JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kritisk for rekrutteringen til matindustrien

Få vil gå i statsrådens fotspor

Landbruksminister Jon Georg Dale (FrP) er utdannet kjøttskjærer. Men få vil gå veien etter ham.
Landbruksminister Jon Georg Dale viser gamle kunster for sin tidligere læremester, lærer Knut Olav Slettebak.

Landbruksminister Jon Georg Dale viser gamle kunster for sin tidligere læremester, lærer Knut Olav Slettebak.

Helge Birkeland

helge@lomedia.no

I Stranda kommune på Sunnmøre er hver fjerde innbygger knyttet til matindustrien. Men selv her sliter man nå med å rekruttere til faget på den videregående skolen. Det synes landbruks- og matminister Jon Georg Dale er synd. Han gikk selv på Stranda vidaregåande skule, og mener det er viktig å satse på fagutdanningen.

– Jeg hadde ikke ro i kroppen til å sitte på en skolepult mer enn fire minutter, sier Dale til LO-Aktuelt.

Han berømmer sin gamle skole for å ha en faktisk evne til å se urolig ungdom.

– Det ble skapt et utdanningstilbud som gjorde at jeg for første gang opplevde at jeg virkelig kunne bidra med noe på skolen. At jeg ikke var dårligst, men en som kunne bidra med noe. Skolen så ikke bare deler av meg, men hele. Det må også være en viktig pådriver til å velge yrkesfag for mange, mener Jon Georg Dale.

Frp-statsråd Jon Georg Dale advarer eget parti om å vende EØS ryggen

Om han var urolig som elev, har han alltid søkt utfordringer og gikk etter hvert over til oppdrettsnæringen, før han ble politisk rådgiver for Fremskrittspartiet.

Men det skjedde ikke fordi han mistrivdes i matindustrien.

– Det er få ting som slår det sosiale livet rundt kjøttskjærerbordet, minnes han.

Han stiller spørsmål ved om det skal være slik at alle må ta masterutdanning på ett eller annet nivå.

– Det er vel og bra at mange vil det. Men mange er også fornøyd med å ha et ærlig arbeid de går til hver dag. Om det er i industrien, helsevesenet eller andre sektorer. Det er utrolig viktig at vi har folk som velger å ta de jobbene. Hvis alle skal ta mastergrad og ha et akademisk arbeid taper norsk industri. Det har vi ikke råd til, mener statsråden.

I år har skolen han gikk på 12 elever i andre klasse på studieretningen restaurant- og matfag. Men ingen i første klasse.

Jon Georg Dale viser gamler kunster med sin tidligere læremester, Knut Olav Slettebak som påpasser.

Jon Georg Dale viser gamler kunster med sin tidligere læremester, Knut Olav Slettebak som påpasser.

Helge Rønning Birkelund

Må bli attraktivt

Jon Georg Dale møtte mange gamle kjente og viste at han ikke hadde glemt gamle kunster da han gjestet gamleskolen. Skolen er stolt over å ha fostret en kjøttskjærer som er blitt statsråd, og mener det viser at det er muligheter bare du griper den.

– Foreløpig har vi klart å holde tilbudet oppe. Men hvis vi ikke klarer å øke rekrutteringen er det ikke grunnlag for å ha dette tilbudet, sier rektor ved skolen, Jon Hjortdal, til LO-Aktuelt.

Samtidig er han klar på at man ikke kan fatte politiske vedtak om hvor elever vil gå på skole.

– Spørsmålet vi må stille oss er i hvilken grad utdanningen og bransjen framstår som attraktiv for ungdommene. Dette er en utfordring både lokalt og på nasjonalt plan, mener Hjortdal.

Skolen hans har det som trengs av samarbeid med næringslivet. De har entreprenørskap og ungdomsbedrifter. Skolen har tilbud om internasjonalisering, og et sterkt næringsliv rundt seg. Skolen har også vunnet priser for ungdomsbedrifter.

Hjortdal har merket seg påstandene som kom i en Fafo-rapport tidligere i år.

– Faktum er at det i dag kommer kritisk få lærlinger til matindustrien fra skolesystemet. Skal fagutdanningen bestå i disse fagene, er det derfor helt nødvendig at myndigheter, skole og bransjene i fellesskap klarer å gjøre utdanningen attraktiv blant ungdom og klarer å finne en vei der man sikrer fagutdanningen en plass i bedriftenes rekrutteringsstratregi, hevder Fafo i rapporten.

Få nyhetsbrevet vårt

Bli mer sexy

Bjørn Rore Kyllo i NNN (Norsk Nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbund) er enig i at utfordringen består av å gjøre yrkesvalget mer attraktivt.

– Det er en kjensgjerning at kokk og restaurant er mer populært enn industrisporet. Jeg tror vi må gjøre noe med omdømme, og synliggjøre at dette er en bransje som kan være attraktiv, mener Kyllo.

– Vi må rett og slett gjøre yrket mer sexy, legger han til.

Bakteppet er at manglende rekruttering på sikt kan gjøre det vanskelig å få faglærte inn i yrket, og at det blir mer midlertidige stillinger. Når det er sagt, poengterer Kyllo at det jobbes godt med problemet blant partene i arbeidslivet.

Slik blir framtida for yrkesfagene

Oslo vil garantere læreplasser til yrkesfag

LO-medlemmer vender ryggen til Frp

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse