JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Selvstendig næringsdrivende kommer til LO:

Industri Energi åpner dørene for frisører og fotografer. Det kan gi konflikter med andre LO-forbund

Juliane Derry er konservator og medlem i Industri Energi. Gjennom sitt medlemstilbud for selvstendig næringsdrivende, organiserer forbundet nå helt nye yrkesgrupper. Det provoserer Forbundet for Ledelse og Teknikk.
UTFORDRENDE: Konservator Juliane Derry liker friheten i å være selvstendig, med utfordrende oppdrag fra restaurering av møbler til store interiører i historiske bygninger. Men blir hun syk, er det null støtte å få.

UTFORDRENDE: Konservator Juliane Derry liker friheten i å være selvstendig, med utfordrende oppdrag fra restaurering av møbler til store interiører i historiske bygninger. Men blir hun syk, er det null støtte å få.

Øyvind Aukrust

edv@lomedia.no

Konservator Juliane Derry var på jobb på Nasjonalmuseet i Oslo klokka 08:15. Etter full arbeidsdag reiser hun tvers over sentrum til verkstedet hun leier på Rodeløkka. Utover kvelden retusjerer hun en forgylt rokokkoramme fra 1700-tallet. Oppdragsgiver henter den i morgen.

– Ingen bryr seg om hvor mye jeg jobber. Man må være veldig nøye med å beregne arbeidstid i et slikt oppdrag – det tar lang tid å lære.

Derry er ansatt i et ni måneder langt engasjement ved Nasjonalmuseet. Andre ganger jobber hun der som innleid, samtidig som hun tar oppdrag fra andre private og offentlige aktører. Det varierer fra måned til måned hvilke rettigheter hun har til sykepenger og forsikringer.

– Jeg føler meg ganske usikker. Jeg håndterer ganske verdifulle ting, hva skjer hvis noe knekker? Vi har ingen begrensninger på arbeidstid. Blir jeg syk, går det 16 dager før jeg får noe som helst. Jeg kjenner at det er en trussel.

Selv håndterer hun begrensede mengder farlige stoffer – bly, kvikksølv, løsemidler – men yrkeskollegene kan være langt mer utsatt. De er sine egne verneombud.

Slik kan du vite om du skal være næringsdrivende eller ansatt

Industri Energi

Slike som Juliane Derry kan bli en ny satsing for fagbevegelsen. LO har nedsatt et eget utvalg fram mot kongressen 2017, som skal se på tilbudet til selvstendig næringsdrivende. Men Industri Energi (IE) er utålmodig, de har allerede tatt inn 400 selvstendig næringsdrivende. IE omfavner gjerne hvem som helst som søker tilknytning til LO. Også yrkesgrupper som ikke tradisjonelt hører inn under deres vinger.

– Vi vil favne om dem som LO ikke favner om, sier Asle Reime, medlem av IEs arbeidsutvalg.

Forbundet opprettet i 2014 et eget medlemskap for selvstendig næringsdrivende. Samme år ble det etablert hele 31 742 enkeltpersonsforetak, så her er potensialet stort.

Mange har mistet jobben, så får de beskjed om at de gjerne må komme tilbake og fortsette å jobbe, men som selvstendige oppdragstakere. De savner et apparat til å ivareta dem, forteller Reime.

INKLUDERER: Asle Reime, AU-medlem i Industri Energi.

INKLUDERER: Asle Reime, AU-medlem i Industri Energi.

Eirik Dahl Viggen

Det typiske eksempelet er en konsulent i oljesektoren. Men, kanskje overraskende, IE organiserer nå også fotografer, frisører og tradisjonelle håndverkere gjennom sitt medlemstilbud for selvstendig næringsdrivende.

– Det er noe litt forkvaklet over LOs gamle organisasjonsgrenser, sier Reime.

– De er ikke mye endret siden 1950-tallet.

Dere organiserer nå frisører, hva sier Fagforbundet til det?

– Er det frisører ansatt på sykehjem, så ser jeg at vi må diskutere det. Men enkeltstående frisører som jobber alene, hvem andre skal organisere dem?

IE har ingen planer om å organisere musikere som jobber frilans, understreker Reime, det klarer Musikernes fellesorganisasjon utmerket selv.

NRK vil kvitte seg med fast ansatte og kjøpe tjenester «på byen»

Yrkesstolthet

«Løsarbeid» kalles det nedsettende, men det er en historisk etablert arbeidsform i mange håndverksyrker. I etasjene over og under Derrys verksted arbeider 12 andre tradisjonelle håndverkere. En håndfull er i ferd med å danne felles AS, resten er selvstendige.

– Jeg blir så veldig provosert når media stadig gjentar kritikken om at kvinner ikke tør satse som gründere. Men det er ikke rart i det hele tatt. Må du være hjemme med sykt barn, er det null inntekt den dagen. Det er ingen ammefri, slik ansatte får. Som selvstendig har du ingen støtteordninger overhodet.

Hun lar den gylne malingen tørke på bilderamma og går og åpner en boks shellac. Hun blander ut med sprit. Lukta skjerper sansene idét hun stryker væsken over en stol i bøyd treverk. En original Thonet-stol fra 1800-tallet. Det er fra en privatkunde. Yrket virker framfor alt førindustrielt. Så hvorfor meldte Derry seg inn i Industri Energi?

Før studiene jobbet hun deltid i et restaureringsverksted og ble med i Norsk Treindustriarbeiderforbund, senere fusjonert inn i IE. Etter masterstudiet ville hun starte for seg selv, og det ble selvstendig medlemskap.

SISTE FINISH: Å videreføre tradisjonelle teknikker står langt framme når Derry planlegger et arbeid. For et par år siden tok hun mastergrad på temaet shellac. Hun reiste til India for å studere på nært hold hvordan lokalsamfunn utvinner sekretet av lac-billen og videreforedlet det til eksportvare.

SISTE FINISH: Å videreføre tradisjonelle teknikker står langt framme når Derry planlegger et arbeid. For et par år siden tok hun mastergrad på temaet shellac. Hun reiste til India for å studere på nært hold hvordan lokalsamfunn utvinner sekretet av lac-billen og videreforedlet det til eksportvare.

Øyvind Aukrust

Flere blir næringsdrivende ufrivillig

Løsheng til bekymring

– Regjeringen holder på å lage en løsthengende del av arbeidslivet. Folk tvinges inn i det, sier Asle Reime.

De selvstendige har flere utfordringer: Et komplisert avlønningssystem. Ansvars- og skadeforsikring. Sykepenger i arbeidsgiverperioden.

IE ønsker å få på plass en oppdragsgiveravgift som skal dekke dette. Medlemskontingenten er den samme som for øvrige medlemmer. Pengene går ikke til en klubb, men til en sentral stab som bistår med advokathjelp og økonomisk rådgivning.

Samler krefter

En kollega avslutter i verkstedet og går for dagen. Hun har ymtet interesse for medlemskap.

– Det er veldig flott om Industri Energi og LO ser på dette for oss.

Derry spurte forsikringsselskapet sitt hvilke regler som gjelder for ansvars- og yrkesskadeforsikring for selvstendige, men de visste ikke. Slikt er visst bare for ansatte.

Bill.mrk: Næringsdrivende søker fellesskap

Industri Energi utfordrer LO

Meningene er svært delte i LO om at IE åpner for selvstendige medlemmer fra mange yrkesgrupper.

– Dette synes jeg er helt feil og på tvers av det jeg tror på, sier forbundsleder Jonny Simmenes i Forbundet for Ledelse og Teknikk (FLT).

– Det bør være de samme organisasjonsgrenser for organisering av selvstendig næringsdrivende som for arbeidstakere. Her finnes det klare vedtak om hvem som har organisasjonsretten.

Provosert: Forbundsleder Jonny Simmenes i FLT.

Provosert: Forbundsleder Jonny Simmenes i FLT.

Ole Palmstrøm

Fagforbundet vil ikke krangle om medlemmer.

– Frisørenes fagforening, som er en landsdekkende fagforening i Fagforbundet, organiserer frisører både i privat og offentlig sektor. Vi mener at det er feil ende å starte en diskusjon med fordeling av yrkesgruppene, sier nestleder Sissel Skoghaug.

Meningen med LO selvstendig-utredningen er at forbundene ikke skal slåss om medlemmene, påpeker hun.

– Det er det ingen som tjener på. Den store utfordringen må være å få flest mulig vekk fra løsarbeiderkontrakter og inn i tariffavtaler.

Fellesforbundet tar diskusjonen med ro.

– Vi har et utmerket samarbeid med Industri Energi, og vi kjenner ikke til den problemstillingen som du trekker opp, skriver kommunikasjonsansvarlig Vidar Grønli i en e-post.

INGEN KONFLIKT: Kommunikasjonsansvarlig Vidar Grønli i Fellesforbundet.

INGEN KONFLIKT: Kommunikasjonsansvarlig Vidar Grønli i Fellesforbundet.

Ole Palmstrøm

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse