JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rørende glad-film

«Pride» gir deg tilbake troen på solidaritet og samhold – og får deg til å le og gråte.
OPP ALLE JORDENS BUNDNE TRELLE: Lesbian and Guys Support the Miners gir helhjertet støtte til gruverarbeiderne.

OPP ALLE JORDENS BUNDNE TRELLE: Lesbian and Guys Support the Miners gir helhjertet støtte til gruverarbeiderne.

Arthaus

lene.svenning@lomedia.no

FILMANMELDELSE: Det er ikke hver gang du kommer ut av kinosalens mørke i en euforisk stemning. Det gjorde jeg etter å ha sett den britiske filmen «Pride».

Filmen er basert på sann historie fra midten av 80-tallet, og handler om en gjeng med unge homofile i London som bestemmer seg for å samle inn penger for å støtte de streikende gruvearbeiderne. Streiken er kjent ulovlig, og myndighetene har konfiskert streikekassa. Gjengen i LGSM, «Lesbian and Gays Support the Miners», har selv følt både trakassering og undertrykking på kroppen. Nå vil de vise solidaritet med gruvearbeiderne som opplever det samme.

I første omgang sliter vennegjengen i London med å finne noen gruvearbeidere som faktisk vil ta imot innsamlende penger fra dem, fagforeningene nøler med å ha kontakt med en gruppe mennesker de har sterke fordommer mot. Men ved en inkurie får LGSM tak i den lokale gruvearbeiderforeninga i landsbyen Onllwyn i Wales, og dermed begynner et samarbeid ikke alle i landsbyen er like glade for.

For tretti år siden var fordommene mot homofile og lesbiske langt sterkere enn i dag. Det får støttegruppa «Lesbian and Gays Support the Miners» merke - ikke bare fra gruvearbeidernes side.

20 år gamle Joe forsøker å holde det skjult for familien at han er homofil. Da de finner ut at det, gir de ham husarrest. En annen i LGSM, walisiske Gethin, har ikke hatt kontakt med sin mor på 16 år fordi hun ikke aksepterer hans legning.

Fordommene brister i møte mellom mennesker. Under en tilstelning i fagforeningslokalet gir Jonathan fra LGSM forsamlingen en danseoppvisning de aldri har sett maken til. Hvordan vil gruvearbeiderne reagere? Et par av dem ser hvilken effekt dansingen Jonathan har på damene, og ber straks om et dansekurs. Isen er i ferd med å smelte.

Vi vet jo hvordan det gikk med gruvearbeiderne for tretti år siden. Etter ett års streik, måtte de gi opp kampen. Men solidariteten døde ikke. Da LGSM skal delta på homseparaden samme år, får de støtte fra sine nye venner.

«Pride» får deg til å le og gråte. Hva mer kan du forlange for 110 kroner?

«Pride» får deg til å le og gråte. Hva mer kan du forlange for 110 kroner?

Annonse
Annonse