JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsmiljøloven fortsatt fredet

Anniken Hauglie mener jobben som statsråd i Arbeids- og sosialdepartementet er en av de mest spennende jobber man kan ha.

Øyvind Aukrust

torgny@lomedia.no

oyvind.aukrust@lomedia.no

Det er åtte måneder siden arbeidsminister Robert Eriksson (FrP) motvillig ga fra seg sjefsstolen i Arbeids- og sosialdepartementet til Anniken Hauglie (H). Mens stormkastene føyk rundt ørene på Eriksson, har Hauglie seilt i maksvær. Der Eriksson klarte å mobilisere tusener på gata, bedyrer Hauglie at hun har et godt samarbeid med fagbevegelsen.

– Hva er dine vyer for det norske arbeidslivet?

– Da jeg tiltrådde, sa jeg at det var tre saker som var viktigst for meg. For det første å få flere i jobb, for det andre å få færre ungdommer til å falle utenfor arbeidslivet og for det tredje å få Nav til å fungere bedre. Det står seg fortsatt, sier arbeidsministeren.

• Følg oss på Facebook og Twitter

Nedtur uten sidestykke

I januar, rett etter at hun hadde overtatt jobben, var oljeprisen på det laveste med under 30 dollar fatet. Nå har den karret seg opp mot 50 dollar, men oljeprisen er fortsatt bare halvparten av det den var i 2014.

– Vi har vært gjennom en nedtur uten sidestykke. Og når det er en bransje som vi er så avhengig av som oljebransjen, så får det store konsekvenser.

Men hun gleder seg over at arbeidsledighetstallene har flatet ut, og at det er økt optimisme på kysten fra Kristiansand til Kristiansund.

– Det vi ser nå er at gründerskapet blomstrer. Det er gledelig. Nå gjenstår det å se om de bedriftene som startes, er levedyktige bedrifter over tid. Det er viktig for regjeringen å få flere arbeidsplasser i private virksomheter, at de overlever i flere år.

Selv om det er mange ungdommer som fortsatt havner i utenforskapet, er det et godt tegn når arbeidskraftundersøkelsen viser at det er flere ungdommer som tar utdanning.

I mai la hun fram en stortingsmelding om NAV.

– Den meldingen har fått god mottakelse, og ikke minst er det gledelig at de ansatte synes at meldingen er bra. Det er en begynnelse på å få ordnet opp, sier Hauglie.

NTL roser arbeidsministeren for Nav-meldingen

Ingen lovendring nå

Da du tiltrådte sa du at du ikke ville gjøre noen endringer i arbeidsmiljøloven. Gjelder det fortsatt?

– Ja, endringene i arbeidsmiljøloven trådde i kraft fra 1. juli i fjor og har virket ett år. Det har vært en svak økning i midlertidige ansatte fra 8 til 8,8 prosent, sier Hauglie.

Over 50 kommuner sier nei til den nye arbeidsmiljøloven

Departementet har satt i gang forskningsprosjekter for å se hvordan saken utvikler seg. Hauglie understreker at ingen ønsker seg et løsarbeidersamfunn, faste stillinger skal være normalen. Hun mener at dette er ønsket også fra arbeidsgiverne, men at det må være plass til større fleksibilitet.

Arbeidstida

Tidligere i år la arbeidstidsutvalget fram sin innstilling. Det har vært en høringsrunde med få overraskelser, ifølge statsråden.

Dette må du vite om arbeidstidsutvalget

– Det var mange kjente posisjoner. Vi har ennå ikke bestemt hvordan vi skal følge det opp, sier Hauglie. Arbeidstidsutvalget leverte en NOU i begynnelsen av året. På tre punkter var det dissens i utvalget. Det gjaldt spørsmålet om turnus- og skiftordninger, delvis uavhengige stillinger og arbeidstidsordningen i petroleumssektoren.

Selv om det ikke kommer endringer i arbeidsmiljøloven akkurat nå, er det flere saker under arbeid.

– Hvordan vi skal følge opp utvalget vil jeg komme tilbake til.

Offentlig tjenestepensjon

– Offentlig tjenestepensjon må på plass, men vi har ikke noe hastverk. Samtidig er det ikke noen tvil om at det er i alles interesse at dette blir løst, og alle ønsker å få prosessen tilbake på sporet, noe jeg også tror vi vil få til, sier Hauglie.

Derfor er offentlig tjenestepensjon gull verdt

Det er to saker som er på høring, arbeidsavklaringspenger og flyktningefordeler i Folketrygden. Det har vært en stor økning av unge som får arbeidsavklaringspenger. Departementet vurderer om det skal settes inn tiltak. Om det skal gjøres innstramminger på de fordelene flyktninger har i Folketrygden, som for eksempel å øke opptjeningstiden, er også på høring.

Flere ledige mister retten til dagpenger

Spennende budsjett

– Men nå står vi rett foran budsjettet og det kommer til å bli et veldig bra budsjett, skryter Hauglie uten å ville røpe noe av innholdet. Vi må smøre oss med tålmodighet fram til 6. oktober.

Selv om det er Hauglies første budsjett som statsråd føler hun seg kjent med budsjettprosessen etter mange år som byråd i Oslo.

– Gjennom budsjettprosessen får en mulighet til å gjøre et dypdykk i hele departementets portefølje og ansvarsområde. Men det har vært vanskelig i og med at vi har opplevd et gedigent inntektsfall som følge av nedgangen i oljesektoren, sier hun.

• Høyre vil kutte ferieuke for ansatte over 60 år

Utilgivelig av de rødgrønne

Samtidig retter hun en særdeles skarp kritikk mot de rødgrønne regjeringene.

tilfreds: Samarbeidet med partene fungerer, mener Hauglie.

tilfreds: Samarbeidet med partene fungerer, mener Hauglie.

Øyvind Aukrust

– Det er nesten utilgivelig at de ikke brukte gullårene til å starte omstillingen som alle visste måtte komme. I stedet for å omstille trådde de bånn gass. Det er seint å begynne omstillingen nå, sier Hauglie og virker rett og slett litt oppbrakt.

Stillingen som arbeids- og sosialminister har brakt deg i nær kontakt med fagbevegelsen. Hva er din erfaring så langt?

– Vi har en veldig god tone med partene i arbeidslivet. Jeg har fått bekreftet det jeg visste på forhånd at partene er seriøse og tar et stort samfunnsansvar, forklarer Hauglie.

Frontfagsoppgjøret

Det er nesten noe sosialdemokratisk over engasjementet når hun forklarer nytten av den norske modellen og det tette samarbeidet mellom partene i arbeidslivet og regjeringen.

Hun trekker fram situasjonen i forbindelse med frontfagsoppgjøret i april.

Dette handler frontfagsoppgjøret om

– Da kunne vi bidra med å løse en vanskelig meklingssituasjon med å komme med endringer i permitteringsreglene. Slik var vi med å bidra til at vi unngikk en langvarig ødeleggende streik. Det viser at vi drar i samme retning, sier statsråden.

Urias post

Under budsjettdebatten før jul i fjor, dagen etter at Hauglie hadde overtatt posten som arbeids- og sosialminister, møtte hun for første gang i Stortinget.

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen mente at Hauglie hadde fått regjeringens uriaspost, altså regjeringens verste posisjon.

Men det var ikke Hauglie enig i.

– For det første vil jeg avvise på det sterkeste at jeg har fått en uriaspost. Jeg mener at jeg har fått en utrolig spennende post, og jeg vil mene at det for tiden kanskje er en av de mest spennende postene man kan ha. Jeg sa ikke ja til dette fordi det skulle være enkelt, men fordi det er en spennende og viktig utfordring å ta på seg i en krevende tid, svarte hun.

Ansatte i departementene må rydde pulten hver dag i det nye regjeringskvartalet

«Jeg er med i LO i all hemmelighet. Om jeg avslører det, er jeg redd jeg mister jobben»

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse