Tidligere McKinsey-topp mener Norge underdriver risikoen i norsk arbeidsledighet
Nå er Norge dårligst i Norden på sysselsettingsutvikling
Samfunnsøkonom Svein Harald Øygard heller malurt i begeret hos de som forventer en økonomisk opptur i Norge.
Tidligere Ap-politiker Svein Harald Øygard er bekymret for norsk økonomi og den store ledigheten.
Helge Rønning Birkelund
helge@lomedia.no
– Ledigheten har ikke vært så stor på 20 år. Antall langtidsledige øker kraftig. Og det skapes ikke nye jobber. Likevel er det dessverre ingen stor debatt om situasjonen på arbeidsmarkedet i Norge, sier Svein Harald Øygard til LO-Aktuelt.
Onsdag gjestet han nyttårsseminaret til Arbeiderpartiet. Det var et lite comeback i politikken for mannen som var statssekretær for finansminister Sigbjørn Johnsen tidlig på 90-tallet, senere sentralbanksjef på Island og førstevalget som finansminister da Kristin Halvorsen ville ha ny statsrådpost og Jens Stoltenberg måtte finne erstatteren hennes.
Fram til sist høst jobbet han 4 år i Brasil, for McKinsey & Company.
Mye bråk i -94
Tidligere på dagen kritiserte statsminister Erna Solberg venstresiden i norsk politikk for å snakke Norge ned i en statsministerduell med Jonas Gahr Støre. Øygard vil ikke være med på at han svartmaler situasjonen med sin knusende dom over norsk økonomi.
– Jeg peker på fakta, nemlig at to av tre land som vi sammenlikner oss med har større økonomisk vekst enn Norge. Alle de andre nordiske landene, samt Tyskland og Storbritannia, har en bedre sysselsettingsutvikling enn Norge. Da er det fakta, ikke svartmaling, mener Svein Harald Øygard.
– Det var høy ledighet i 1994. Vi måtte bruke veldig mye tid på det. Det var mye debatt, et stort engasjement og mediene var fulle av artikler om ledigheten. Vi ble med rette utfordret på om vi gjorde nok for å få ned ledigheten. Den utfordringen burde man også bringe fram i dag når ledigheten i alle fall er like høy, om ikke høyere. Etter mitt skjønn er det alt for lite oppmerksomhet rundt dette nå. Du må lese med forstørrelsesglass i nasjonalbudsjettet for å finne et sett av reelle virkemidler for å adressere ledigheten ut over å øse ut mer penger. Man viderefører en krisepakke, ja, og man putter på mer oljepenger. Men er dette toppen av hva man kan komme opp med, spør Svein Harald Øygard.
• Folket tror Jonas blir statsminister
Sysselsettingsgraden
– I forhold til veksten i verdiskapning i Fastlands-Norge per innbygger er vi på nesten like lavt nivå som i FIFA-rankingen for fotball, hvis vi sammenligner med OECD-landene og G20-landene. Hadde veksten bare vært 0,2% lavere ville vi vært der, viser tallene.
Bare oljepengene holder norsk økonomi på beina. Men Øygard er også kritisk til bruken av disse pengene.
– Vi etablerte oljefondet for å få større muligheter til å gjøre de rette tingene, ikke for at vi skulle la være å gjøre de rette tingene, mener han.
Når kommer så oppturen? Ifølge Øygard er forventningene dårlig.
– Siden 2011 er norsk økonomi verre enn i en eurosone i krise målt ved utviklingen i industriproduksjonen. Også «ikke-olje« er ned og viser ikke reell vekst. Men Regjeringen har bare pøst på med oljepenger. Sammen med Island hadde Norge tidligst høyest sysselsettingsgrad i Nord-Europa. Fra det høye nivå har Island fortsatt veksten. mens Norge nå også er slått av Tyskland, Danmark og Sverige. Storbritannia. Bare ett land har fallt siden 2013, nemlig Norge.
Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson, Marianne Marthinsen, mener regjeringen ikke tar utviklingen på alvor. Det er også et av de viktige poengene til Øygard, poengterer hun.
– Framstillingene i nasjonalbudsjettet er ikke lystige. Men om de slår feil er det i så fall på den negative siden. Det er vanskelig å se hvor veksten kan komme, sier Marianne Marthinsen.
• Ap kritiserer regjeringa for svekket satsing mot arbeidsløsheten