JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ministeren må svare om sluttvederlagsordningen som rammet Svenn Erik hardt

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) må nok en gang svare om sluttvederlagsordningen.
Svenn Erik Berrefjord lever fortsatt i det uvisse om hvor mye han får beholde av sitt sluttvederlag.

Svenn Erik Berrefjord lever fortsatt i det uvisse om hvor mye han får beholde av sitt sluttvederlag.

Erlend Angelo

helge@lomedia.no

Denne gang er det KrF-representanten Hans Olav Syversen som har stilt et skriftlig spørsmål til arbeids- og sosialministeren i Stortinget.

Han henviser i spørsmålet til at da Stortinget vedtok at det tariff-festede sluttvederlaget skulle beskattes som arbeidsinntekt, var det ikke ønskelig at dette samtidig skulle føre til en avkortning av ulike Nav-tjenester.

Dette ble stadfestet i et anmodningsvedtak 17. desember i fjor.

– Undertegnede gjorde i debatten oppmerksom på at dersom det ga betydelige økonomiske konsekvenser regnet jeg med at regjeringen ville komme tilbake til Stortinget. Kan statsråden si noe om økonomiske konsekvenser og eventuelle nye vurderinger knyttet til hele sluttvederlagsordningen, spør Syversen.

Ble rammet

Platearbeider Svenn Erik Berrefjord (60) er blant de som er rammet av regjeringens innskjerpelse av sluttvederlagsordningen. Han fikk beskjed om at han måtte betale skatt for sluttvederlaget han fikk fordi han ble syk og ufrivillig mistet jobben. Han fikk også kutt i uføretrygda og satt igjen med rundt 23.000 kroner av sluttvederlaget på 75.000 kroner.

Skatten var på over 26.000 og kuttet i uføretrygda på over 25.000, rapporterte Magasinet for fagorganiserte i fjor.

I fjor ble sluttvederlagsordningen for første gang skattlagt som inntekt. Det ga et kraftig fratrekk i uføretrygda. Berrefjord har kontaktet sitt lokale Nav-kontor for å få svar på hva som skjer med saken hans etter at Stortinget vedtok at Nav-ytelser likevel ikke skal avkortes.

– Saken min er ennå til behandling, har jeg fått beskjed om, sier han til FriFagbevegelse.

Dette er snittlønna i over 300 yrker

Et spleiselag

Ordningen med sluttvederlag var opprinnelig et spleiselag mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, hvor skattefritaket har vært statens bidrag. Den gjelder for arbeidstakere mellom 50 og 67 år som mister jobben på grunn av nedbemanning, konkurs eller sykdom.

Sluttvederlagsordningen ble etablert allerede i 1966.

Tidligere har arbeidstakere som omfattes av ordningen kunnet motta et sluttvederlag på opptil 80.000 kroner skattefritt. Det har vært en håndsrekning til godt voksne arbeidere som mister jobben før de oppnår avtalefestet pensjon.

Det var i budsjettforliket mellom regjeringspartiene og Venstre og KrF som ble inngått før jul for ett år siden, at flertallspartiene ble enige om å skattlegge ordningen. Haken ved det hele, var imidlertid at det dermed også fører til en avkortning ved utbetalinger fra Nav. Dermed går nesten hele støtten inn i statskassa - ikke til arbeidstakere som er rammet.

Stortingsvedtak

Spørsmål om sluttvederlagsordningen begynner å bli en gjenganger. I forbindelse med budsjettet for 2017 ba Stortinget regjeringen sørge for å videreføre gjeldende praksis med å unnlate å avkorte Nav-ytelser som følge av mottatt sluttvederlag.

I et brev til statsråden fra nestleder i LO, Tor-Arne Solbakken og NHO-direktør Svein Oppegaard, presiserer de to viktigheten for LO og NHO at regjeringen følger opp budsjettvedtaket gjennom forslag til nødvendige lovendringer. Dette fordi LO og NHO selv har framforhandlet avtalen om tariffestet sluttvederlag.

Selv om budsjettvedtaket gjelder fra 2017, mener LO og NHO det er naturlig i lovsaken også å vurdere at videreføringen av ordningen med å unnlate avkortning slik den gjaldt i 2015 og tidligere, blir gjort gjeldende allerede fra 2016.

• Følg oss på Facebook

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse