JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO Halden gir teater til folket i bursdagsgave

I morgen er det urpremiere på teaterstykket Spinn Spinn, LO Haldens bygave til 350 års jubileet.
Drama. Elever fra dramalinja på Halden videregående skole er skuespillere i teaterforestillingen "Spinn Spinn". Dramalinja har vært truet med nedleggelse.

Drama. Elever fra dramalinja på Halden videregående skole er skuespillere i teaterforestillingen "Spinn Spinn". Dramalinja har vært truet med nedleggelse.

Christell Pettersen

line@lomedia.no

– Fagbevegelsen i Halden har igjennom hele sin historie hatt stor påvirkning på utviklingen av vårt lokalsamfunn. I forbindelse med byjubileet mener vi det er viktig å synliggjøre rollen vi har hatt i industri- og arbeidslivshistorien, sier nestleder Jan Tore Harlyng i LO Halden til LO-Aktuelt.

Kvinner og arbeidsliv

Samme år som det er 350 år siden Halden fikk kjøpstadsprivilegier, er det også 200 år siden Mats Wiel startet opp det første spinneriet i Tistedal. Teaterforestillingen Spinn Spinn foregår i de gamle industrilokalene hvor Haldens, ja Norges største mekaniske vevproduksjon startet opp i 1815. Fabrikkbygningen er fra 1907. Lokalet tilhørte Halden Bomullspinneri, en bedrift som eksisterte fra 1815 til 1973, og som i all hovedsak var en kvinnearbeidsplass.

Kvinnene har en sentral rolle i teaterstykket.

– Noe av den første fagorganiseringen i Halden var på Spinneriet, sentrert rundt Anna Andersen, en av Norges første kvinnelige tillitsvalgte, forteller Harlyng.

Utviklingen av industri og arbeidsliv er en rød tråd i teaterstykket.

Nytt og ungt

Teaterstykket er et samarbeid med studenter på høyskolen og elever på Halden videregående skole. Halyng mener det er viktig å inkludere ungdommer i prosjektet, slik at de får kjennskap til arbeiderhistorien.

– Dramalinja har vært truet med nedleggelse, så i tillegg blir det vår måte å synliggjøre hva de kan, sier Harlyng.

1. mai er det altså urpremiere på nyskrevet norsk dramatikk av forfatter Tord Akerbæk, med musikk av Lene Grenager. Regien er ved Ann-Elisabeth Lande. Teaterstykket spilles flere dager i uken som kommer.

Annonse

Flere saker

Annonse