JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mener MDGs forslag er en snikinnføring av minstelønn

Redusert arbeidsgiveravgift for lavtlønte tas ikke imot med glede hos de rødgrønne.
Rasmus Hansson (MDG).

Rasmus Hansson (MDG).

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Miljøpartiet De Grønne (MDG) la mandag fram en plan for 150.000 nye arbeidsplasser. Et av tiltakene går ut på å redusere arbeidsgiveravgiften med to prosentpoeng for dem som har en årsinntekt på under 320.000 kroner. Prislappen anslås til å være fem milliarder kroner pr. år.

Lignende grep er gjort blant annet i Frankrike, hvor det ifølge MDG har gitt økt sysselsetting.

– Vi er i en situasjon hvor arbeidsledigheten blant ungdom og lavtlønte er blitt bekymringsfull. Vi har sett det i andre europeisk land, og det har nå blitt et problem også hos oss. Målet med forslaget er å øke muligheten for å få folk i arbeid, særlig med tanke på lavtlønnsyrker. Å differensiere arbeidsgiveravgiften er også et virkemiddel som allerede er i bruk, sier talsperson for MDG, Rasmus Hansson til LO-Aktuelt.

– Målet er å flytte beskatning fra arbeid og over til miljøfiendtlig forbruk, legger han til.

Disse 27 yrkene gikk ned i lønn i fjor

Låser lav lønn

Stortingsrepresentant Kirsti Bergstø (SV) mener redusert arbeidsgiveravgift for lavlønte vil låse folk inn i lav lønn.

– Det er ingen ønsket utvikling. Det blir som med minstelønn. Det som anses som et gulv blir raskt et tak, sier Kirsti Bergstø (SV) til LO-Aktuelt.

– I dag har vi en differensiert arbeidsgiveravgift knyttet til geografi. Det er en helt annen innretning som fungerer veldig bra. Det er noe helt annet å individualisere arbeidsgiveravgift på bakgrunn av lønn. Det vil være med på å fremme intensiv for lave lønninger, legger hun til.

Heller ikke stortingsrepresentant Rigmor Aasrud synes dette er noe godt virkemiddel.

– Det vil både være kostbart og byråkratiserende, mener hun.

Rasmus Hansson er fullt klar over argumentene.

– Vi står her i en avveining mellom å prøve ut nye tiltak av denne typen for å øke jobber, eller ikke gjøre det på bakgrunn av det argumentet. Det har jeg den største respekt for. Men det er likevel viktig å faktisk prøve ut dette. Vi har også foreslått en mekanisme med gradvis økning i arbeidsgiveravgiften for å unngå et lønnstak som SV er bekymret for, sier Rasmus Hansson.

– Så må vi angripe lønnsforskjeller og ulikheter på andre måter. Blant annet gjennom skattelette for lavtlønte og tiltak for å kompensere kostnader. Som helhet har De Grønne en skatte- og avgiftspakke som er til fordel for lavtlønte, mener Hansson.

Disse ti grafene viser Forskjells-Norge

Vil ikke fungere

Forslaget faller heller ikke i god jord hos EL og IT Forbundet, som mener forslaget bryter med den norske modellen.

– Intensjonen bak forslaget er godt, men det kommer ikke til å fungere etter hensikten. Erfaringer fra Sverige, der arbeidsgiveravgiften fra 2009 ble halvert for de under 26 år, viser at det var en kostbar milliardreform som ikke fikk flere i arbeid, sier Jan Olav Andersen, leder av EL og IT Forbundet til LO-Aktuelt.

– MDGs forslag deler noen problematiske egenskaper med minstelønn, ifølge Andersen som frykter ordningen presser ned lønningene.

– Vi frykter at ordningen blir en lønnsfelle. Vi trenger definitivt ikke at arbeidsgivere får flere insentiv for å holde lønningene nede. Det er en feil bruk av offentlige midler, sier Andersen.

Miljøpartiet fremmet tilsvarende forslag i Stortinget i vår. Det fikk ikke støtte fra noen andre partier.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse