JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NHOs årskonferanse denne uka:

NHO-sjefen fikk mye pepper for mastergrad-planer

Kristin Skogen Lund vil redusere antall mastergrader. Det blir det bråk av.
Kristin Skogen Lund innrømmer å ha fått mye pepper om utspillet om mastergrader.

Kristin Skogen Lund innrømmer å ha fått mye pepper om utspillet om mastergrader.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

– Jeg har fått litt pepper for det i dag. Men det er faktisk en klar tilbakemelding fra våre medlemmer. Men når jeg ikke vil begi meg ut med hva jeg mener må kuttes, er det nettopp for ikke å desavuere noe annet. Men behovet er der. Utdanningssystemet tar ikke hensyn til hvilket kompetansebehov som finnes, sa NHO-direktør Kristin Skogen Lund da hun tirsdag holdt sin årlige pressekonferanse i forkant av den store NHO-konferansen som starter torsdag.

Mindre samfunnsfag

Det var i tirsdagens utgave av Aftenposten hun kom med utspillet som har fått en blandet mottakelse. For mange studerer samfunnsfag rettet mot jobb i offentlig serktor, mener NHO-direktøren.

Ifølge Aftenposten ønsker hun færre studieprogrammer og færre studenter i samfunnsfag og humanistiske fag og flere studenter innen realfag og teknologi.

Mer konkret ønsker hun ikke å være, med unntak av ett statement:

– Vi trenger ikke 35 forskjellige utdanninger for økonomi og administrasjon. Vi trenger flere fagarbeidere og studier innen realfag og teknologi.

• Følg oss på Facebook

Det grønne skiftet

I valgåret 2017 har NHO valgt å avpolitisere den årlige konferansen. Statsminister Erna Solberg er eneste politiker som slipper til på scenen. I stedet er mantraet «Made in Norway».

– Man kan ikke bare sette seg klimamål, men legge forutsetningene til rette for at det skal lykkes. Det vil si gode politiske rammebetingelser som støtter grønn konkurransekraft, mener NHO.

I dét ligger det at det må være lønnsomt for bedrifter og arbeidsplasser å kutte utslipp.

NHO har satt opp fem retningslinjer for å lykkes med det grønne skiftet.

– Vi må sette endringsledelse øverst på dagsorden. Vi må ta ressurser i bruk. Satse på teknologi og kompetanseutvikling. Vi må dele på kostnader og risiko. Og skape et marked for grønne løsninger, oppsummerer Kristin Skogen Lund.

Nå øker skatten på kjøring med egen bil i jobben

Ikke stenge kraner

NHO mener det må jobbes for storskala produksjon og leveranse av utslippsfri energi fra norsk sokkel, blant annet gjennom hydrogen fra naturgass med karbonfangst og lagring. Og mener samtidig at myndighetenes utdannings- og kompetansestrategier må ha som premiss at studietilbudet dimensjoneres utfra de kompetansebehovene som gjennomføring av et grønt skifte medfører, og at de ivaretar næringslivets behov i en slik sammenheng.

– Her er flere studieplasser innenfor teknologi- og realfag avgjørende, mener Kristin Skogen Lund.

Kronikere får skatteøkning fra 1. januar

1500 uføre får økt pensjon og etterbetalt

Frp og Høyre rekker ikke å privatisere togene før valget

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse