JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Holship-saken ankes inn for menneskerettsdomstolen

LO satser tungt i Strasbourg

LO godtar ikke dommen i Høyesterett i Holship-saken. De får med seg en av Norges fremste eksperter på EU-rett når de anker saken inn for Den europeiske menneskerettsdomstolen.
Professor i jus ved Oslo Universitet, Hans Petter Graver, er med på laget når LO skal ta Holship-saken inn for Den europeiske menneskerettsdomstolen.

Professor i jus ved Oslo Universitet, Hans Petter Graver, er med på laget når LO skal ta Holship-saken inn for Den europeiske menneskerettsdomstolen.

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

En av Norges eksperter på EU-rett, Hans Petter Graver er med på laget når Holship-dommen skal klages inn for Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD). Graver er professor ved Institutt for privatrett ved Universitetet i Oslo, og har jobbet med forholdet mellom EØS og EMD.

Havnearbeiderne kan få omkamp om Holship-saken i menneskerettighetsdomstolen

16. desember avsa Høyesterett dom i Holship-saken. LO og Norsk Transportarbeiderforbund tapte saken. Flertallet i Høyesterett mente at havnearbeiderne ikke hadde rett til å bruke boikott som kampmiddel for å tvinge Holship til å inngå tariffavtale med Transportarbeiderforbundet. Retten mente at en boikott er et brudd på etableringsretten og dermed ulovlig.

Setter Høyesterett til side

Hvis EMD gir fagbevegelsen medhold vil den sette Høyesteretts avgjørelse til side.

Graver mener at Høyesterett svekker organisasjonsretten og de faglige rettighetene ved å sidestille disse rettighetene med økonomiske hensyn og etableringsretten, og ved å la disse sette rammene for hva det kan inngås tariffavtale om. Organisasjonsretten er grunnlovsfestet og også en rettighet sikret i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Organisasjonsretten må derfor tillegges større vekt, mener han.

Graver mener det blir helt feil å sidestille dette slik Høyesterett sier i sin dom.

Dommen i Høyesterett var ikke enstemmig. Mindretallet støttet arbeidstakersiden, men heller ikke mindretallet argumenterte mot at etableringsretten og organisasjonsretten er sidestilt.

– Dette er et viktig prinsipielt spørsmål, sier Graver som regner med at Den europeiske menneskerettsdomstolen vil behandle.

• Følg oss på Facebook

56 000 klager i året

Den europeiske menneskerettsdomstolen er en del av Europarådet og behandler tvister og forståelsen og bruken av Den europeiske menneskerettskonvensjon. Den mottar 56 000 klager årlig så det foregår en hard utsiling for å få behandlet sin sak. Men Graver mener at det prinsipielle med Holship-dommen gjør at den kan bli behandlet.

– Fra LO-hold har det blitt hevdet at tariffavtalen i havnene er så spesiell at Høyesteretts avgjørelse ikke vil få noen betydning for andre tariffområder.

– De har nok rett i at de umiddelbare virkningene ikke er så store for de fleste tariffavtaler. Men dette gjelder likevel et prinsipielt og helt generelt spørsmål: Skal reglene for de fire friheter bestemme hva partene i arbeidslivet kan inngå avtale om, og skal arbeidsgivere stå fritt til å utfordre enhver tariffavtale ved å påberope seg markedsfrihetene? Hele poenget med den kollektive arbeidsretten har jo vært at arbeidstakerne organiserer seg for å stanse de frie markedskreftenes ødeleggende virkninger for arbeidslivet. Dette blir undergravd hvis de samme markedskreftene anerkjennes som overordnet tariffavtalesystemet, sier Graver.

Anken til EMD må være inne 16. juni. Da venter en lang prosess. Sist LO hadde en sak inne for EMD var saken om nordsjødykkerne. Da tok hele prosessen fire år fra det ble avsagt dom i Høyesterett til pionerdykkerne fikk medhold i EMD i desember 2013.

Få nyhetsbrevet vårt

Vi går «all in»

– Når vi går til EMD med en sak så går vi «all in», sier leder av LOs juridiske avdeling, Atle Sønstelie Johansen.

– Derfor bruker vi mye ressurser internt og trekker inn eksterne ressurser som Hans Petter Graver. Dette er spørsmål som han har jobbet mye med, sier Johannesen.

Han mener det er gode sjanser for at EMD kommer til å ta saken fordi domstolen ikke har behandlet dette spørsmålet tidligere.

Holship-saken i Høyesterett

Havnearbeiderne risikerer å stå på bar bakke etter tre år i streik

Oslo Havn blir diskusjonstema på ITF-konferanse

Menneskerettsloven

Organisasjonsretten er slått fast i Grunnloven

Retten til faglig kamp er slått fast i Menneskerettsloven

Den europeiske menneskerettskonvensjonen har blitt en del av norsk lovverk gjennom Menneskerettsloven.

Menneskerettsloven har forrang foran andre lover hvis det er motstrid mellom lovbestemmelser.

Den kollektive arbeidsretten blir undergravd hvis markedskreftene blir overordnet tariffavtalesystemet

Hans Petter Graver, Professor i privat rett ved Universitetet i Oslo

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Menneskerettsloven

Organisasjonsretten er slått fast i Grunnloven

Retten til faglig kamp er slått fast i Menneskerettsloven

Den europeiske menneskerettskonvensjonen har blitt en del av norsk lovverk gjennom Menneskerettsloven.

Menneskerettsloven har forrang foran andre lover hvis det er motstrid mellom lovbestemmelser.