JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO advarer mot ny retning i forskningspolitikken:

LO frykter mindre forskning på de største samfunnsutfordringene

LO mener den næringsrettede og samfunnsnyttige forskningen vil lide dersom regjeringen følger forslagene til ekspertutvalg.
KVALITET: Vitenskapelig kvalitet må prioriteres høyere, mener regjeringen. Det vil favorisere universitetene og de brede forskningsprogrammene, påpeker LO.

KVALITET: Vitenskapelig kvalitet må prioriteres høyere, mener regjeringen. Det vil favorisere universitetene og de brede forskningsprogrammene, påpeker LO.

ragnhild@lomedia.no

– Nå står Norge overfor store endringer. Da kreves det nettopp at forskningen og næringslivet finner sammen.

Det sa statsminister Erna Solberg i sommer under Birkelandjubileet – markeringen av at det i år er 150 år siden den norske fysikeren Kristian Birkeland ble født og 100 år siden hans død.

Men i praksis frykter LO at regjeringen leder forskningen i stikk motsatt retning – med mindre vekt på forskningens relevans og samfunnsnytte. Det kommer fram i LOs høringssvar til regjeringens arbeid med langtidsplanen for forskning og høyere utdanning.

Mer vekt på kvalitet

I fjor satte regjeringen ned et ekspertutvalg som fikk i oppdrag å anbefale tiltak som kunne gi økt kvalitet i forskningen og samtidig redusert ressursbruk i Forskningsrådet. I februar kom utvalget med sin rapport, og det er ventet at regjeringen vil legge vekt på disse innspillene når langtidsplanen skal revideres i høst.

Ett av hovedpunktene i rapporten fra ekspertgruppen er at vitenskapelig kvalitet må prioriteres høyere enn i dag. Dette vil favorisere universitetene og de brede forskningsprogrammene og gå på bekostning blant annet av den forskningen som foregår i bedriftene, mener LO.

«LO mener den nye politikken til regjeringen vil få direkte konsekvenser for forskningsmulighetene i både næringslivet og særlig i instituttsektoren, ved at man vil vri finanseringen bort fra disse sektorene», skriver LO i sitt høringssvar.

NORSK ARBEIDSLIV: LO er bekymret for at arbeidslivsforskningen blir nedprioritert.

NORSK ARBEIDSLIV: LO er bekymret for at arbeidslivsforskningen blir nedprioritert.

Erlend Angelo

To milliarder til «fremragende forskning»

Helt konkret foreslår ekspertgruppen å flytte inntil to milliarder kroner til «fremragende forskningsmiljøer» i neste års statsbudsjett. Hva som er «fremragende forskning» måles i stor grad etter publisering og sitering i de beste internasjonale fagtidsskriftene, påpeker LO. Organisasjonen er bekymret for at et overdrevent fokus på publisering i internasjonale tidsskrifter, vil fortrenge andre hensyn.

– Hvis denne forskningspolitikken blir en realitet, vil det svekke forskningen på områder som er viktige for styringen og utviklingen av Norge. Vi må kunne prioritere forskning som er særlig relevant for norske næringer og norsk virkelighet, påpeker LOs førstesekretær Julie Lødrup.

LO er særlig urolig for at forskning på norsk arbeidsliv og den norske modellen vil få lav prioritet, sier Lødrup.

• Advarer mot historisk bunnivå for arbeidslivsforskning

FORSKNING: Førstesekretær Julie Lødrup i LO mener vi må prioritere forskning som er særlig relevant for norske næringer.

FORSKNING: Førstesekretær Julie Lødrup i LO mener vi må prioritere forskning som er særlig relevant for norske næringer.

Morten Hansen

Må svare på samfunnets utfordringer

– Hva er det som er så problematisk med at regjeringen vil prioritere kvalitet i forskningen? Det høres da positivt ut.

– «Kvalitet» er ikke noe entydig ord. Når Norge bruker så store summer på forskning som vi gjør, må vi kunne ha to tanker i hodet på én gang. Skal vi løse de utfordringene samfunnet står overfor, må vi bruke penger på den forskningen som har samfunnsrelevans, sier Lødrup.

I tillegg til arbeidslivs- og velferdsforskningen mener LO det er behov for en styrking av forskning og utvikling på norsk landbasert industri og forskning for å omdanne Norge til et lavutslippssamfunn.

«Dersom regjeringen legger ekspertutvalgets forslag til grunn, vil dette svekke næringslivsforskningen og i motstrid til regjeringens signaler om å styrke denne. Dette er uheldig på flere måter og vil svekke mulighetene til omstilling og verdiskaping i norsk økonomi», skriver LO.

120 høringssvar

Statssekretær Bjørn Haugstad (H) i Kunnskapsdepartementet sier til LO-Aktuelt at samfunnsutfordringene i både privat og offentlig sektor har blitt enda tydeligere siden den første langtidsplanen ble lagt fram i 2014.

– Vi mener forskning og innovasjon er avgjørende for at vi skal greie å gjennomføre omstillingen på en god måte, og den reviderte langtidsplanen må bidra til dette. Nå har vi fått inn over 120 skriftlige innspill, som vi vil lese grundig før vi tar stilling til hvilke justeringer og eventuelle nye prioriteringer vi vil foreslå i den reviderte langtidsplanen, skriver Haugstad i en epost.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse