JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mener Erna og Kristin har fått større makt

LO er helt uenig med kommunepolitikerne

Maktbalansen mellom partene i arbeidslivet er stabil, men mange mener arbeidsgiveren har fått mer makt.

Bjørn A. Grimstad

helge@lomedia.no

Det kommer fram av en undersøkelse blant landets folkevalgte, som er utført av NorgesBarometeret.

Over 2000 kommunepolitikere har svart på undersøkelsen, som viser at to av tre lokalpolitikere mener det er en god maktbalanse i Norge mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Det er nøyaktig samme resultat som en identisk undersøkelse foretatt i august 2014.

Selv om det har vært små endringer på totaltallene har det vært en dreining mot at representantene fra regjeringspartiene i større grad mener at maktbalansen er god, mens opposisjonspolitikerne har gått i motsatt retning og mener i større grad at arbeidsgiverne har for mye makt.

Disse 27 yrkene gikk ned i lønn i fjor

- Store endringer

LO-nestleder Hans-Christian Gabrielsen er sterkt uenig med kommunepolitikerne.

– Det de ikke tenker over er hvordan maktforholdet med dagens regjering betydelig er blitt forskjøvet i favør arbeidsgiver. Kommunepolitikerne glemmer de store strukturelle endringene som regjeringen har gjort. De gir seg ikke utslag over natta. Men over tid ser du hvordan maktbalansen forrykkes og til syvende og sist bidrar til et mindre produktivt arbeidsliv og en dårligere konkurransekraft for landet, sier Hans-Christian Gabrielsen til LO-Aktuelt.

Gabrielsen viser blant annet til endringene i arbeidsmiljøloven, og åpningen for en generell adgang til midlertidig ansettelser.

– Det utgjør et spektakulært skifte i maktforholdet, mener han.

Sammen mot regjeringen

LO-nestlederen mener de store utfordringene den siste tiden også har vist at partene på begge sider i arbeidslivet har stått sammen mot regjeringens politikk.

– Det gjelder blant annet flyktningeutfordringen vi hadde vinteren 2015/2016. Regjeringen og store deler av det politiske Norge begynte å ta til orde for et lavlønnsspor som løsning for problemet med integrering av flyktninger. Stortingsflertallet landet ned på løsningen som LO og NHO gikk sammen om og presenterte for regjeringen, som gikk på at vi ikke tror på lavlønnssporet men på arbeidslivet også som integreringsarena. På klimasiden har vi i fellesskap gjort flere felles framstøt overfor regjeringen som igjen er blitt gjeldende politikk. Og det gjelder permitteringsregelverket, selv om vi her skulle ønske at NHO kom tidligere på banen sammen med oss. Men når vi gjorde det ble det resultater. På lærlingfronten skjedde akkurat det samme. Det viser styrken i partssamarbeidet i den norske modellen, men også at når vi setter oss ned i et trepartssamarbeid er det den type politikk som er den beste og som blir vedtatt, påpeker Gabrielsen.

Status quo

Regjeringen er fornøyd med resultatet av undersøkelsen.

– Det er hyggelig å høre at folkevalgte i kommunene synes maktbalansen mellom arbeidstakere og arbeidsgivere i arbeidslivet er god, på tross av kritikken fra flere hold etter at regjeringen gjorde endringer i arbeidsmiljøloven. Partssamarbeidet er en viktig faktor i norsk politikk, og regjeringen er opptatt av å ha et godt forhold til partene i arbeidslivet, sier statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet, Morten Bakke (H) til LO-Aktuelt. Det er nøyaktig samme resultat som en identisk undersøkelse foretatt i august 2014 ga som resultat.

Så lenge lever folk i ditt yrke

Dette er snittlønna i over 300 yrker

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse