JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NHOs lockout-trussel stoppet streiken i prosessindustrien

Ansatte i en av Norges mest lønnsomme industrier, gikk lei av å få en urettferdig liten del av kaka.
Sauda streik. Streiken i prosessindustrien rammet også Eromet i Sauda

Sauda streik. Streiken i prosessindustrien rammet også Eromet i Sauda

Petter Pettersen

torgny@lomedia.no

Industri Energi krevde aksjonsrett ved lokale forhandlinger, men arbeidsgiverne svarte kontant nei. Da ble det streik.

Lønnsoppgjøret fungerer slik at når de sentrale forhandlingene er ferdige, er det de lokale tillitsvalgtes tur til å forhandle seg fram til lokale tillegg. Bedriftsledelsen plikter da å høre på de tillitsvalgte, men hvis de sier nei til de ansattes krav, får det ingen konsekvenser. 

Det finnes noen unntak fra denne regelen. De som jobber i verkstedindustrien har mulighet til å redusere arbeidsinnsatsen, inntil partene i bedriften blir enige. Dette kalles dagsing, og fører også til at de ansatte får mindre betalt.

Få sin del av kaka

En slik ordning vil også fagforbundet Industri Energi ha for de ansatte i prosessindustrien.

Prosessindustrien har levert svært gode økonomiske resultater. Men de ansatte har ikke fått sin andel av fortjenesten. 

– Arbeiderne må være med å få sin del av kaka i gode tider, ikke bare være med på å dele ulempene når bedriften går dårlig, sa forbundsleder Frode Alfheim til Magasinet Industri Energi.

Ikke bare å skru av

Lokal aksjonsrett var Industri Energis hovedkrav da forhandlingene i prosessindustrien startet. Men partene ble ikke enige.

10. august ble det brudd i meklingen mellom Industri Energi og Norsk Industri. 1400 arbeidere i prosessindustrien gikk ut i streik. Bedrifter som ble rammet var bedrifter som Hydro, Alcoa, Boliden og Elkem. 

Prosessindustrien står for halvparten av Fastlands-Norges eksportinntekter.

I prosessindustrien må prosessene reguleres på lang sikt. En smelteovn kan ikke bare skrus av og på som en kokeplate. De må kjøles ned over lang tid for at ikke ovnen skal ødelegges. I noen tilfeller er det ikke mulig å slå den helt av. Derfor er det avtalt nøye prosedyrer for hvordan produksjonen skal kjøres ned i tilfelle streik.

Truet med lockout

Etter en ukes streik trappet fagforbundet Industri Energi opp streiken.

Arbeidsgiverne i motparten Norsk Industri hadde allerede før streiken truet med lockout. Lockout er at bedriften stenger sine ansatte ute slik at de ikke kan utføre arbeidet, og heller ikke få lønn.

Det er svært sjelden arbeidsgiverne griper til lockout. Men tidligere på sommeren ble flyteknikerstreiken avsluttet med tvungen lønnsnemnd. Det skjedde etter at arbeidsgiverne i NHO Luftfart hadde sørget for å lamme all luftambulansen i Nord-Norge ved å gå til lockout i flyselskapet Babcock.

Enige etter to timer

I konflikten i prosessindustrien var Stein Lier-Hansen, direktøren i Norsk Industri, ute før streiken og sammenlignet streik og lockout.

Lier-Hansen gjorde alvor av trusselen og varslet lockout for resten av de ansatte i prosessindustrien fra onsdag 24. august klokka 15. 

Denne trusselen gjorde at Industri Energi igjen satte seg til bordet hos riksmekleren, og etter et par timer der ble partene enige og streiken avblåst.

Illojalt fra NHO

Da blåste det opp til en ny storm. VG kunne nemlig sitere ordrett fra deler av dialogen mellom LO og NHO. Det oppfattet LO-leder, Peggy Hessen Følsvik, som svært illojalt fra motparten. I tillegg var LO overrasket over det de oppfattet som en ny holdning til lockout fra NHO.

Hun avlyste umiddelbart alle avtaler med NHO. Men etter en uforbeholden unnskyldning fra NHO-sjef Ole Erik Almlid tok de opp igjen samarbeidet.

Inn i neste tariffavtale?

Kravet om lokal aksjonsrett ble ikke innfridd.

Men partene på hver enkelt bedrift skal vurdere om det er mulig å gjennomføre lokale aksjoner, og det er meningen at dette skal komme inn i tariffavtalen ved neste lønnsoppgjør.

 

Warning
Annonse
Annonse