JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykemeldte skal fortsatt få sykepenger selv om de dropper aktivitetsplikten

NAV skal ikke lenger straffe sykemeldte som glemmer aktivitetsplikten

LO vant fram: Fra 5. oktober blir det slutt på automatisk stopp i sykepengene etter åtte uker.
LO og førstesekretær Peggy Hessen Følsvik er glad for at regjeringen og NAV lytter til LO.

LO og førstesekretær Peggy Hessen Følsvik er glad for at regjeringen og NAV lytter til LO.

Bjørn A. Grimstad

torgny@lomedia.no

Det siste året har mange sykmeldte fått stoppet sykepengene etter åtte uker. I mange tilfeller har stoppen kommet som et lyn fra klar himmel. Begrunnelsen for å stoppe er at den sykmeldte ikke har oppfylt «aktivitetsplikten».

Høyre vil kutte ferieuke for ansatte over 60 år

Dialogplikt

Aktivitetsplikten betyr at den sykmeldte ikke bare skal legge seg i senga eller sette seg i stolen, men har plikt til å være i dialog med NAV-kontoret eller arbeidsgiveren for å se om det er mulig å utføre noe arbeid.

Fra 5. oktober blir det stopp på denne praksisen. Helt siden LO oppdaget hvordan NAV utførte jobben, for et år siden, har organisasjonen jobbet hardt for å gå slutt på praksisen.

– Vi er svært fornøyd med at regjeringen og NAV lytter til LO i denne saken, sier LO-sekretær Peggy Hessen Følsvik til LO-Aktuelt.

• Følg oss på Facebook

Svært overrasket

– Først da vi ble klar over dette trodde vi at NAV sendte ut et brev med varsel om stopp i sykepengeutbetalingen, men så oppdaget vi at det ikke bare var et varsel, men at det rett og slett var sykepengestopp, sier hun.

LO har lagt ned svært mye arbeid i å myndighetene til å snu.

IA-avtalen legger opp til dialog og at sykmeldte skal bruke restarbeidsevnen, men i denne saken har all bevisbyrden blitt lagt på arbeidstakeren uten at det har blitt stilt noen krav til arbeidsgiveren.

15.000 minstepensjonister går glipp av pensjonsøkning

Nå er det ikke lenger lov å tvinge 67-åringer til å slutte på jobben

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse