JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Heller nett enn papir

I 2014 var for første gang nettaviser mer populære enn papiraviser.
På spørsmålet om nettbrettet brukes under matlaging, svarer 43 prosent positivt.

På spørsmålet om nettbrettet brukes under matlaging, svarer 43 prosent positivt.

Aslak Bodahl, ANB

frifagbevegelse@lomedia.no

Det viser tall fra Norsk mediebarometer.

Mediebarometeret ble publisert av Statistisk sentralbyrå (SSB) tirsdag.

Ifølge SSB føyer nedgangen seg inn i en utvikling som har pågått lenge. I 1997 var andelen papiravislesere 84 prosent.

SSB-tallene viser samtidig at stadig flere leser avisenes internettsider, og at nettavisene definitivt har gått forbi de trykte avisene i popularitet. Leserandelen en gjennomsnittsdag var 54 prosent i 2014.

Utviklingen ser ut til å henge sammen med at stadig flere nordmenn bruker internett daglig, og at tidsbruken øker. Aldri før har befolkningen brukt så mye tid i gjennomsnitt på internett per dag, fastslår SSB.

Ifølge SSB gjelder imidlertid økningen bare menn, men for alle aldersgrupper unntatt de yngste. 16-24-åringer er de aller ivrigste brukerne, med 3 timer og 24 minutter på nettet i løpet av et gjennomsnittsdøgn.

Når det gjelder bruk av sosiale medier, er det fremdeles Facebook som dominerer. Nesten to av tre, 64 prosent, som var på internett en gjennomsnittsdag i fjor, var også inne og sjekket Facebook.

22 prosent av internettbrukerne var innom andre sosial medier, viser tallene.

Videre viser barometeret at 40 prosent av dem som var på nettet i løpet av en gjennomsnittsdag, hadde brukt banktjenester, mens 75 prosent hadde lest nyheter.

Stadig flere bruker også såkalte strømmetjenester som Netflix og HBO. Fra 2013 til 2014 økte andelen fra 15 til 22 prosent.

60 prosent av dem som brukte strømmetjenester i fjor, strømmet betalte videofiler. I aldersgruppen 16-24 år var andelen over 80 prosent.

SSB-oversikten viser også at strømming av lydfiler er populært.

Parallelt med dette fortsetter andelen som bruker CD-spillere å falle. Mens 93 prosent av lytterne brukte CD-spiller i 2003, hadde denne andelen falt til 28 prosent i 2014. Bruken av lydmedier står imidlertid stabilt på 39 prosent.

Samtidig viser Mediebarometeret at TV-titting har holdt seg nokså stabilt på 74 prosent de siste to årene. Før det lå andelen som så på TV en gjennomsnittsdag, lenge på i overkant av 80 prosent. Fra 2013 til 2014 var det en nedgang i TV-tittingen blant barn og unge. Antall radiolyttere har hatt en liten økning fra 59 prosent i 2013 til 64 prosent i fjor.

Andelen som leser bøker på en gjennomsnittsdag, har ligget stabilt på 25 prosent de to siste årene. Kun 2 prosent leste elektronisk bok i løpet av et døgn. Andelen som leser ukeblad, har sunket fra 21 prosent til 8 prosent siden 1991, men har ligget stabilt de siste årene. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse