Viggen

Tidligere NTL-leder Turid Lilleheie, som snart kommer ut med en bok om likestillingskamp, trekker frem det viktigste arbeidet Skjeie har stått bak.

– Hun var en av disse viktige kvinnene som alltid satte kvinnekamp og likestilling fremst, også i tider der mange andre var tause, sier hun til FriFagbevegelse.

Fem om å være kvinne i fagbevegelsen: «Det er synd du er feminist, du som er så søt»

Hylles bredt

Også NTLs forbundssekretær Anita Busch skriver på sosiale medier i dag at dette er veldig trist.

I en nekrolog i dagens Aftenposten skriver Helga Hernes, Cathrine Holst og Mari Teigen at med hennes sentrale posisjon i den internasjonale likestillingsforskningen bidro hun til forståelsen av de siste tiårenes politiske, juridiske og samfunnsmesiige likestilingsutvikling.

De skriver videre at Skjeie var en sprudlende, nysgjerrig, lyttende og orginal - samtidig som hun var kritisk, krevende og fakta sjekkende kontrollfreak som stilte krav både til seg selv og de rundt henne.

I nekrologen skriver de følgende om Hege Skjeie:

«Hun stilte opp for andre og gikk i krigen da det trengtes. Vi har ugjorte, ufullførte prosjekter sammen med Hege. Hun etterlater dype spor».

Tidligere Ap-politiker Randi Øverland mener Skjeies bortgang er et stort tap for likestillingskampen.

– Hun gjorde en kjempeinnsats for likestillingen gjennom mange tiår. Forskningen og videre formidling av viktige og nye resultater, var hennes varemerke. Hun var så utrolig dyktig og modig, sier hun. Og trekker frem at det under Skjeies ledelse, kom to store og viktige offentlige utredninger; «Politikk for likestilling» og «Struktur for likestilling».

– Mange av forslagene bør følges opp. Vi har en jobb å gjøre, skriver hun.

Tidligere politisk redaktør i Dagbladet, Martine Aurdal, skrev også en personlig hyllest til Hege Skjeie på Facebook i dag.

– Hege Skjeie har hatt enorm betydning for både forståelsen og utviklingen av norsk likestillingspolitikk, for viktige perspektiver i faget statsvitenskap - og for meg og mange andre personlig, skriver Aurdal.

Aurdal var student da Hege Skjeie ble landets første kvinnelige professor i statsvitenskap.

Dette er de vanligste hersketeknikkene – Slik håndterer du dem

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse