JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Langtidsledige

– Arbeidsgiverne vil ikke ansette oss som har passert 50

Ingunn Blanche Raïssis har søkt flere hundre jobber uten napp.
UTHOLDENDE: – Arbeidsgiverne vil ikke ansette folk så snart de har passert 50. Jobben går heller til noen med 2-3 års erfaring, som er mye billigere å ha ansatt.

UTHOLDENDE: – Arbeidsgiverne vil ikke ansette folk så snart de har passert 50. Jobben går heller til noen med 2-3 års erfaring, som er mye billigere å ha ansatt.

Eirik Dahl Viggen

edv@lomedia.no

– Jeg lever i limbo. Livet står på stedet hvil. Uten mulighet til å planlegge for framtiden, sier Ingunn Blanche Raïssis.

På nyåret er det slutt på dagpengeperioden. Står hun fortsatt uten jobb, må hun ha sosialhjelp.

Få nyhetsbrevet vårt

I 2011 flyttet hun etter 15 år i London hjem til Stavanger. Da var det ennå gode tider i oljebyen, og jobbmuligheter for en med mastergrad fra utlandet. Hun begynte som kontorsjef ved Norsk Hotellhøgskole, Universitetet i Stavanger, før hun ble headhuntet som kontorsjef i Montagu Executive Search, et firma som rekrutterer ledere, mye til oljebransjen og tilliggende virksomheter.

Krisen slår inn halvannet år senere. Raïssis mister jobben.

Målet var først ny jobb til våren. Så til sommeren, så til høsten... Hun skjøv mållinja foran seg.

Ingunn bor alene. Den nærmeste familien og vennene har jobb. Det blir mye tid foran pc-en, mange spaserturer. Hun pleide å benytte seg av byens kulturtilbud, særlig konserthuset. Men med en månedlig inntektsnedgang på 10-11 000 kroner, er det for dyrt å gå ut.

– Jeg har ingenting i kalenderen, unntatt jobbsøking.

300 flere arbeidsløse i oktober

Langtidsledighet øker raskt

En stor begrunnelse for å sjøsette NAV var å unngå at langtidsledige ramlet helt ut og havnet på sosialhjelp. Tallene tyder på fiasko: I 2007 hadde vi 16 000 langtidsledige. Så kom finanskrise og oljekrise. I starten av oktober 2016 var antallet langtidsledige oppe i 49 000. Dette er folk som har søkt arbeid i over et halvt år.

Rundt halvparten av disse har så dårlig råd at Statistisk sentralbyrå plasserer dem i lavinntektsgruppa. Altså fattige, i norsk sammenheng.

Dagpenger er den viktigste inntekten deres, men en økende andel klarer ikke å få ny jobb i dagpengeperioden. De må over på bostøtte og sosialhjelp.

Frustrert over NAV

Raïssis hørte først fra veilederen sin per telefon høsten 2015. Hele 17 måneder gikk fra Raïssis ble arbeidsledig til hun fikk sitt første personlige møte med en NAV-konsulent. Isteden skal kontakten foregå via elektronisk selvbetjening og chat på nett.

– Det kan gå to til fire arbeidsdager før du får kontakt med saksbehandleren din, forteller Raïssis.

I august tok det henne en hel måned.

– Du føler deg fort veldig alene når NAV vurderer deg som så oppegående at du klarer deg selv. Jeg lever ennå i håpet. Jeg er nødt til det. Det er det som gjør at jeg klarer å stå opp hver morgen og sette meg foran pc-en.

Jon forsikrer seg mot arbeidsløshet

NAV: Ikke vær kresen

Et problem langtidsledige står overfor, er at det blir vanskeligere å få jobb jo mer tid som går.

«Å komme seg inn i arbeidsmarkedet, selv om man ikke får drømmejobben, og så søke videre derfra, er bedre enn å være kresen til å begynne med. Det er viktig at man er åpen for å bytte yrke eller bransje. Spesielt de som opplever ledighet på Sørvestlandet bør vurdere å flytte på seg», er rådet fra kunnskapsdirektør i NAV, Yngvar Åsholt, formidlet i Klassekampen i juni.

Det er akkurat den oppskriften Raïssis følger. Den virker bare ikke. Hun starter dagen mellom sju og åtte om morgenen, setter seg foran pc-en for å sjekke stillingsvarsler fra Nav, Webcruiter, Finn, Indeed, Linkedin, Jobbnorge. Søker jobber fra Agder i sør, via Østlandet og så langt nord som Harstad og Tromsø.

– Jeg satte ei grense ved Hammerfest. Det ble for langt nord å søke jobb.

Jobbvarslene tikker inn hele tiden. På jobbloggen «Mitt NAV» har hun lister over flere hundre stillinger hun har søkt: rådgiver, 1.-konsulent, kontorsjef, veileder, programrådgiver i flyktningtjenesten, selger i klesbutikk. Hun har vært inne til intervju ti til tolv ganger og alltid blitt slått på målstreken.

– Arbeidsgiverne vil ikke ansette oss som har passert 50. Jobben går heller til noen med to-tre års erfaring. De er mye billigere å ansette.

I oktober fikk hun et innlegg på trykk i Rogalands Avis, om hvordan seniorene sliter på arbeidsmarkedet.

– Jeg ønsker å belyse hvor mange av oss som er voksne som burde bli sett på som en ressurs.

Å heve stemmen i offentligheten gir en følelse av mestring.

Ap kritiserer regjeringa for svekket satsing mot arbeidsløsheten

Flere ledige mister retten til dagpenger

Svenn-Erik ble syk og måtte slutte i jobben. Nå får han tidenes skattesmell

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse