JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mulig allmenngjøring av Riksavtalen

Det kan bli lovfestet lønnsgulv innen servering, overnatting og catering

Nå kan det bli lettere å stoppe sosial dumping i hotell- og restaurantbransjen.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Nå kan det bli en kraftig opprydding i noen av verstingsbransjene i Norge: Hotell- og restaurantbransjen.

Kjøper du en halvliter på byen, er det en overveldende sjanse for at den som selger den ikke har tariffavtale og at hun har utenlandsk bakgrunn.

Bransjene som omfatter overnatting, servering og cateringvirksomhet har opp mot 100.000 sysselsatte i Norge. To av tre arbeider i bedrifter uten tariffavtale.

Nesten halvparten av de som jobber i bransjen har utenlandsk bakgrunn.

Nå har Tariffnemnda innstilt på, og regjeringen har fulgt opp med å sende forslag til forskrift om allmengjøring av deler av Riksavtalen ut på høring, dog uten å ta politisk stilling til spørsmålet.

– Det som er sendt ut på høring er basert på våre innspill. Så langt så bra. Nå er det høring, så får vi se på hva som kommer inn i høringsrunden. Vi mener vi har dokumentert godt at grunnlaget for allmengjøring er der, sier Clas Delp til LO-Aktuelt.

Allmengjøring betyr at deler av en tariffavtale blir gjort om til forskrift for en bestemt periode. Den vil da gjelde som en lov.

Arbeidsdagen utvides med to timer fra 1. juli

Har lyttet

Fellesforbundet tolker imidlertid dette som at vilkårene for å behandle allmenngjøring er tilstede, etter at Tariffnemnda og regjeringen har lyttet til Fellesforbundets krav.

– Forslaget betyr at vi har dokumentert behovet godt nok og at Tariffnemnda mener det er grunnlag tilstede for å behandle dette videre. Forslaget som sendes ut er i tråd med våre forslag, påpeker forbundssekretær i Fellesforbundet, Clas Delp.

Begjæringen er sendt ut på høring med frist til svar den 29. september i år og gjelder for hele landet. Nemnda har imidlertid ikke tatt stilling til hvilke lønns- og arbeidsvilkår som vil bli omfattet av et eventuelt vedtak om allmenngjøring.

• Følg oss på Facebook

Lønnsstatistikk

LO bygget sin begjæring i sin tid på lønnsstatistikken til Statistisk sentralbyrå (SSB).

Andelen arbeidstakere med utenlandsk bakgrunn i bransjen er sterkt økende, fra 28 prosent i 2008 til 44 prosent i 2016.

En høy andel av disse har en timelønn under Riksavtalens satser, ifølge en analyse foretatt av Fafo på oppdrag fra Fellesforbundet.

I en Fafo-rapport fra 2014 vises det til at bransjen har store utfordringer med useriøsitet og lavlønnskonkurranse.

22 prosent hevder at de har en timelønn som er lavere enn Riksavtalens begynnerlønn for ufaglærte servitører.

En tilsynsstatistikk fra Arbeidstilsynet for perioden 2015-2016 viser at av 3000 tilsyn i bransjen, ble det gitt reaksjoner i 79 prosent av virksomhetene. Det gjelder brudd på reglene om arbeidsavtale, overtidsbetaling, arbeidsplaner, HMS-opplæring og arbeidstid.

LO har lagt fram individuelle lønnsslipper og arbeidsavtaler som viser lønnsvilkår som ligger under minstesatsene i overenskomsten i tilsammen 21 enkeltsaker.

Elisabeth må vaske 36 leiligheter etter lunsj

Først ble svindlerne jaget ut av byggebransjen. Nå dukker de samme folka opp i barnevern og ungdomsarbeid

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse